Managementul conflictelor interne și internaționale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3060
Mărime: 31.56KB (arhivat)
Publicat de: Horia Chiș
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Oprea S.

Extras din referat

Conflictele sunt vechi de cand lumea, sunt fenomene universale, care pot fi intalnite la toate nivelurile convietuirii umane.

Termenul de “conflict”provine de la verbul latinesc conflictus,- “a se lupta”, “a se bate intre ei”.Multe dictionare definesc conflictul prin termeni similari violentei, ca disensiune, disputa, cearta, scandal, lupta, razboi.

Conflictul este o parte fireasca si necesara a vietii , putand fi periculos, dar care conduce la oportunitati cand este folosit in mod creativ. Pentru a putea vorbi de existenta unui conflict este necesar sa existe doua sau mai multe parti distincte implicate, sa existe o actiune reciproca si sa existe o problema.

De regula, acest proces apare intre doua sau mai multe persoane (grupuri, organizatii, state), atunci cand au puncte de vedere diferite, scopuri diferite, nevoi si valori diferite si se lupta pe resurse limitate, care ar putea fi folosite pentru a rezolva problemele cu care se confrunta.

“Din punct de vedere al stiintelor socio umane, conflictul este o manifestare a unor antagonisme deschise intre doua entitati, individuale sau colective, cu interese incompatibile pe moment, in privinta detinerii sau gestionarii unor bunuri materiale sau avantaje. Interesele divergente pot provoca in cadrul aceleiasi colectivitati confruntari ale unor categorii de indivizi cu statusuri si roluri diferite, iar la nivel national si international, infruntarea dintre grupari religioase, nationale sau entice, clase sociale, institutii sociale si state.”

“ In concepţia europeana, conflictul este opoziţie deschisă, luptă între indivizi, grupuri, clase sociale, partide, comunităţi, state cu interese economice, politice, religioase, etnice, rasiale, divergente sau incompatibile, cu efecte distructive asupra interacţiunii sociale. Dacă acceptam conflictul ca şi componentă a existenţei umane, respectiv creşterea şi dezvoltarea relaţiei cu ceilalţi, conflictul poate

fi definit ca proces care apare la stabilirea relaţiei dintre două părţi şi defineşte caracterul interacţiunii dintre acestea.

Ca proces social, conflictul apare când indivizi sau grupuri, intrând în contact şi percepându-şi reciproc interesele, consideră că interesele unora vor prejudicia interesele celorlalţi. Conflictul este şi rezultat al sentimentului uman de autoprotecţie, prin evitarea incertitudinii. Incertitudinea extremă poate duce şi la anxietate intolerabilă, respectiv la violenţă.”

Conflictele sunt deseori, percepute ca o lupta care trebuie castigata. Ele dezvolta adesea o dinamica interna care ingreuneaza, daca nu chiar exclude o reglementare pasnica, constructiva si nonviolenta.

O adevarata problema a conflictelor este ca acestea sa nu devina foarte greu de controlat, pana cand scapa de sub control, trece de pragul violentei, cauzand distrugere si suferinta.

Cuvantul ”conflict” poate avea intelesuri diverse. De exemplu, poate face referire la o disputa aprinsa, la o lupta, o batalie sau o confruntare armata, la haos sau dezordine politica. De obicei cuvantului “conflict” i se atribuie conotatii negative, el find perceput ca opus al armoniei, cooperarii sau chiar a pacii.

CLASIFICAREA CONFLICTELOR

De-a lungul istoriei, in relatiile internationale, forta a fost si inca mai este utilizata pentru a rezolva disputele. Din 1945, nu a trecut nici o zi fara ca undeva pe mapamond sa nu se desfasoare un conflict armat.

Exista o multitudine de criterii de clasificare a conflictelor. Cel mai important dintre acestea este criteriul referitor la statul -natiune. Din acest punct de vedere, conflictele sunt: interne si internationale.

Conflictele interne

Conflictele interne se desfasoara in interiorul unei tari si nu intre tari, sunt mai frecvente decat conflictele internationale si sunt intalnite sub diverse forme:razboaie civile, razboaie intrastatale, conflicte intranationale. Aceste conflicte au insa efectul unui bulgare de zapada, extinzandu-se mult in afara granitelor tarii in care s-au iscat si in care se duc luptele efective. Mai mult, ele cauzeaza adesea suferinte umane pe scara larga si incalcari ale drepturilor omului, pierderi economice importante si valuri masive de refugiati si de persoane nevoite sa isi paraseasca caminele.

De asemenea , conflictele interne reprezinta de cele mai multe ori, o amenintare la adresa stabilitatii din intreaga regiune, iar in unele cazuri chiar la adresa stabilitatii din intreaga regiune.

“ Conflictele interne sunt conflictele care au loc pentru schimbarea structurii organizationale a statului. Conflictele interne isi au izvorul intr-o gama larga de conditii ideologige, demografice, religioase, entice, economice, social-culturale si politice.

O alta sursa a conflictelor interne este nationalismul. Mai mult din 95% din statele lumii cuprind in afara de natiunea dominanta si alte grupuri entice, nationalitati ori minoritati nationale.”

Printre motivele conflictelor interne se gaseste conflictul etno-national. Multe dintre revoltele interne si razboaiele entice ce au loc in lume sunt generate de motive politice si economice cat si de animozitati entice in general, cu radacini adanci in istoria regiunilor respective.

Conflictele armate interne de natură politică trebuie rezolvate prin mijloace politice.

Preview document

Managementul conflictelor interne și internaționale - Pagina 1
Managementul conflictelor interne și internaționale - Pagina 2
Managementul conflictelor interne și internaționale - Pagina 3
Managementul conflictelor interne și internaționale - Pagina 4
Managementul conflictelor interne și internaționale - Pagina 5
Managementul conflictelor interne și internaționale - Pagina 6
Managementul conflictelor interne și internaționale - Pagina 7
Managementul conflictelor interne și internaționale - Pagina 8
Managementul conflictelor interne și internaționale - Pagina 9
Managementul conflictelor interne și internaționale - Pagina 10
Managementul conflictelor interne și internaționale - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Managementul Conflictelor Interne si Internationale.doc

Te-ar putea interesa și

Managementul Situațiilor de Urgență Produse de Cutremure în Zone Aglomerate Urbane

Introducere Baza acestei lucrãri o constituie strategia de actiune si de management al situatiilor de urgentã create în urma producerii unui...

Rolul organizațiilor internaționale în managementul crizelor

ÎNTRODUCERE Actualitatea temei cercetate. Într-o lume a interdependenţelor tot mai accentuate şi a globalizării, organizaţiile internationale s-au...

Analiza investigării măsurilor de soluționare a conflictelor între angajatori și angajați, din perspectiva normelor etice, într-o întreprindere

INTRODUCERE Mediul de afaceri în care activează întreprinderile este plin de neprevăzut, dacă ținem seama de faptul ca cei mai mulți factori ce îl...

Managementul Conflictului

CAPITOLUL 1 PARTICULARITATI GENERALE ALE CONFLICTULUI Conflictul constituie o realitate inevitabila a oricarei societati, este un fenomen...

Forme de Pătrundere pe Piețele Internaționale

Rezumat introductiv Secolul XXI aduce cu sine creşterea şi diversificarea oportunităţilor pe pieţele internaţionale. Se pune accent deosebit pe...

Raport de Țară Italia

Capitolul I. PREZENTARE GENERALĂ 1.1 Localizare geografică Nume oficial: Republica Italiană, este un stat suveran european, situat în partea...

Analiza conflictelor în organizație

INTRODUCERE Omenirea întreagă a păşit în noul secol şi mileniu cu speranţa că acesta va fi mai bun, mai paşnic, şi cu un parcurs diferit de cel...

Managementul Conflictului

Cap.1 Identificarea firmei Agricola International a devenit in timp un nume de rezonanta in economia judetului Bacau, la nivel national si chiar...

Ai nevoie de altceva?