Circumplex fabrica Zorile

Referat
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 3 în total
Cuvinte : 1459
Mărime: 11.29KB (arhivat)
Publicat de: Eric Gherman
Puncte necesare: 6
circumplex pt cultura afacerilor

Extras din referat

Moto: "Nu poti vorbi de progres si civilizatie atita timp cit vrei ca

in plin desert sa construiesti un colt de rai, trebuie sa-ti do-

resti ca intreg desertul sa-l transformi intr-un rai!"

Fiodor Iacovlenco, directorul fabricii de incaltaminte

"ZORILE"

Fabrica de incaltaminte S.A.“Zorile” este in continuare una din cele mai de succes fabrici din industria usoara a R. Moldova. Are un colectiv de lucratori de aproximativ 3000 de angajati, care lucreaza in 6 sectii de baza, fiecare sectie avand cate 7 benzi, organizatia functionand intr-un singur schimb de lucru. Angajatii sunt preponderant femei, barbatii fiind angajati mai mult in cadrul conducerii.

Directorul general al intreprinderii, Fiodor Iacovlenco, este un artist, un creator in profesia sa, iar realizarile fabricii de incaltaminte "ZORILE" demonstreaza ca avem de-a face cu unul dintre cele mai redutabile colective de creatori si maestri in domeniu din tara.

Fabrica Zorile produce incaltaminte pentru copii, dame si barbatii atat pentru piata autohtona cat si pentru export (Italia, Germania, Portugalia).

Modelul real:

11 – Stil bazat pe rezultate - 60%: organizatia apreciaza angajatii eficienti, care isi cunosc bine lucrul, acest fapt fiind demonstrat de numarul mare de angajati care au o vechime mare de lucru, insa lucratorii nu au o libertate deplina de a-si stabili propriile obiective vis-a-vis de rezultatele lor, si modul in care ei pot sa le obtina.

12 – Stil bazat pe autodezvoltare – 30%: cu toate ca este o fabrica de incaltaminte in care creativitatea ar trebui sa fie un factor la fel de important ca si calitatea, autodezvoltarea personalului nu este o prioritate pentru organizatie. Cu parere de rau, fabrica nu organizeaza pentru angajatii sai cursuri, treninguri care le-ar permite sa se perfectioneze si sa devina mai eficienti.

1 – Stil umanist-incurajator – 30%: desi intreprinderea se preocupa mult de bunastarea angajatilor sai, totusi este destul de greu de a renunta la stilul birocratic in favoarea unui stil participativ in care angajatii ar putea sa ia parte la procesul decizional.

2 – Stilul de afiliere – 75%: intreprinderea acorda prioritate relatiilor interpersonale ,intelegand ca un colectiv de oameni prietenosi si deschisi este cu mult mai eficient, deoarece oamenii vin cu satisfactie la lucru. In acest scop se organizeaza excursii, concursuri, concerte care au ca rezultat formarea unor colective statornice diminuand fluctuatia de personal.

3 – Stilul de aprobare – 90%: in cadrul organizatiei este prezenta ideea ca conflictele trebuie sa fie evitate, fiind mai usor sa lucrezi intr-un mediu calm in care esti aprobat de colegi. Aceasta idee vine din mentalitatea angajatilor care a fost formata de regimul politic existent in tara.

4 – Stilul conventional – 100%: fabrica activeaza deja de mult timp in acest domeniu, avand multi angajati cu o vechime in munca destul de mare ceea ce se reflecta si in stilul conservativ pe care il promoveaza intreprinderea. Pe parcursul timpului organizatia a trecut atat prin perioade de prosperitate cat si de declin insa nu au avut loc schimbari esentiale in cultura organizationala a acesteia, mai mult s-a acordat atentie dezvoltarii tehnice. Acest lucru a dus la conservarea stilului birocratic in care angajatii sunt obisnuiti sa se conformeze cu instructiunile primite de la superiori si cu regulile impuse.

5 – Stilul de subordonare – 98%: S.A. “Zorile” are o organizare ierarhica in care deciziile sunt luate centralizat, de catre director si managerii de sectii, angajatii neavand dreptul de a participa la luarea deciziilor organizationale, ei avand doar o mica influenta la luarea deciziilor ce tin strict de activitatea lor, acest lucru fiind posibil prin intermediul unui reprezentant din fiecare sectie.

Preview document

Circumplex fabrica Zorile - Pagina 1
Circumplex fabrica Zorile - Pagina 2
Circumplex fabrica Zorile - Pagina 3

Conținut arhivă zip

  • Circumplex Fabrica Zorile.doc

Ai nevoie de altceva?