Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne

Disertație
9/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 15875
Mărime: 276.18KB (arhivat)
Publicat de: Alexandru Dragomir
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Macovei Alexandru

Cuprins

  1. INTRODUCERE 6
  2. Capitolul 1: INFLUENȚAREA SOCIALĂ SI STILURILE DE CONDUCERE - NOȚIUNI GENERALE 7
  3. 1.1 Abordare conceptuala, definiția și concepția influenței sociale 7
  4. 1.2 Componentele influenței sociale 11
  5. 1.3 Aspecte conceptuale privind stilurile de conducere ale unui lider intr-o organizatie militara 14
  6. 1.4 Cuantificarea si analizarea stilurilor de conducere ale unui comandant/lider 19
  7. 1.5 Tehnici de motivare a subordonatilor de catre lider in vederea influentarii acestora 25
  8. CAPITOLUL 2: APROFUNDAREA TEORIILOR PRIVIND INFLUENȚA SOCIALĂ 40
  9. 2.1 Conformism, complianță și obediență 42
  10. 2.2 Rolul motivației în influențarea socială 43
  11. 2.3 Teorii ale motivației 45
  12. 2.3.1. Teoria lui Abraham Maslow 47
  13. 2.3.2 Teoria echității 50
  14. 2.3.3 Teoria consolidarii 50
  15. 2.4 Arta de înfluențare si tactici de manipulare/influentare 45
  16. 2.5 Rolul zvonului in influentarea sociala intr-o organizatie militara moderna 45
  17. CAPITOLUL 3: Studiu de caz: Aportul liderului in realizarea influențarii socială intr-o structură militară moderne 40
  18. 3.1 Tipologia și metodologia cercetării
  19. 3.1.1 Tipologia cercetarii
  20. 3.1.2 Metodologia cercetarii și prezentarea chestionarului
  21. 3.2 Scopul, obiectivele și ipotezele cercetării
  22. 3.2.1 Scopul cercetării
  23. 3.2.2 Obiectivele cercetării
  24. 3.2.3 Ipotezele cercetării
  25. 3.3 Analiza și interpretarea datelor
  26. CONCLUZIILE CERCETĂRII 51
  27. BIBLIOGRAFIE 53
  28. Anexa 1 54

Extras din disertație

INTRODUCERE

Am ales tema de disertație “Strategii de influență socială la locul de muncă: efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne” deoarece consider că este foarte important să înțelegem și să aplicăm în calitate de lider într-o organizație noțiunea de influențare socială. Totodată, un alt factor important care a contribuit la alegerea acestei teme de disertație a fost faptul că fac parte dintr-o organizație militară, fiind responsabil de microstructura personal, imi doresc să pun in practică metodele și strategiile de influențare socială care pot motiva și impulsiona lucrul în echipă alături de colegi și subordonați.

Această lucrare propune în primul capitol să identifice și să exemplifice noțiunile teoretice a teoriei de influență sociale și să familiarizeze cititorul cu această noțiune. În al doilea capitol aprofundez elementele care orbitează în jurul noțiunii de influențe sociale, cum ar fi conformismul, complianța, obediența și nu în ultimul rând motivația cu toate teoriile și exemplificările ei. In al treilea capitol am sa aprofundez cercetarea observationala pe baza de chestionar si interpretarea datelor privind modalitatea de influentare sociala intr-o organizatie militara moderna.

Obiectivele principale urmărite în cadrul acestei lucrări științifice au fost: identificarea influențării sociale care predomină intr-o organizație militară, evidențierea factorilor care influențează motivația indivizilor în cadrul organizațiilor și nu în ultimul rând identificarea tipurilor de strategii de influențare socială la locul de muncă. Totodată această lucrare își propune să o cercetare observațională a influențării sociale a unei microorganizații militare în țară si unei baze militare multinațională dintr-un teatru de operații.

Pentru atingerea obiectivelor stabilite dar și pentru testarea ipotezelor menționate anterior s-a decis utilizarea a cercetării observaționale, care a avut la bază un chestionar format din 15 întrebări, închise și semi-deschise, fiecare dintre ele încercând să identifice diferite aspecte referitoare la măsura în care, diferiți factori precum coeziunea, conformitatea, influentarea socială, comunicarea ori relațiile interpersonale influențează motivația indivizilor în cadrul unei microorganizații militare dintr-o unitatea militara din Romania.

În ceea ce privește aprecierile si raspunsurile prelevate din chestionarele date subiectilor (militari veterani din T.O), acestia s-au dovedit a fi foarte sociabili, cooperativi și nu în ultimul rând atenți la răspunsurile oferite, fiind mereu pe poziții să ofere explicații suplimentare în momentul în care mi se părea un anumit aspect ambiguu ori greu se înțeles.

Conceptul de influență socială a fost una dintre primele forme de comportament uman. Acest aspect presupune atât interdependența dintre indivizi, cât și apartenența și conviețuirea acestora în cadrul anumitor grupuri. În general, viața socială se bazează pe influența efectivă a oamenilor asupra celor din jur, proces care permite tuturor să funcționeze într-o societate productivă. Pe de altă parte, oamenii se pot influența pentru a obține ceea ce își doresc. De multe ori nu realizăm că simpla noastră prezență sau un anumit gest sau acțiune al nostru poate provoca anumite schimbări în reacțiile și atitudinile celorlalți din jurul nostru.

Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, propria noastră influență asupra celor din jurul nostru este pe deplin intenționată și suntem conștienți de consecințele acțiunilor noastre în ceea ce privește relațiile interumane.

De fapt, influența socială este o schimbare în comportamentul, opiniile, atitudinile sau sentimentele/credințele oamenilor care rezultă din ceea ce fac, gândesc sau simt alți oameni.

Influența socială definește orice acțiune exercitată de o persoană sau de un grup social care vizează schimbarea opțiunilor și manifestărilor unei alte persoane.

Cele mai cunoscute și mai des tratate/dezbătute, în cadrul lucrărilor științifice, forme pe care le ia procesul de influență socială sunt: persuasiunea, manipularea, conformismul, supunerea și normalizarea și nu în ultimul rând zvonul și inclusiv știrile false.

Capitolul 1:INFLUENȚA SOCIALĂ - NOȚIUNI GENERALE

Influența socială este un proces psiho-social de modificare a unor componente psihologice, comportamentale, afective, cognitive ale individului, care rezultă din acțiunea cu un alt individ sau cu un grup. Este un proces cognitiv prin care indivizii fac schimbări reale ale comportamentelor si sentimentelor ca urmare a interacțiunii cu alte persoane ce sunt concepute a fi urmate sau urmarite. Individul, este de asemnea influențat de majoritate: atunci cand omare parte a unui grup social adoptă o atitudine sau o idee, este probabil ca și individul să adopte atitudinea respectivă, ca urmare a mai multor factori (temperament, caracter).

1.1 Abordarea conceptuală și definiția influenței sociale

Sintagma influenta sociala se refera la modalitatile în care oamenii sunt afectati de presiunea reala sau imaginara pe care ceilalti o exercita asupra lor.

Autorul Alex Mucchielli pleacă în cartea sa „Arta de a influența” de la o idee fundamentală: comunicarea înseamnă influență și toate fenomenele de influență (vânzări, persuasiune, propagandă, seducție) sunt subordonate comunicării. Influența se bazează și pe o bună cunoaștere a normelor sociale. De exemplu, acordarea atenției modului în care ne îmbrăcăm, folosirea unor cuvinte semnificative, folosirea cunoștințelor comune, poziționarea spațială, sunt câteva dintre procedurile folosite pentru a manipula normele și influența socială în cadrul organizațiilor.

Pentru a putea influența un individ într-o organizație, trebuie să inducem o anumită stare, prin manipularea emoțiilor acestuia. Este necesar să se facă distincția între manipulare și influență și să se înțeleagă mai bine termenii care stau la baza înțelegerii fenomenului de influență.

Bibliografie

1. BonciuC., Instrumente manageriale psihosociologice, București, Editura All Beck, 2000.

2. CertoC. S., Management modern, București, Editura Teora, 2002.

3. ChisuV.A., RotaruF., Manualul specialistului în resurse umane, Bucuresti, Editura Irecson, 2002.

4. DeaconuA., PodgoreanS., RascaL., Factorul uman și performanțele organizației, București, Editura ASE, 2004.

5. Gheorghiu A. ,Munca în echipă, curs 2006.

6. Hackman, J. R.,. OldhamG, Motivation through the design of work: Test of a theory. Organizational Behavior & Human Performance, nr. 16(2)/1976.

7. Harrington MackinD., Cum se formează o echipă de succes, București, Editura Teora, 1998.

8. Ilieș, L., Logistica întreprinderii, Cluj-Napoca , Ed. Risoprint, 1999.

9. JohnsG., Comportament organizațional, București, Editura Economică, 1998.

10. LockD., Manualul Gower de management, Editura Codecs, 2001.

11. PastorI., Resursele umane - elemente strategice ale organizațiilor, Revista de Antreprenoriat Transilvan, nr.3/2010.

12. SarațeanE., Elemente de comportament organizațional, Timișoara, Editura Universității de Vest, 2008.

13. TichyN.M, E. Cohen, Liderul sau arta de a conduce, București, Editura Teora, 2000.

14. West M. (editor), The Handbook of Work Group Psychology, Wiley Publisher, 199.

15. ZemlianskyP., St. Amant K. (editori), Handbook of research on virtual workplaces and the new nature of Business Practices, New York, 2008.

16. ZorlețanT., BurdușE., CăprărescuG., Managementul organizației, București, Editura Holding Reporter, 1995.

Preview document

Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 1
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 2
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 3
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 4
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 5
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 6
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 7
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 8
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 9
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 10
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 11
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 12
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 13
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 14
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 15
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 16
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 17
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 18
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 19
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 20
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 21
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 22
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 23
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 24
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 25
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 26
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 27
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 28
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 29
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 30
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 31
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 32
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 33
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 34
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 35
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 36
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 37
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 38
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 39
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 40
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 41
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 42
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 43
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 44
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 45
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 46
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 47
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 48
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 49
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 50
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 51
Strategii de influență socială la locul de muncă - efecte asupra resursei umane în organizațiile moderne - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • Strategii de influenta sociala la locul de munca - efecte asupra resursei umane in organizatiile moderne.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul departamentului de Resurse Umane în Dezvoltarea și Formarea Profesională

INTRODUCERE Am ales această temă în ideea de a dezvolta un subiect tot mai des întâlnit, acela de viziune strategică, una dintre metodele cele mai...

Managementul Resurselor Umane și Metodele de Aplicare a Acestuia

Introducere Este cunoscută tuturor concepţia tradiţională care înţelegea resursa umană ca pe un cost și un izvor de ameninţări, care considera că...

Centrul de evaluare - o metodă utilizată în recrutarea și selecția personalului de conducere

Introducere Dacă în trecut, conducerea la nivelurile cele mai înalte ale organizaţiilor era asigurată de indivizii ce aparţineau unui anumit grup...

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Strategii de Marketing - Hotel Parc Mamaia

CAPITOLUL 1 TURISMUL ÎN ECONOMIA NAŢIONALĂ 1.1 LOCUL ŞI ROLUL TURISMULUI ÎN ECONOMIE În noianul de transformări produse în viaţa...

Locul și rolul turismului în economia româniei

INTRODUCERE Turismul a devenit în zilele noastre o ramură importantă a economiilor naționale și mondiale. Multe țări privesc turismul ca o sursă...

Componente Manageriale în Procesul de Dezvoltare a Resurselor Umane

INTRODUCERE Dacă ne gândim la schimbările petrecute în ultimii zece ani în economia românească, una dintre cele mai importante, la nivel de...

Procesul de producție în alimentație

INRODUCERE Managementul este procesul complet desfăşurat de întregul compartiment decizional din întreprindere, în scopul utilizării raţionale a...

Promovarea Resurselor Umane în Cadrul Complexului Balnear Expro Bazna

Introducere Se poate afirma că toate problemele legate de procesul conducerii oricărei activităţi de natură economică, socială sau politică au ca...

Selecția

INTRODUCERE Oricare ar fi obiectivele unei organizatii, ratiunea ei de a fi, ea este creata de catre oameni si, în mod cert, nu poate functiona în...

Psihosociologia Conducerii

STRUCTURA ORGANIZAŢIONALĂ A SOCIETĂŢII 1. Conceptul de structură organizaţională 2. Niveluri organizaţionale 3. Clasificarea structurilor...

Ai nevoie de altceva?