Importanța gestionării activelor curente la întreprindere

Seminar
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 11470
Mărime: 268.91KB (arhivat)
Publicat de: Panait-Decebal Oros
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Damascan

Extras din seminar

Introducere

După stadiul său de dezvoltare, mediul financiar pune la dispozitia întreprinderilor o gamă de mijloace de finantare mai mult sau mai putin substantiala. Foarte diversificată în tările cu sisteme financiare dezvoltate, această gamă rămăne limitată la tehnicile financiare de bază în majoritatea tărilor în curs de dezvoltare. Dar oricare ar fi contextul, întreprinderile sunt confruntate cu alegerea surselor de finantare.

Autofinantarea constituie baza oricărei dezvoltări a întreprinderilor.

Aportul la capitalul propriu constituie de asemenea, o sursă esentială de finantare a întreprinderilor. Dar amploarea si modalitătile acestor aporturi variază după cum întreprinderea dispune sau nu de acces direct la pietele de capital. In sfărsit, recurgerea la îndatorare ar trebui, în principiu, să aducă completări resurselor întreprinderii. în fapt, aceasta are un rol fundamental în finantarea lor, chiar dacă rata dobănzii reale atinge niveluri foarte ridicate.

Aspectele finantării prezintă importanta crucială pentru supravietuirea si dezvoltarea întreprinderii.

În primul rând, întreprinderea trebuie să dispună de lichidităti pentru a face fata angajamentelor asumate, adică de a onora datoriile cu scadenta în viitorul apropiat, asigurăndu-si astfel echilibrul financiar pe termen scurt.

În al doilea rând se pune, din partea întreprinderii, problema lansării în investitii de orice natură (tehnologice, sociale, comerciale) care să facă să se dezvolte posibilitătile sale. În acest caz este vorba de finantarea dezvoltării pe termen mediu si lung care conditionează cresterea rezultatelor în viitor si mentinerea echilibrului financiar.

Deci mijoacele de finantare trebuie să fie adaptate calitativ la nevoile întreprinderii. În acest sens întreprinderea poate fi confruntată cu două tipuri de dificultăti. Pe de o parte, ea ar putea fi în situatia să trebuiască să ramburseze resurse înainte chiar de a fi ajuns să recupereze avansurile efectuate, mai ales cind efectuează investitii cu rentabilitate pe termen lung. Pe de altă parte, întreprinderea poate fi în situatia de a folosi, pentru operatiuni pe termen scurt, fonduri pe care le-ar putea folosi pe termen lung pentru investitii.

Costul mijloacelor de finantare a activelor este în raport cu rezultatele asteptate din operatiunile în care sunt angajate. Remunerarea capitalurilor poate fi uneori prea mare, neglijându-se folosirea pentru dezvoltare a rezultatelor obtinute. Procedănd asa întreprinderea nu mai efectuează investitii. Dar este posibil ca tocmai realizarea de investitii să asigure remunerarea capitalurilor în viitor.

Conditiile care însotesc aporturile de capital de care întreprinderea beneficiază o plasează într-o situatie de dependentă fata de furnizorii de fonduri.

Această observatie iese în evidentă mai întăi, în relatiile dintre întreprindere si detinătorii de capitaluri (de exemplu actionarii în cazul unei societăti pe actiuni). Datorită mecanismelor juridice si financiare, detinătorilor capitalului li se recunoaste puterea asupra întreprinderii în materie de orientare, de directionare-conducere si de gestiune, pentru că sunt detinătorii unei părti semnificative a capitalului acesteia.

Dar relatiile de dependentă si chiar de subordonare se pot stabili si fata de împrumutători, mai ales fata de bănci, dacă cei ce conduc si proprietarii întreprinderii, nu-i asigură autonomia financiară. Evolutiile care conduc la o asemenea situatie de dependentă sunt relativ tipice. Căteva scenarii caracteristice ilustrează asemenea cazuri de degradare a situatiei strategice, ca urmare a deciziilor financiare inadecvate.

Un prim exemplu frecvent îl constituie întreprinderile care obtin rezultate foarte slabe si nu sunt în măsură să producă o autofinantare suficientă pentru a asigura reproductia, chiar simplă, a potentialului lor.

O a doua ilustratie caracteristică e furnizată de întreprinderile care, în ciuda rezultatelor satisfăcătoare, nu reinvestesc decăt o mica parte din rezultate si refuză o politică de constitute a fondurilor proprii.

Un al treilea caz tipic se referă la întreprinderile care se lansează în operatii de dezvoltare care depăsesc capacitătile lor financiare. Ele îsi secătuiesc lichiditătile si sunt constrănse să solicite credite, ceea ce le plasează într-o situatie delicată fata de împrumutătorii lor.

În sfărsit, unele întreprinderi dispun de o finantare instabilă în raport cu ritmul activitătilor si trebuie să negocieze în conditii defavorabile amănarea scadentelor sau aporturi noi de resurse proprii.

Astfel, relatiile de finantare sunt suportul relatiilor de putere sau de influentă. De aceea, negocierea noilor aporturi de fonduri în conditii de criză si urgentă poate fi cauza pierderii autonomiei conducătorilor întreprinderii fata de creditori sau a pierderii controlului proprietarilor actuali fata de noii participanti cu fonduri.

Problemele finantării prezintă deci importantă vitală, pentru că solutionarea lor conditionează supravietuirea întreprinderii, perspectivele sale de dezvoltare, performantele sale prezente si viitoare, autonomia proprietarilor si a conducătorilor săi.

Se relevă astfel importanta care revine perfectionării metodelor si instrumentelor de selectare a mijloacelor de finantare, adecvate nevoilor întreprinderii. Asemenea probleme de selectare se pun în legatură cu patru tipuri de resurse financiare:

- autofinantarea activelor întreprinderii;

- finantarea externă prin participarea la capitalul propriu al întreprinderii;

- finantarea externă prin împrumuturi (sau credite) pe termen lung, mediu si scurt, acordate întreprinderii;

- creditarea între întreprinderi (creditul comercial).

Sistemul financiar national sau international oferă întreprinderilor o gamă complexă de mijloace de finantare. De aceea, alegerile efectuate dintre resursele accesibile si combinarea acestor resurse constituie două aspecte importante ale politicii financiare.

Preview document

Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 1
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 2
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 3
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 4
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 5
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 6
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 7
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 8
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 9
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 10
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 11
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 12
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 13
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 14
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 15
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 16
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 17
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 18
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 19
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 20
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 21
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 22
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 23
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 24
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 25
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 26
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 27
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 28
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 29
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 30
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 31
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 32
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 33
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 34
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 35
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 36
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 37
Importanța gestionării activelor curente la întreprindere - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Importanta Gestionarii Activelor Curente la Intreprindere.doc

Alții au mai descărcat și

Bazele Comerțului

3.1. Introducere Analiza problematicii distribuţiei mărfurilor tratată în primul capitol al prezentei lucrări a scos în evidenţă faptul că...

Econometrie

1. Abordarea clasica – Sa presupunem ca dispunem de informatii privind venitul disponibil si cererea de consum la nivelul unei economii nationale,...

Proiect Fuziune

CAPITOLUL I DATE GENERALE 1. PREMISELE FUZIUNII Avand in vedere: (i) Hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor S .C. S . S . I...

Tratatul de la Lisabona

La 13 decembrie 2007, liderii Uniunii Europene au semnat Tratatul de la Lisabona, încheind astfel mai mulţi ani de negocieri pe tema aspectelor...

Modelul lui Michael Porter de Diagnosticare Strategică a Domeniului de Activitate în Care Operează Firma

Abordarea strategica a lui Michael Porter aprofundeaza dinamica concurentiala a me- diului si concepe manevre strategice specifice...

Plan de Afaceri - SC Aldis SRL

A.DATE DE IDENTIFICARE - Denumirea societatii : SC.ALDIS.SRL; - Adresa : Str. General Costica Stefanescu , nr. 1 Calarasi, cod: 910010; -...

Studiu de Caz - Angelli

Studiu de caz Angelli 1. Introducere 14 Decembrire 1998. Activitatea este în toi la S.C. ASTESE Production S.R.L. Prin natura produselor sale,...

Analiza stocurilor la întreprindere

Introducere Stocurile reprezinta cantitatile fizice de materiale de produse sau de marfuri necesare fiecarei faze a ciclului de exploatare...

Te-ar putea interesa și

Analiza echilibrului financiar al firmei SC Încălțăminte Dorina SRL

1.1. ELEMENTE DE IDENTIFICARE 1. Denumire: SC “Încălţăminte Dorina” S.R.L, Beiuş 2. Sediu social: Str. 1 Decembrie 1918 nr. 51 bis, jud. Bihor...

Analiza economico-financiară a unei firme

Societatea comerciala ale carei situatii financiare le analizam este o societate pe actiuni, ce are ca obiect de activitate preponderenta, conform...

Măsurarea performanțelor financiare cu ajutorul contului de profit și pierdere la SC Dual Con SRL

INTRODUCERE Lucrarea “ MASURAREA PERFORMANTELOR FINANCIARE LA SC DUAL CON SRL ” imbina abordarea teoretica cu un studiu de caz ilustrativ pentru...

Măsurarea Performanței Întreprinderii

CAPITOLUL 1. CONTABILITATEA - SURSĂ PRINCIPALĂ DE INFORMAŢII PENTRU MĂSURAREA PERFORMANŢEI Mecanismele economice funcţionează în România, după...

Evaluarea întreprinderilor prin diagnosticare financiară

Cap. I. Prezentarea societăţii comerciale Elemente de identificare Denumirea: SC “ALEXIAConf” S.A. Timişoara; Sediul social: Str. C.Brediceanu,...

Studiu de caz realizat la SC Hanul Domnițelor SRL - Societate imaginară

CAPITOLUL I Prezentarea firmei S.C. HANUL DOMNIȚELOR S.R.L. este o societate comercială, înființată în anul 2015, în luna August, într-o zonă...

Relația dintre logistică și funcțiunea comercială

I. CONŢINUTUL ŞI IMPORTANTA FUNCŢIUNII COMERCIALE PENTRU ACTIVITATEA UNEI ORGANIZAŢII 1. Obiectivele comerciale ale unei întreprinderi...

Forme și activități de dezvoltare a personalului în cadrul întreprinderii

INTRODUCERE Actualitatea temei. Competitivitatea organizaţiilor contemporane, indiferent de natura şi mărimea lor, îşi are originea în calitatea...

Ai nevoie de altceva?