Extras din curs
Capitolul 1.
Aspecte teoretice privind contabilitatea creativă
Manipularea informaţiei cu ajutorul contabilităţii creative
Motivele manipulării
Câteva tehnici de manipulare a informaţiei contabile
Detectarea şi limitarea manipulării informaţiei contabile
Societatea de astăzi se află într-o continuă schimbare. Au loc mari transformări tehnologice, iar priorităţile se schimbă şi ele încontinuu.
Totodată, ideile vechi deja sunt abandonate, chiar discreditate, şi sunt înlocuite cu altele noi.
Evoluţia este aşa de rapidă încât tot ceea ce este valabil astăzi mâine poate să primească alte coordonate şi să rămână perimat.
Companii noi se înfiinţează mereu şi nu peste mult timp dau faliment.
Nevoia de informaţie devine din ce în ce mai stringentă pe coordonatele dezvoltării continue a lumii civilizate şi impune noi pretenţii în modul de abordare, de prezentare şi de utilizare a acesteia.
Informaţia este utilă dacă afectează decizia pe care trebuie să o ia utilizatorul, într-un anumit context, dacă acesta nu ar fi dispus de ea.
Potrivit cadrului conceptual internaţional, informaţia contabilă este relevantă dacă influenţează deciziile utilizatorilor, pe care îi ajută să facă previziuni conform aşteptărilor anterioare.
Deşi ne aflăm în era calculatoarelor, a preciziei tehnologice avansate, unde datele sunt preluate şi prelucrate cu cea mai mare exactitate, totuşi „precizia datelor economico-financiare rămâne tributară referenţialului de raportare şi tehnicilor de manipulare a rezultatelor”[1].
Informaţia contabilă, în ciuda multiplelor surse de informare, rămâne în continuare principala sursă de informare a activităţii economice a organizaţiilor şi a rezultatelor acestor activităţi, necesară factorilor de decizie şi celorlalţi utilizatori ai informaţiei contabile, cum ar fi:
investitorii,
băncile,
creditorii,
clienţii,
salariaţii,
autorităţile statului etc.
Conținut arhivă zip
- C1.ppt
- C2.ppt