Extras din curs
Dr. muncii, ca ramura de drept, rerprezinta ansamblul normelor juridice prin care sunt reglementate raporturi juridice individuale si collective de munca avand ca izvor contractele individuale si respectiv collective de munca incheiate intre angajatori si salariati.
Dr. muncii reprezinta o ramura autonoma in cadrul sist.de drept roman, reglementand un domeniu specific, respectiv relatiile sociale de munca.
In ansamblul sist. de drept, normele de drept al muncii se completeaza cu cele de drept civil potrivit art. 295 din Codul Muncii, in consecinta dr. civil reprezinta dreptul comun pentru dreptul muncii.
La randul sau dreptul muncii constituie dreptul comun pt. alte reglementari privind anumite categorii de raporturi de munca cum sunt cele ale functionarilor publici, cooperatorilor,preotilor.
Prestarea muncii se realizeaza in cadrul unor raporturi sociale denumite raporturi juridice de munca.
In societatea romaneasca munca se presteaza in principal in cadrul unor raporturi juridice de munca.
Munca se poate presta si inafara unor raporturi juridice de munca.
Munca prestata in afara raporturilor juridice de munca este:
1. munca voluntara (sau benevola) de interes public prestata cu titlu personal si gratuity in temeiul unui contract de voluntariat (legea 195/2001)
2. munca desfasurata in baza unor obligatii legale de natura administrativa, sau penal executionala (elevi, studentii in cadrul practicii profesionale),pers fizice din zonele afectate de inundatii care au obligatia legala de a participa la lucrarile contra inundatiilor; pers, care executa prin munca o pedeapsa penala(munca in folosul comunitatii);
3. munca efectuata in cadrul unui raport juridic civil(prestari servicii)
4. munca desfasurata ca urmare a unui raport societar;
5. munca in cadrul unui raport commercial de proiectare, de sef montaj, de samsar(curtaj);
6. activittatile independente desfasurate in temeiul OG 44/2008 privind desfasurarea activitatii economice de catre personae fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.
Prin urmare pers. Fizice pot desfasura activitati economice in urmatoarele 3 situatii:
a) individual si independent ca pers.fizice autorizate
b) ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale fara personalitate juridical, organizata de un intreprinzator pers. Fizica care poate avea calitatea de angajator.
c) ca membru al unei intreprinderi familiale;intreprinderea familiala nu poate angaja terte personae cu contract de munca;
7. profesiunile liberale(libere)ca arhitectii, avocatii, notarii publici, expertii contabili, contabilii autorizati, medicii farmacisti, auditorii financiari, practicienii in insolventa (pers. autorizate), consilieri in proprietatea industriala, consultantii fiscali.
Reglementarile legale ale acestor profesii permit, de regula celor care practica o asemenea profesie sa incadreze salariatii.
Persoanele care exercita asemenea profesiuni se constituie in corpuri sau uniuni profesionale de la baza pana la nivel national de ex.: ordinal arhitectilor, colegiul medicilor,corpul expertilor contabili; -> adopta reglementari specifice in baza legii valabile in Monitorul Oficial.
Preview document
Conținut arhivă zip
- dr muncii - 18.11.2009.doc
- dr muncii curs 1 - 7.10.09.doc
- dr muncii curs 10 - 09.12.09.doc
- dr muncii curs 2 - 14.10.09.doc
- dr muncii curs 3 - 21.10.09.doc
- dr muncii curs 9 - 02.12.09.doc
- dr muncii curs4 - 4.11.09.doc
- dr.muncii curs 5 - 11.11.2009.doc
- Dreptul muncii curs 7 - 25.11.09.doc