Sancționarea concureței neloiale

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 8
Mărime: 9.03KB (arhivat)
Publicat de: Mirela Anca Soare
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Sanctionarea concurentei neloiale

1.Consideratii generale

Actiunea în concurenta neloiala este în principal o actiune civila.

Cu privire la natura acestei actiuni s-au exprimat opinii variate.

S-a exprimat opinia ca actiunea în concurenta neloiala este un mijloc de aparare a unui drept.

G. Ripert o declara o actiune foarte curioasa, în cadrul teoriei clasice a raspunderii bazate pe culpa. Actiunea se sanctioneaza asemenea cu o actiune posesorie sau o actiune în revendicare. Ea este într-un anumit fel, o actiune reala si sanctioneaza un drept de proprietate.

Teza potrivit careia actiunea în concurenta neloiala este un mijloc de aparare a fondului de comert, teza denumita si comercialista, este sustinuta de Tudor Popescu.

Opinia dominanta considera actiunea în concurenta neloiala o actiune în responsabilitate delictuala de tip special care nu-si are temeiul în încalcarea unui drept.

Raspunderea pentru actele de concurenta neloiala se naste în exercitiul unui drept.

În cadrul raspunderii în exercitarea unui drept, L. Josseram deosebea : raspunderea pentru actele abuzive si raspunderea pentru actele excesive.

În cadrul actului abuziv este vorba despre o raspundere bazata pe culpa. Exercitiul unui drept este criticabil calitativ.

Actul excesiv este exercitiul unui drept criticabil cantitativ.

Ca actiune în responsabilitate civila, actiunea în concurenta neloiala se caracterizeaza în primul rând prin faptul de a urmarii nu atât repararea unui prejudiciu, cât încetarea sau interzicerea faptelor care constituie exercitiul excesiv al unui drept.

Proeminenta actiunii în încetare a actelor de concurenta neloiala asupra celei în daune a condus pe unii autori sa o defineasca drept o actiune negatorie.

Majoritatea legislatiilor reglementeaza, în anumite cazuri sanctionarea penala a concurentei neloiale.

2.Faptele de concurenta neloiala

Pâna la intrarea în vigoare a legii din 1991, singurul text privitor la sanctiunea penala a concurentei neloiale, era art. 301 C.P.

Odata cu intrarea în vigoare a legii nr. 11/ 1991 privind combaterea concurentei neloiale, art 301 C.P. ar trebui considerat implicit abrogat.

În art. 1 din legea 11/1991 se proclama obligatia comerciantilor de a-si exercita activitatea cu buna credinta si potrivit uzantelor cinstite.

În art. 2 al legii se arata ca, constituie concurenta neloiala, orice act sau fapt contrar uzantelor cinstite în activitatea comerciala sau industriala, legea sanctionând faptele de concurenta neloiala ca si contraventii si ca infractiuni.

Potrivit art.4 din lege, constituie contraventii urmatoarele fapte:

a) oferirea serviciilor de catre salariatul exclusiv al unui comerciant unui concurent, ori acceptarea unei asemenea oferte;

b) dezvaluirea de catre salariatul unui comerciant de date secrete, privind activitatea acestuia de catre un concurent;

c) încheierea de contracte prin care un comerciant asigura predarea unei marfi sau executarea unei prestatii în mod avantajos cu conditia aducerii de catre clientela altor cumparatori cu care comerciantul ar urma sa încheie contracte asemanatoare;

d) încheierea de contracte prin care cumparatorul ar urma sa primeasca un premiu, care depinde exclusiv de tragere la sorti sau de hazard;

e) comunicarea sau raspunderea de catre un comerciant de afirmatii mincinoase asupra unui concurent sau asupra marfurilor sale, afirmatii de natura sa dauneze bunul mers al intreprinderii;

f) oferirea , promiterea sau acordarea  mijlocit sau nemijlocit de daruri ori alte avantaje salariatului unui comerciant sau reprezentantilor acestuia pentru ca prin purtarea neloiala sa poata afla procedeele sale comerciale, pentru a cunoaste sau folosii clientela acestuia, ori pentru a obtine orice alt folos pentru sine ori pentru alta persoana în dauna unui concurent;

Preview document

Sancționarea concureței neloiale - Pagina 1
Sancționarea concureței neloiale - Pagina 2
Sancționarea concureței neloiale - Pagina 3
Sancționarea concureței neloiale - Pagina 4
Sancționarea concureței neloiale - Pagina 5
Sancționarea concureței neloiale - Pagina 6
Sancționarea concureței neloiale - Pagina 7
Sancționarea concureței neloiale - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Sanctionarea Concuretei Neloiale.doc

Te-ar putea interesa și

Microeconomie

Introducere în studiul ştiinţei economice. Concepte de bază Unitatea de învăţare 1 INTRODUCERE ÎN STUDIUL ŞTIINŢEI ECONOMICE. CONCEPTE DE BAZĂ...

Ai nevoie de altceva?