Extras din proiect
Analiza financiara foloseste instrumente si mijloace specifice adaptate scopului urmarit si conduce la diagnosticul financiar; parte a diagnosticului economico-financiar, alaturi de diagnosticul contabil, fiind orientat în special spre rentabilitatea si riscurile întreprinderii.
Diagnosticul financiar presupune unele judecati asupra sanatatii financiare a întreprinderii, punctele forte si punctele slabe ale gestiunii financiare, prin care se pot aprecia riscurile trecute, prezente si viitoare ce decurg din situatia financiara si solutiile pentru diminuarea riscurilor si îmbunatatirea rezultatelor.
Asadar, diagnosticul financiar este instrumentul analizei financiare orientate spre utilizatori care vizeaza masurarea rentabilitatii capitalurilor investite si a riscurilor, aprecierea conditiilor de realizare a echilibrelor financiare si a gradului de autonomie, pe baza lui urmând decizii majore: întreprinderea îsi întrerupe activitatea, îsi redefineste strategia sau politica pe termen scurt. Un bun diagnostic financiar permite o mai buna alocare a resurselor, pe baza lui i se poate acorda sau refuza întreprinderii un credit, iar investitorul îl poate folosi pentru a lua decizii de cumparare sau de vânzare a actiunilor.
O analiza financiara efectuata în scopul realizarii unui diagnostic financiar, care sa permita adoptarea unor decizii si stabilirea unor previziuni financiare se bazeaza în primul rând pe de date si informatii provenite din situatiile financiare ale întreprinderii, dar nu se poate limita doar la acestea.
Rentabilitatea este categoria economica ce exprima capacitatea întreprinderii de a obtine profit, ceea ce reflecta performanta acesteia. Cu alte cuvinte rentabilitatea este criteriu de performanta reflectat in contul de profit si pierdere.
Obiectivul major al întreprinderii este atât marirea averii participantilor la viata întreprinderii (actionari, salariati, creditori, stat), cât si cresterea valorii sale, pentru asigurarea propriei dezvoltari.
Analiza rentabilitatii se realizeaza pe baza datelor din contul de rezultat Profit si pierdere, situatie financiara anuala redactata în termeni de flux, care cuprinde ansamblul fluxurilor patrimoniale ce permit crearea bogatiei plecând de la ansamblul cheltuielilor si veniturilor. El înregistreaza în credit totalul de bunuri, servicii sau moneda care intra ca venituri (fluxul de intrari), iar în debit, bunurile, serviciile, moneda care ies ca si cheltuieli (fluxul de iesiri).
Soldul net al contului (creditor sau debitor) reflecta performanta (contraperformanta) întreprinderii, respective capacitatea acesteia de a genera fluxuri viitoare de numerar (venituri) prin utilizarea resurselor existente (cheltuieli ale perioadei), permitând sa se stabileasca gradul de eficienta în utilizarea de noi resurse.
Contul de rezultat regrupeaza, sub forma de tabel, sau în lista, cheltuielile si veniturile exercitiului, structurate pe categorii (exploatare, financiare, extraordinare), astfel încât permite determinarea ca sold, a rezultatelor (profitul sau pierderea) pe tipuri de activitati.
Prezentarea contului de rezultat poate fi realizata în doua moduri: dupa natura si dupa functii (destinatie). În prima varianta contul de rezultat este redat sub forma de tabel, în debit înregistrând cheltuielile, iar în credit veniturile.
Contul de profit si pierdere la S.C. Iasitex S.A. Iasi se prezinta conform tabelului nr. 1:
Tabelul nr. 1 CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE, încheiat la data de 31 decembrie 2005
Preview document
Conținut arhivă zip
- Analiza Financiar Aprofundata.doc