Comportamentul consumatorului organizațional

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 11101
Mărime: 58.37KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din referat

1. CE REPREZINTA COMPORTAMENTUL ORGANIZATIONAL?

Comportamentul organizational, se refera la atitudinile si comportamentele indivizilor si grupurilor in organizatii. In prezent comportamentul organizational face obiectul unei discipline academice de sine statatoare.

Disciplina comportament organizational studiaza sistematic aceste atitudini si comportamente si asigura capacitatea de a intelege cum sa le conducem eficace si sa le schimbam. [7, p.6] Ea studiaza, de asemenea, cum putem structura mai bine organizatiile si cum sunt acestea afectate de evenimentele din jurul lor. Cei care studiaza comportamentul organizational sunt interesati de atitudini – cat de mult sunt satisfacuti oamenii de slujbele lor, cat sunt de dedicati scopurilor organizatiei sau cat de mult se sprijina promovarea femeilor sau a minoritatilor in posturi de conducere.

Comportamentul organizational, concept specific al comportamentului consumatorului, desemneaza manifestarea pe piata a consumatorilor de tip colectiv. [6, p.156-158]. Comportamente ca: inovarea, cooperare, conflictul, resemnarea sau caderile etice sunt arii importante de studiu pentru comportamentul organizational.

Majoritatea lucrarilor de specialitate trateaza comportamentul consumatorului ca atribut esentialmente al individului. Domeniul comportamentului organizational (al intreprinderii), respectiv al consumatorilor de tip colectiv (firme, organizatii guvernamentale, politice etc.), se bucura de o tratare mai putin extinsa in literatura de profil, cu toate ca semnificatia sa este de o importanta hotaratoare pentru derularea corespunzatoare a functiilor conducerii consumatorilor colectivi. Desi exista o serie de elemente comune comportamentului economic al individului si comportamentului intreprinderii, care permit realizarea unor analogii, elementele specifice acestuia din urma se contureaza intr-un domeniu distinct de cercetare.[6, p.156-158]

In esenta, a descifra comportamentul organizational este util deoarece se refera la oameni si natura umana. Se poate ridica intrebarea: cum au putut atatia oameni experimentati, capabili, sa faca greselile care au condus la falimentul unor mari firme? Aceasta intrebare este interesanta – chiar daca nu suntem interesati de anumite bunuri – deoarece aparent acesti oameni au actionat impotriva interesului lor personal. Aceasta pare a fi contraintuitiv. De aceea trebuie sa intelegem de ce organizatiile aloca resurse din ce in ce mai mari unor produse sau strategii falimentare.

Comportamentul organizational cuprinde insa si analize interesante de succes, nu numai de esec. Ca oricare alta disciplina, domeniul comportamentului organizational are un numar de scopuri unanim acceptate. Cel mai important dintre acestea este prevederea (anticiparea), explicarea si determinarea comportamentului care apare in intreprinderi.

a) Anticiparea comportamentului organizational

Atat in interiorul cat si in afara organizatiilor, pentru viata de zi cu zi, este esential sa putem anticipa comportamentul celorlalti. Viata noastra devine mult mai usoara daca putem anticipa anumite momente neplacute. In organizatii, este de un deosebit interes sa putem prevedea cand oamenii vor lua decizii etice, vor crea produse inovative sau se vor angaja in acte considerate “antisociale”.

Comportamentul foarte constant care apare in organizatii permite prezicerea viitoarelor sale aparitii. Totusi, prezicerile lipsite de instruirea necesara nu sunt intotdeauna asa de precise. Prin studiu sistematic, domeniul comportamentului organizational asigura fundamentarea stiintifica, aceea care ne ajuta sa ne imbunatatim anticiparile referitoare la intamplarile din organizatii.

b)Explicarea comportamentului organizational

Un alt scop al comportamentului organizational il reprezinta explicarea evenimentelor din organizatii - de ce apar acestea? Prezicerea si explicarea nu sunt sinonime. Societatile arhaice pareau capabile sa prevada apusul regulat al soarelui, dar erau incapabile sa explice unde se duce soarele sau de ce se duce acolo. In general prezicerea exacta precede explicarea. [1, p.48]

Comportamentul organizational este interesat in mod special in a determina de ce oamenii sunt mai mult sau mai putin motivati, satisfacuti sau hotarati sa demisioneze. Sa explici evenimentele este mult mai complicat decat sa le prezici. Pentru o anumita activitate, un comportament particular poate avea mai multe cauze. Mai mult, explicarea devine si mai dificila ca urmare a faptului ca, pentru anumite intamplari sau comportamente, cauzele fundamentale se pot modifica in timp. Abilitatea de a intelege comportamentul este o conditie necesara pentru a-l putea controla. [1, p.49]

c) Managementul comportamentului organizational

Managementul, este definit ca “arta de a face ca lucrurile sa se realizeze in organizatii”. [2, p.57] Managerii procura, aloca si utilizeaza resurse fizice si umane pentru a atinge scopuri. [2, p.58] Definitia aceasta nu include o prevedere asupra felului in care se realizeaza aceste scopuri. In masura in care comportamentul poate fi prezis sau explicat, el poate fi controlat sau condus. Aceasta inseamna ca, daca putem intelege motivele unui serviciu de inalta calitate, ale unui comportament etic sau orice altceva, atunci putem actiona corect pentru a-l conduce eficient. Daca prevederea si explicarea constituie analiza, atunci managementul constituie actiunea. Din nefericire, vedem prea multe cazuri in care managerii actioneaza fara analiza, cautand o solutie rapida a problemei. Rezultatul este adesea dezastruos. Important nu este sa supraanalizezi o problema. Mai degraba este necesar sa ataci problema cu o intelegere sistematica a stiintei comportamentului.

d) Cercetarea in comportamentul organizational

Cercetarea reprezinta o cale de a invata prin colectarea obiectiva si sistematica de informatii. Aici obiectiva si sistematica sunt cuvinte cheie si acestea sunt caracteristicile care separa studiul atent al comportamentului organizational de opinie si bun simt. [1, p.68]

Intelegerea modului in care se desfasoara cercetarea este importanta pentru studiul comportamentului organizational din cateva motive. Cercetarea in domeniul comportamentului organizational este realizata de catre oameni de stiinta in domeniul comportamentului, care au pregatire in domeniul psihologiei aplicate, in management sau al sociologiei aplicate. [26, p.121]

Bibliografie

1. Argryis C.: Personality and organisation. Harper&Row, New York, 1987.

2. Crawford M.: The new office etiquette. Canadian Business, 1993.

3. Dubois Ph. Jolibert, A.: Marketing. Teorie si practica, vol I, Editura Economica, Cluj-Napoca, 1992.

4. Engel J.F., Blackwell, R.D.: Consumer Behavior. Dryden Press, Chicago, 1982.

5. Florescu C., coordonator: Marketing. Coeditie Marketer-Grup Academic de Marketing si Management, Bucuresti, 1992.

Johns G.: Comportament organizational. Editura Economica, Bucuresti, 199

6. Florescu, C., Malcomete, P., Pop, Al N. (coordonatori), Marketing. Dictionar Explicativ, Editura Economica, Bucuresti, 2003.

7. Kotler Ph.: Managementul Marketingului. Editura Teora, Bucuresti, 1997.

8. Kotler Ph., Kotler despre marketing, Editura Curier Marketing, Bucuresti, 2003.

9. Likert R.: New patterns of management. McGraw-Hill, New York, 1981.

10. Luthans F., (coordonator): Real managers. M.A. Ballinger, Cambridge, 199

11. Mintzberg H.: The nature of managerial work. Harper&Row, New York, 1973.

12. Onea A.,: Cultura organizationala si management, Editura Markmedia, Bucuresti, 2005

13. Peters T.: Get innovative or get dead. Management Review, California, 1994.

14. Pinson C.: An Implicit Theory to Consumers Inferential Judgments about products. International Journal of Research in Marketing, 3, 1986.

15. Porter L.W., McKibbin, L.E.: Management education and development. McGraw Hill, New York, 198

16. Raulea C.,: Un nou model psihosocial al comportamentului, Editura Psihomedia, Sibiu, 2002

17. Rigon J.E.,: Lack of communication burdens restructurings. Wall Street Journal, 1992.

18. Rotschild M.L.: Perspectives of Involvement: Current Problems and Future Directions. Advances on Consumer Research, 11, 1984.

19. Shellenbarger S.: Work-force study finds loyality is weak, divisions of race and gender are deep. Wall Street Journal, 1993.

20. Simon H.A.: Making management decisions: The role of intuition and emotion. Academy of Management Executive, Isenberg, 1987.

21. Taylor F.W.: The principles of scientific management. Norton, New York, 1990.

22. Thomas M.: Manual de Marketing Editura Codecs, Bucuresti, 199

23. Valette-Florence P.: Les styles de vie en matiere commerciale. These de Sciences de Gestion, Université de Grenoble, 198

24. Valette-Florence P., Jolibert, A.: Un essai empirique de clarification des approche de style de vie. Actes du Colloque de l' Association Française du Marketing, 1, 1986.

25. Weber M.: The theory of social and economic organisation. Free Press, New York, 1974.

26. Wren D.: The evolution of management thought. Willey, New York, 1987.

Preview document

Comportamentul consumatorului organizațional - Pagina 1
Comportamentul consumatorului organizațional - Pagina 2
Comportamentul consumatorului organizațional - Pagina 3
Comportamentul consumatorului organizațional - Pagina 4
Comportamentul consumatorului organizațional - Pagina 5
Comportamentul consumatorului organizațional - Pagina 6
Comportamentul consumatorului organizațional - Pagina 7
Comportamentul consumatorului organizațional - Pagina 8
Comportamentul consumatorului organizațional - Pagina 9
Comportamentul consumatorului organizațional - Pagina 10
Comportamentul consumatorului organizațional - Pagina 11
Comportamentul consumatorului organizațional - Pagina 12
Comportamentul consumatorului organizațional - Pagina 13
Comportamentul consumatorului organizațional - Pagina 14
Comportamentul consumatorului organizațional - Pagina 15
Comportamentul consumatorului organizațional - Pagina 16
Comportamentul consumatorului organizațional - Pagina 17
Comportamentul consumatorului organizațional - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Comportamentul Consumatorului Organizational.docx

Alții au mai descărcat și

Management și Comportament Organizațional

1. Delimitării conceptuale. În relizarea referatului mi-am propus să definesc pe scurt organizaţiile, comportamentul organizaţional şi să examinez...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Comportamentul de Achiziție al Organizației

Memoriu justificativ În lumea contemporanÎ au loc mari prefaceri economice si sociale. Sub impactul revolutiei stiintifico – tehnice se produc...

Analiza comportamentului consumatorului organizațional

Analiza comportamentului cumparatorului organizational Comportamentul cumparatorului organizational, spre deosebire de cel al cumparatorului...

Activitatea societății Coca-Cola din punct de vedere al pieței concurențiale

MACROMEDIUL FIRMEI „COCA-COLA” Coca-cola este băutura răcoritoare care este savurată de sute de milioane de ori pe zi de oameni de pe tot globul....

Cercetare de Marketing privind Legătura dintre Stilul de Viață și Consumul Alimentar

Ca si alte acte vitale ale omului, consumul de bunuri si servicii are la baza un proces de invatare mai mult sau mai putin canstientizat. Dincolo...

Comportamentul și psihologia consumatorului

I . NOŢIUNILE ŞI DIMENSIUNILE COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI 1. Noţiuni şi concepte 2. Procese elementare în abordarea comportamentului...

Comportamentul consumatorului

UNITATEA DE ÎNVĂŢARE 1 ORIENTAREA SPRE DEZVOLTAREA RELAŢIEI PERSONALIZATE CU CONSUMATORUL – PIATRA DE TEMELIE A MARKETINGULUI 1.1. OBIECTIVELE...

Curs Marketing

MARKETINGUL 1 ŞI PIAŢA BUNURILOR PRODUCTIVE Multe probleme îşi găsesc astăzi rezolvarea datorită ştiinţei. Un lucru extraordinar, dacă ne...

Strategii de Marketing în Turism

INTRODUCERE Politica Agricolă Comună (PAC) este una dintre primele politici comune ale UniuniiEuropene, fiind fundamentată pe principiile pieţei...

Ai nevoie de altceva?