Riscurile întâlnite în activitatea unei întreprinderi

Seminar
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5644
Mărime: 55.96KB (arhivat)
Publicat de: Andreea P.
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. 1. ÎNTREPRINDEREA- DEFINIȚII ȘI CARACTERISTICI .2
  2. 2. RISCUL - CONCEPT ȘI TRĂSĂTURI SPECIFICE 3
  3. 3. PRINCIPALELE CARACTERISTICI ALE RISCULUI .4
  4. 4. TIPOLOGIA RISCULUI ACTIVITĂȚII AGENȚILOR ECONOMICI 5
  5. 5. RISCUL FINANCIAR ...9
  6. 6. PREVENIREA RISCULUI FINANCIAR ..11
  7. 7. CELE “10 AMENINȚĂRI” ÎN CAZUL NEEVALUĂRII RISCULUI ..12
  8. 8. CEI “7 FACTORI DE SUCCES” ÎN CAZUL EVALUĂRII RISCURILOR .13
  9. 9. CONCLUZIE 14
  10. 10. BIBLIOGRAFIE 15

Extras din seminar

1. ÎNTREPRINDEREA-DEFINIȚII ȘI CARACTERISTCI

Întreprinderea este un agent economic a cărui funcție principală este aceea de a pune la dispoziția utilizatorilor potențiali, bunuri sau servicii comercializabile. Ea mai poate fi definită și ca unitatea economică care dispune de personalitate juridică și desfășoară un anumit tip de activitate.

Întreprinderea se caracterizează printr-o organizare tehnologică specifică, prin capacitatea ei de a produce anumite bunuri și servicii, prin gestiunea și conducerea unică, precum și prin unitatea sa financiară. Este cea mai mică unitate legal constituită care dispune de autonomie decizională (posedă personalitate juridică, ține contabilitate proprie și întocmește bilanț contabil pe care îl dispune la organele financiare) și este organizată să desfășoare, în unul sau mai multe locuri, una sau mai multe activități pentru producerea de bunuri și/sau servicii.

Raporturile întreprinderii cu terții se desfășoară pe bază de contract, iar raporturile cu statul numai în baza prevederilor legilor adoptate.

În economia românească întreprinderea apare fie sub forma societăților comerciale, fie sub forma regiei autonome, diferența între cele două fiind dată numai de caracterul proprietății.

Patrimoniul societăților comerciale este în proprietate privată, în timp ce patrimoniul regiei autonome este proprietatea de stat.

Ambele forme de întreprindere funcționează la fel, atât în privința organizării raporturilor cu terții, cât și în ceea ce privește raporturile cu Statul.

Potrivit prevederilor Legii nr. 31/1990 privind înființarea și funcționarea societăților comerciale, acestea pot fi de patru feluri:

- societăți în nume colectiv (SNC)

- societăți în comandită (simplă și pe acțiuni)

- societăți pe acțiuni (SA)

- societăți cu răspundere limitată (SRL).

Întreprinderea reprezintă o unitate economica, producătoare, de baza, ce se caracterizează prin:

- un gen specific de activitate, funcționalitate și organizare tehnologică;

- capacitatea de a produce anumite bunuri, de a se conduce și autogestiona;

- autonomie financiară.

Peter Drucker - considera că firma reprezintă "o mașină de maximizat forțele umane".

Alain Cotta - susține că întreprinderea este "un ansamblu de factori de producție reuniți sub activitatea unui individ sau a unui grup, cu scopul obținerii unui profit bănesc ( câștig ), ca urmare a producerii de bunuri și servicii destinate pieței, vânzării cu profit".

Aceasta definiție se numară printre cele mai remarcate, pentru că se referă la factorii de producție (input-urile) și la ieșirile de bunuri și servicii (output-urile).

Victor Beretta - aseamănă firma cu "un sistem deschis, de tip biologic, care transformă resurse variate în vederea atingerii obiectivelor esențiale si existând în simbioza cu mediul său ambiant".

Gyorg Wőhe - definește întreprinderea ca fiind "o unitate economică pe deplin organizată, în care factorii de producție sunt combinați rațional, în scopul producerii de bunuri materiale și de a pune la dispoziție servicii destinate pieței".

2. RISCUL - CONCEPT ȘI TRĂSĂTURI SPECIFICE

Creșterea complexității relațiilor structurale ale întregului sistem economico-social, la care se adaugă dezvoltarea științei și tehnologiei, au creat mutații importante în modul de abordare a aspectelor teoretice și practice ale noțiunilor de risc și incertitudine la nivel de firmă.

Pe prim plan, s-au impus aspectele privind conținutul și semnificația practică a conceptelor de risc si incertitudine în general, opiniile diferiților specialiști în acest domeniu fiind extrem de diverse. Astfel, riscul poate fi privit ca reprezentând incapacitatea unei firme de a se adapta la timp și cu cel mai mic cost la modificările de mediu. Privit din acest punct de vedere, riscul care afectează activitatea unei firme are ca principală sursă instabilitatea climatului de afaceri (element exogen firmei) și incapacitatea agentului economic de a contracara la timp si fără costuri ridicate efectele generate de această evoluție continuă a mediului în care acționează.

În acest sens, o activitate rentabilă în prezent poate deveni nerentabilă în viitor, ca urmare a modificării nefavorabile a condițiilor de mediu. Rezultă, astfel, că riscul este o caracteristică permanentă a activității unei firme, aceasta trebuind să implementeze mecanisme adecvate de gestionare a riscului, care să evidențieze rapid modificările apărute și măsurile de intervenție.

Din punct de vedere probabilistic, riscul reprezintă variabilitatea profitului față de media profitabilității din ultimii ani. Aceasta accepțiune este foarte importantă în realizarea previziunilor, în care "riscul se estimează ca variabilitate a profitului în raport cu speranța de rentabilitate". În acest caz, drept criteriu de definire s-au ales oscilațiile profitului față de o medie, considerându-se că realizarea unor profituri viitoare mai mici decât nivelul mediu, considerat ca nivel de referință, poate sa conducă la apariția unor situații de criză și să afecteze negativ activitatea economică.

În definiția dată de OCDE, se apreciază că "riscul este constituit din posibilitatea ca un fapt cu consecințe nedorite să se producă".

Standardele Internaționale de Contabilitate consideră că riscul reprezintă varietatea rezultatelor obținute. Ajustarea în funcție de risc poate implica creșterea valorii la care este estimată o datorie. În evaluarea rezultatelor și cheltuielilor afectate de condiții de incertitudine, trebuie aplicat principiul prudenței, pentru a nu supraevalua activele și a subevalua datoriile. Totuși, elementele de incertitudine nu justifică constituirea unor provizioane excesive sau subevaluarea obligațiilor.

În “Dicționarul explicativ al limbii române”, riscul este definit ca fiind “posibilitatea de a ajunge într-o primejdie, de a avea de înfruntat un necaz sau de suportat o pagubă, pericol posibil”.

În “Lexiconul de Finanțe-Credit, Contabilitate și Informatică financiar-contabilă”, cele două

sensuri ale riscului sunt sensul de pericol posibil și sensul de eveniment viitor, dar nesigur, ce provoacă daune și care formează obiectul operațiunilor de asigurare.

Într-o altă accepțiune, riscul este un eveniment viitor și probabil, a cărui producere ar putea

provoca anumite pierderi.

El poate fi previzibil, atunci când factorii care ar aduce pierderi pot fi prevăzuți cu anticipație, și imprevizibil, determinat de situații fortuite.

Chiar și în cazul riscurilor prevăzute mărimea pagubei nu poate fi stabilită anticipat, cu precizie ridicată.

Bibliografie

Dumitru Bucătaru, Finanțele întreprinderii, Editura TIPO MOLDOVA, Iași, 2010

Irina-Ștefana Ciubotariu, Finanțele întreprinderii, Editura Didactica si Pedagogica-R.A., București, 2008

http://www.oeconomica.uab.ro/upload/lucrari/820063/28.pdf

http://academiacomerciala.ro/cursuri/Finante%20si%20Banci//An%20III/Finantele%20intreprinderii//Finantele%20intreprinderii.pdf

http://www.preferatele.com/economie/RISCUL-IN-ACTIVITATEA-AGENTULU451.php#

Preview document

Riscurile întâlnite în activitatea unei întreprinderi - Pagina 1
Riscurile întâlnite în activitatea unei întreprinderi - Pagina 2
Riscurile întâlnite în activitatea unei întreprinderi - Pagina 3
Riscurile întâlnite în activitatea unei întreprinderi - Pagina 4
Riscurile întâlnite în activitatea unei întreprinderi - Pagina 5
Riscurile întâlnite în activitatea unei întreprinderi - Pagina 6
Riscurile întâlnite în activitatea unei întreprinderi - Pagina 7
Riscurile întâlnite în activitatea unei întreprinderi - Pagina 8
Riscurile întâlnite în activitatea unei întreprinderi - Pagina 9
Riscurile întâlnite în activitatea unei întreprinderi - Pagina 10
Riscurile întâlnite în activitatea unei întreprinderi - Pagina 11
Riscurile întâlnite în activitatea unei întreprinderi - Pagina 12
Riscurile întâlnite în activitatea unei întreprinderi - Pagina 13
Riscurile întâlnite în activitatea unei întreprinderi - Pagina 14
Riscurile întâlnite în activitatea unei întreprinderi - Pagina 15
Riscurile întâlnite în activitatea unei întreprinderi - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Riscurile intalnite in activitatea unei intreprinderi.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza riscului în administrarea resurselor informaționale

Riscul este evenimentul capabil (in cazul producerii) sa exercite o influenta asupra desfasurarii proiectului. Riscurile exista in toate...

Managementul Calității

1. DEFINIŢII, DEZVOLTARE ISTORICĂ ŞI PERSONALITĂŢI ALE TQM 1.1. Definiţii ale calităţii Conceptul de „calitate” a reprezentat şi continuă să fie...

Management

“Maped, societate franceză care, timp de 70 ani și-a bazat dezvoltarea pe capacitățile industriale, cultura de inovare și dorința de a oferi...

Managementul resurselor umane

CURS I: INTRODUCERE IN MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE 1.1. Rolul și particularitățile resurselor umane în cadrul organizației Dezvoltarea teoriei...

Conceptul și Esența Managementului Calității

Terminologia din domeniul managementului calităţii i-a preocupat de-a lungul anilor, în mod continuu, pe specialiştii din domeniul producerii de...

Aprovizionarea și managementul aprovizionării

1. ACTIVITATI SPECIFICE APROVIZIONARII SI DESFACERII Aprovizionarea resurselor materiale reprezintă activitatea prin care se asigură elementele...

Influențarea sau Motivarea

Tema IV Influenţarea sau motivarea 4.1 Elementele fundamentale ale influenţării şi ale comunicării 4.2 Grupurile, echipele şi cultura firmei 4.1...

Plan de afaceri

Antreprenoriatul A intreprinde = a se apuca de ceva de facut O nevoie existenta pe care s-au hotarat sa o implineasca Antreprenoriatul se face...

Te-ar putea interesa și

Studiul Riscului Financiar la Nivelul unei Societăți Comerciale

Introducere Funcţionarea întreprinderilor în condiţiile economiei de piaţă şi a unui mediu înconjurător în continuă schimbare, în perspectiva...

Diagnosticul global al S.C. Confex S.R.L.

In sens larg, analiza diagnostic este o metoda generala de cunoaştere, investigare si acţiune, având obiective precise, de la finalitatea de...

Abordarea Sistemelor Energocibernetice în Concepție Arhemică în Vederea Creșterii Eficienței Investițiilor

Data fiind importanta strategica a Sectorului Energetic National în dezvoltarea pe baze durabile a economiei românesti, evolutia acestuia trebuie...

Analiza situației financiare și patrimoniale la SC Agricola Internațional SA Bacău

INTRODUCERE Performanţa unei întreprinderi înglobează noţiuni diverse, dintre care cele mai importante se referă la poziţia întreprinderii pe...

Franciza

I. Introducere 1.1. Franciza de la inceputuri pana in prezent Franciza este un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua intre...

Optimizarea structurii financiare

CAPITOLUL 1. Conținutul structurii financiare a întreprinderii 1.1. Definirea structurii financiare a întreprinderii. Criterii ale optimizării...

Controlul și Gestiunea Stocurilor în Activitatea de Comerț

CAPITOLUL 1 CONTROLUL ŞI GESTIUNEA STOCURILOR ÎN CADRUL S.C PETROM S.A. 1.1 ISTORICUL ŞI ACTIVITATEA S.C. PETROM S.A - Denumirea societăţii:...

Interdependența dintre procedeele de lucru specifice contabilității

Argument Trăim într-o lume cu resurse limitate, fapt pentru care suntem obligaţi să socotim, să calculăm, să chibzuim. Promovarea unui...

Ai nevoie de altceva?