Operațiuni precontractuale în afacerile internaționale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5974
Mărime: 38.39KB (arhivat)
Publicat de: Bucur Simi Vintilă
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tudor Alcaz
Operatiuni precontractuale in afacerileinternationale - Scrisoarea de motivatie . - Cererea de oferta . - Corespondenta comerciala.

Extras din referat

CAPITOLUL I: « Scrisoarea de intentie

Libere » Ce este o scrisoare de intentie

1.1 Care sunt cele mai frecvente greseli

CAPITOLUL II:« Clasificarea scrisorilor de intentie » 2.1 Modul de clasificare

2.2 Modele de scrisori de intentie

CAPITOLU III: « Cererea de oferta

3.1 Cererea de oferta

3.2 Modele si procedurile precontractuale

3.3 Raspuns la cererea de oferta

Capitolul I: Scrisoarea de intentie

Pe langa CV scrisoarea de intentie este un document esential atunci cand ne exprimam dorinta de a lucra intr-un anumit loc si pe o anumita pozitie. Pentru a-si atinge telul, acela de a determina persoana de la departamentul de resurse umane sa ne cheme la un prim interviu, aceasta trebuie sa contina anumite informatii si sa respecte o anumita forma.

Scrisoarea trebuie sa fie specifica pentru companie si pozitia dorita, altfel se va considera fie ca esti o persoana lenesa, fie ca nu esti foarte interesata. Asta inseamna atat o formula de adresare personalizata, cat si conceperea ei astfel incat sa fie un argument in favoarea cererii noastre si nu doar o repetare a informatiilor din CV.

Priveste acest document nu ca pe inca o problema, ci ca pe o sansa de a specifica in ce mod poti tu contribui la bunul mers al companiei careia i te adresezi. Tine cont de faptul ca scrisoarea de intentie este instrumentul prin care te vinzi, prin care convingi ca ceea ce ai tu de oferit este interesant pentru companie.

Una din cele mai comune greseli este de a folosi aceeasi scrisoare de intentie, doar superficial modificata, pentru a o transmite mai multor angajatori. Daca facem asta putem sa ne spunem singuri ca nu ne-am facut temele si nu avem de ce sa fim suparati daca nu am fost chemati la interviu. Lipsa de informatie si interes va transpare in intregul text, chiar daca nu suntem constienti de asta.

Caracteristicile unei scrisori de intentie bune:

* nu are greseli de ortografie;

* este adresata persoanei care trebuie. De obicei numele este specificat in anunturile companiilor;

* este personala. Foloseste propriile cuvinte. Impactul este mai mare decat daca suna ca si cum ai fi copiat dintr-o carte.

* arata ca stii ceva de companie. Asta implica ca i-ai ales pentru ca stii cine sunt si cu ce se ocupa si nu ai mai trimis inca o cerere de angajare asa, la intamplare.

* anunturile contin de obicei descrieri a ceea ce isi doresc angajatorii. Arata-le in scrisoarea ta de intentie ca detii abilitatile specificate de ei.

Este scrisoarea de intentie pe care o poate trimite candidatul proaspat absolvent al unei institutii de invatamant, fara sau cu putina experienta profesionala. Scrisoarea de intentie de acest gen trebuie sa puna accentul pe performantele scolare, burse, premii, sesiuni de comunicari stiintifice, workshop-uri, conferinte, pe proiecte la care candidatul a participat, organizatii la care a fost membru, colaborari cu diverse organizatii, companii etc.

Desi ar putea parea la prima vedere fara importanta pe langa traditionala experienta profesionala, gandeste-te ca orice companie serioasa isi creste acum pepiniere si apreciaza eforturile academice ale candidatilor.

Este demn de retinut ca o simpla enunerare a meritelor si activitatilor tale nu este suficienta. Asta poti sa faci in cuprinsul CV-ului. In scrisoarea de intentie pui accentul pe rolul avut de tine in diverse proiecte si organizatii, pe abilitatile dobandite, pe modul de lucru si cunostintele acumulate.

Acest tip de scrisoare de intentie poate lua forma unei candidaturi spontane trimise unei companii pentru care vrei sa lucrezi, datorita imaginii, prestigiului sau rezultatelor sale. De asemenea, daca esti proaspat absolvent urmareste campaniile de recrutare ale absolventilor derulate de diverse companii incepand chiar cu lunile aprilie-mai. De multe ori acestea au ca obiectiv ocuparea unor posturi destul de bine delimitate pe domenii si profesii, dar pot cuprinde si o perioada de training initiala dupa care urmeaza repartizarea pe diverse departamente si job-uri.

Exista momente cand decizi sa faci mai mult in cariera ta profesionala, sa avansezi pe scara ierarhica, sa ocupi un post de conducere care sa-ti puna in valoare calitatile de lider si capacitatea de a-ti asuma responsabilitati crescute.

Atunci aplici pentru o pozitie de middle sau top management. Iar acest lucru se intampla dupa ce ai acumulat destula experienta care sa-ti permita indeplinirea cu succes a obiectivelor postului vizat.

Scrisoarea de intentie denota seriozitate, siguranta si arata care sunt atu-urile care te recomanda pentru obtinerea jobului. Se considera ca de la un anumit nivel profesional, experienta este cea care vorbeste pentru tine.

Daca vizezi un post de manager, este bine sa mentionezi care sunt calitatile care te recomanda ca lider si in ce imprejurari le-ai descoperit/folosit. Cunostintele si experienta acumulata te ajuta de asemenea sa te descurci in imprejurari.

Recomandare: Nu uita formula de salut de la sfarsit si sa te semnezi.

Ce contine o scrisoare de intentie?

In unele cazuri, procedura de solicitare a fondurilor presupune, in prima faza, trimiterea unei scrisori de intentie. Aceasta contine, in principiu, o prezentare generala a proiectului si ajuta potentialul finantator sa inteleaga importanta problemei care este abordata in proiect, de ce se impune finantarea proiectului, cand incepe si se termina proiectul si cat costa el.

O asemenea scrisoare permite evitarea situatiilor in care organizatiile depun efort pentru a elabora cereri de finantare care, din anumite considerente (lipsa de interes a finantatorului pentru problema respectiva, lipsa de credibilitate a organizatiei care propune proiectul) nu au sanse de a fi aprobate. Raspunzand la scrisoarea de intentie, finantatorul anunta organizatia in cauza daca el este interesat in a sprijini financiar proiectul pe care organizatia il are in vedere sau nu. Abia in cazul in care raspunsul este pozitiv, membrii organizatiei se pot apuca de redactarea documentatiei complete pentru solicitarea finantarii.

Practic, o scrisoare de intentie care primeste un raspuns pozitiv reprezinta un semnal ca sansele organizatiei de a obtine finantare sunt foarte mari. Inseamna ca finantatorul este interesat de ideea care sta la baza proiectului si ca organizatia se bucura de suficienta credibilitate in fata finantatorului.

Retineti!

Daca finantatorul solicita sau tine cont de astfel de scrisori de intentie, tratati activitatea de elaborare a scrisorii dvs. de intentie cu aceeasi seriozitate pe care doriti sa o acordati si completarii cererii de finantare propriu-zise, pentru ca o scrisoare de slaba calitate anuleaza, de obicei, sansele intregului proiect.

De regula, scrisoarea de intentie trebuie sa cuprinda, in forma succinta, urmatoarele elemente:

• prezentarea solicitantului;

• problema abordata in proiect si scopul proiectului;

• argumentarea importantei proiectului;

• obiectivele proiectului;

• rezultatele asteptate;

• modul in care va fi implementat proiectul (activitatile esentiale, in linii generale);

• bugetul total (estimativ) si mentionarea altor co-finantatori (daca exista).

Scrisoarea de intentie nu trebuie trimisa numai finantatorilor care cer asa ceva.

Orice organizatie neguvernamentala poate trimite aproape oricarui finantator o scrisoare de intentie inainte de a elabora propunerea de finantare pentru a evita efortul inutil de a redacta aceasta propunere fara ca ea sa aiba vreo sansa de a fi aprobata de catre finantatorul in cauza.

Preview document

Operațiuni precontractuale în afacerile internaționale - Pagina 1
Operațiuni precontractuale în afacerile internaționale - Pagina 2
Operațiuni precontractuale în afacerile internaționale - Pagina 3
Operațiuni precontractuale în afacerile internaționale - Pagina 4
Operațiuni precontractuale în afacerile internaționale - Pagina 5
Operațiuni precontractuale în afacerile internaționale - Pagina 6
Operațiuni precontractuale în afacerile internaționale - Pagina 7
Operațiuni precontractuale în afacerile internaționale - Pagina 8
Operațiuni precontractuale în afacerile internaționale - Pagina 9
Operațiuni precontractuale în afacerile internaționale - Pagina 10
Operațiuni precontractuale în afacerile internaționale - Pagina 11
Operațiuni precontractuale în afacerile internaționale - Pagina 12
Operațiuni precontractuale în afacerile internaționale - Pagina 13
Operațiuni precontractuale în afacerile internaționale - Pagina 14
Operațiuni precontractuale în afacerile internaționale - Pagina 15
Operațiuni precontractuale în afacerile internaționale - Pagina 16
Operațiuni precontractuale în afacerile internaționale - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Operatiuni Precontractuale in Afacerile Internationale.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Modelarea și Simularea Proceselor Economice

Introducere în teoria modelării Unul dintre cele mai importante instrumente de cunoaştere ştiinţifică, modelul reprezintă o imagine convenţională...

Management de Proiect

Capitolul I PREZENTAREA GENERALĂ A MANAGEMENTULUI DE PROIECT 1.1. Scurt istoric al managementului de proiect De-a lungul timpului, omenirea a...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Sisteme și Strategii Economice

Statul contemporan s-a modelat în secolul Luminilor, o dată cu trecerea de la conceptia lui Ludovic al XIV-lea – Statul sunt eu! – la cea a...

Managementului producției

Întreprinderea-obiect al managementului producţiei OBIECTIVELE CURSULUI: Prezentarea conceptului de sistem ; Sistemul de producţie industrială :...

Te-ar putea interesa și

Tranzacții Comerciale

Politica comercială - totalitatea măsurilor şi acţiunilor întreprinse de stat, prin intermediul organismelor guvernamentale cu mijloace şi...

Managementul Afacerilor

CULTURA ORGANIZATIONALA MANAGERIALA Consideratii cu privire la cultura manageriala Cultura organizationala = reprezinta un ansamblu de valori,...

Dreptul Comerțului Internațional

Sectiunea a II a Politica statului roman in domeniul relatiilor comerciale internationale si participarea Romaniei la circuitul comercial mondial...

Ai nevoie de altceva?