Extras din curs
CALCULATOR - Acest termen este pur romanesc si desemneaza orice sistem electronic, care face calcule. De la banalul calculator de buzunar pana la cele mai avansate calculatoare de pe birouri, pe toate le putem numi linistiti calculatoare pentru ca asta fac : calculeaza.
COMPUTER - Este traducerea englezeasca a termenului de calculator (din verbul to compute = a calcula) insa, spre deosebire de primul, e mai restrictiv. El se refera strict la calculatoarele de birou si nu la cele de buzunar.
PC – Reprezinta terminologia de la Personal Computer = Calculator Personal. Desemneaza o categorie si mai restransa a computerelor.
Componentele unui sistem electronic de calcul
* Unitatea Centralã – UC – componenta unui sistem de calcul care, luata in ansamblu, prin componentele sale, are scopul de a prelucra informatia;
* Unitãţile Periferice – componente externe, atasate la unitatea centrala, care au rolul de a asigura comunicarea intre utilizator si calculator.
UNITATEA CENTRALÃ
Unitatea centrala se gaseste sub forma unei carcase metalice ; in interiorul acesteia se gasesc diverse echipamente/componente (piese, cipuri, cabluri etc), care, impreuna, alcatuiesc sistemul de prelucrare a datelor.
Placa de bazã – MotherBoard – este componenta de baza a UC; are forma unui paralelipiped dreptunghic (dreptunghi, patrat); pe suprafata ei se gasesc: microprocesorul sistemului de calcul, diverse cipuri de memorie, memoria RAM, sloturi pentru pozitionarea diferitelor placute de memorie etc. Deci, putem spune ca placa de baza asigura interconectarea mai multor componente pentru a realiza transferul de date.
Microprocesorul – este "creierul " sistemului de calcul. Are rolul de a prelucra informatia dorita de utilizator; mai exact, in el intra date si din el ies rezultate. Viteza de efectuare a operatiilor si numarul acestora, da performantele microprocesorului. Hz-ul sau MHz (hertzul/megahertzul) reprezinta unitatea de masura pentru frecventa de lucru a microprocesorului (mai exact pentru frecventa de lucru a ceasului intern al microprocesorului). Fizic, microprocesorul se gaseste sub forma unei placute, de forma patrata sau dreptunghiulara, subtire si prevazuta cu pini de contact pe suprafata inferioara; prin intermediul pinilor (care sunt auriti, in scopul asigurarii unei conductibilitati eficiente) microprocesorul se ataseaza pe placa de bază. Ca observatie, pe suprafata vizibila a procesorului (deci pe partea superioara a acestuia) se pot vedea firma producatoare si tipul procesorului.
Memoria RAM – Random Access Memory – sau memoria cu acces aleatoriu la date/mediul de stocare a datelor; deci, datele nu sunt scrise secvential (in ordine), ci aleator. Fizic, memoria RAM se gaseste sub forma unei placute dreptunghiulare ; pe suprafetele laterale se gasesc cipuri de memorie iar la partea inferioara (unde vine in contact cu placa de baza) memoria RAM este prevazuta cu pini de contact. Astfel, microprocesorul ia datele pentru prelucrat din memorie si tot aici, microprocesorul trimite rezultatele. Cu cat memoria este mai mare, cu atat este mai bine; procesorul isi permite astfel sa faca operatii mai complicate, dispunand deci, de un flux mai mare de date. Altfel spus, memoria RAM este memoria microprocesorului. Byte-ul sau MB (MB - megabyte sau MO – megaoctet) reprezinta unitatea de masura pentru a stabili perfomantele memoriei RAM ; in prezent s-a ajuns la performante de ordinul sutelor de MB, sau chiar GB.
Memoria ROM – Read Only Memory – memorie care poate fi numai citita si asupra careia nu se poate interveni, in sensul de a i se modifica continutul. Se gaseste fizic sub forma unui cip de memorie (placuta de memorie), fixat pe placa de baza. Memoria ROM este scrisa de constructorul placii de baza si contine o cantitate de informatie necesara identificarii ansamblului de componente hardware al sistemul de calcul. Cea mai importanta componenta a memoriei ROM este BIOS-ul.
BIOS – Basic Input - Output System – este memoria de baza a calculatorului, mai exact memoria placii de baza. El încarcă la rândul lui programe mai complexe ce vor prelua alte sarcini. Termenul de Input-Output se referă la faptul că el controlează la un nivel elementar sistemele de intrare şi de ieşire a datelor.
Sursa de alimentare – se gaseste, de regula, in partea superioara a UC; si asigura alimentarea cu energie electrica (curent continuu) necesara functionarii unor componente din UC (placa de baza, HDD, FDD, CD-ROM etc).
Cooler-ul – este, de fapt, un ventilator care se ataseaza la microprocesor; rolul acestuia este de a asigura ventilatia si racirea microprocesorului; in componenta cooler-ului distingem un radiator, care permite refularea aerului cald emis de microprocesor si avansarea/patrunderea aerului rece de la cooler/ventilator catre microprocesor.
Porturile/mufe conectoare - asigura conectarea unor componente periferice la UC. Exemple de porturi de comunicare: paralele, PS/2, AT, SCSII, USB etc (pentru conectarea tastaturii, mouse-ului, imprimantei, scaner-ului etc.).
Plãcile de extensie – asigura conectarea altor componente periferice la UC; deci, asigura legatura cu placa de baza, si prin ietermediul acesteia cu microprocesorul. Exemple de placi de extensie: placa video/grafica (la care se conecteaza monitorul), placa de sunet (la care se poate atasa componente multimedia – boxe, statii, microfoane, casti etc.), placa de retea (la care se poate atasa un cablu de retea, adica se realizeaza legatura cu un alt calculator), placa fax/modem, accelerator grafic etc. Placile de extensie contin, de regula, cipuri de memorie, astfel ca putem vorbi de performante tehnice ale acestora, masurate in MB (vezi placa grafica – in prezent s-a ajuns la performante de ordinul sutelor de MB). In acest fel, folosind o placa de extensie, microprocesorul nu isi iroseste resursele pentru a prelua sarcina placii respective.
Cablurile de date – asigura fluxul de date intre elementele de stocare a informatiei (HDD, FDD, CD-ROM etc.), placa de baza si microprocesor. Ele mai poarta denumirea de magistrale de date. Se gassc fizic sub aspect de panglica, cu conectori terminali atat la ambele capete si la mijlocul ei. Cablurile de date se construiesc in functie de tehnologia folosita la constructia unitatilor de stocare a datelor ; astfel, avem cabluri de date IDE/SCSII/S-ATA.
Cablurile de curent – asigura alimentarea cu energie electrica (curent continuu), de la sursa de alimentare, a placii de baza si a unitatilor de stocare a datelor (HDD, FDD, CD-ROM etc.).
Butoanele UC : butonul de pornire/oprire (butonul POWER), butonul pentru resetarea calculatorului (butonul RESET), butonul pentru TURBO.
Carcasa de protectie.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Bazele Tehnologiei Informatiei - Elemente Introductive.doc