Gândirea Lean în producție sau servicii

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 6830
Mărime: 396.37KB (arhivat)
Publicat de: Eusebiu Preda
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. 1. INTRODUCERE
  2. 2. CE ESTE LEAN ?
  3. 3. CUM A APARUT LEAN ?
  4. 4. PRINCIPII LEAN
  5. 5. LEAN IN PRODUCTIE
  6. 6. LEAN IN SERVICII
  7. 7. STUDIU DE CAZ
  8. 8. CONCLUZII
  9. 9. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

INTRODUCERE

Orice organizatie din lumea economica contemporana doreste sa afle cum se pot realiza produse sau servicii care sa adauge valoare noua , care sa satisfaca la un nivel ridicat cerintele clientului , la costuri foarte reduse si avand o calitate superioara.

Gandirea Lean este cea prin a carei aplicare se pot rezolva toate aceste lucruri deoarece este o metoda care se concentreaza pe eliminarea tuturor pierderilor ce pot aparea intr-un proces de productie sau in executarea unui serviciu.

Aceasta metoda reduce timpul dintre comanda clientului si fabricarea produsului , livrarea acestuia , prin eliminarea tuturor pierderilor . Productia Lean utilizeaza mai putin din orice si are ca rezultat mai putine defecte.

Lean este un proces al carui scop este reprezentat de maximizarea rezultatului muncii pe care oamenii o realizeaza intr-o companie. De aceea Lean este o modalitate de gandire, de adaptare la schimbari,de eliminare a pierderilor si de imbunatatire continua.

Lean este un concept care abordeaza la un nivel superior evolutia productie si care cuprinde toate aspectele operatiilor industriale (dezvoltarea produselor , fabricarea , organizarea si resursele umane , serviciile pentru clienti ) , inclusiv retelele client-furnizor, proces ce cuprinde un set de principii , metode si practici.

Caracteristicile productiei Lean sunt reprezentate de : lucru in flux continuu (in celule sau linii de asamblare flexibile ) , muncitori calificati si cu o atitudine proactiva la locul de munca , diversitate mare de produse realizate in orice cantitate solicitata , calitate incorporata in procesele de executie , costuri reduse prin imbunatatirea substantiala a procesului de productie , clienti si furnizori inclusi in procesul de productie.

Procesele de realizare a produselor sau serviciilor cerute de client trebuie analizate pe baza a doua concepte fundamentale :

- valoarea adaugata

- pierdere

Cele sapte tipuri de pierderi semnificative intr-o firma de productie sunt : supraproductia (fabricarea de produse inainte de a fi cerute sau procesarea de informatii care nu sunt necesare) , timpii de asteptare (oamenii, resursele , materialele , care nu se afla unde si cand este nevoie ) , miscarea inutila a materialelor , oamenilor si produselor , operatiile nenecesare , stocurile , transportul inutil intre operatii , reprelucrarea (corectarea greselilor de proiectare sau de executie detectate dupa producerea lor ) .

Cele sapte pierderi intr-o firma de servicii : munca neterminata , birocratia ne-necesara, supraproductia, realocarea/transferul de sarcini nefinalizate , sarcini uitate/nerealizate , intarzieri in predarea lucrarilor , neconformitati . Pierderile odata observate devin un potential de imbunatatire.

Pentru a se aplica Gandirea Lean intr-o companie este necesar angajamentul conducerii organizatiei si implicarea angajatilor prin crearea unei structuri care sa coordoneze eforturile sustinute pentru cunoasterea , analiza si sinteza datelor existente pentru gasirea solutiilor specifice de imbunatatire.

Ce este Lean ?

Gandirea Lean este astazi o strategie de afaceri de succes care ajuta la imbunatatirea competitivitatii organizatiilor.

Exista mai multe definitii pentru productia Lean date de personalitati diferite , din domenii diferite.

« Lean nu este un concept nou. Daca se reduc stocurile prin extinderea tipurilor de sarcini si responsabilitati pe persoana , prin lucru in echipe multifunctionale sau prin crearea si mentinerea de relatii solide cu clientii , inseamna ca se practica productia Lean. » ( Lean Aerospace Initiative, LAI website)

Potrivit lui John Shook , unul dintre primii americani care au lucrat in Japonia la Sistemul de Productie Toyota, « Productia Lean este o filozofie de productie , care reduce timpul dintre comanda clientului si fabricarea/livrarea produsului cerut , prin eliminarea pierderilor. ».

Definitia data de T. Ohno caracterizeaza productia Lean ca fiind un fenomen de productie care cauta sa « maximizeze rezultatele muncii resursei numarul unu a companiei : oamenii ».

In concluzie , din punctul nostru de vedere , Lean inseamna a produce mai mult cu mai putine consumuri :de spatiu , stocuri , oameni si timp .

Gandirea Lean pune accentul pe procesul de evolutie a schimbarilor si pe modul in care o organizatie stie sa se adapteze la acestea. Beneficiile obtinute de pe urma implementarii acestui model sunt obtinerea unui produs de calitate superioara la un cost mai mic , utilizarea rationala a resurselor si o flexibilitate mai mare .

Lean are in componenta sa anumite caracteristici , cu ajutorul carora se pot obtine beneficiile enumerate mai sus , cum ar fi :

- clientul reprezinta punctul cu care incepem si cu care terminam. Optimizarea consta in faptul ca trebuie sa stim ce doreste clientul referitor la pret, calitate si conditii de livrare, indifferent de ceea ce putem noi sa livram.

- simplitatea scopul reprezinta simplitatea, care este necesara in operatii, in sistem, in tehnologie si control.In cazul furnizorilor, simplitatea este reprezentata prin colaborarea cu putini parteneri. Trebuie sa fim atenti la toate sistemele complexe si sa alegem cele mai simple masinarii dar care sa corespunda cerintelor de calitate.

- pierderea Intr-o organizatie toti angajatii acesteia trebuie sa invete sa recunoasca pierderea. O data recunoscuta trebuie redusa. Pierderile pot fi prevenite inca din faza de proiectare a produsului.

- regularitatea Pentru a imbunatati calitatea, pentru un control mai simplu si pentru a reduce stocurile trebuie sa cautam un set de produse care se repeta. Aceste produse vor fi mai usor de gestionat pentru ca folosim aceleasi metode. Daca introducerea de noi produse se face in mod regulat, procesul de inovatie devine un obicei.

Preview document

Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 1
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 2
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 3
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 4
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 5
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 6
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 7
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 8
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 9
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 10
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 11
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 12
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 13
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 14
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 15
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 16
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 17
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 18
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 19
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 20
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 21
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 22
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 23
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 24
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 25
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 26
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 27
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 28
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 29
Gândirea Lean în producție sau servicii - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Gandirea Lean in Productie sau Servicii.doc

Alții au mai descărcat și

Programarea producției la SC Forestland SRL

INTRODUCERE Întreprinderea este, prin definiţie, o asociere a mai multor factori: umani, economici, ştiinţifici şi de altă natură. Toţi aceşti...

Analiza sistemului de management al calității la SC Herman Ploiești

INTRODUCERE Bazele teoretice ale managementului calităţii au fost puse începând cu anii '50 pe baza lucrărilor şi cercetărilor elaborate de...

Transformarea Lean în Cadrul Raiffeisen Bank

I. Scurt istoric. Metodologia Lean a fost dezvoltată de-a lungul a mai multor generații și aplicată în multe domenii de activitate. Lean...

Metoda Just in Time

,,Calitatea este gratuită, noncalitatea costă!” CAPITOLUL 1 EVOLUŢIA MANAGEMENTULUI CALITĂŢII PRIN STRATEGIA ÎMBUNĂTĂŢIRII CONTINUE(KAIZEN) 1.1....

Gândirea LEAN în producție

CAPITOLUL I: LEAN MANUFACTURING Lean Manufacturing înseamnă o abordare complexă a sistemului de management al proceselor dintr-o organizaţie, fie...

Tehnici avansate de management operațional

Aplicarea metodei kanban in cadrul S.C. GlobalMecanica S.R.L. Proiectul de faţă îşi propune să prezinte studiul privind implementarea metodei...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Gândirea LEAN în producție

CAPITOLUL I: LEAN MANUFACTURING Lean Manufacturing înseamnă o abordare complexă a sistemului de management al proceselor dintr-o organizaţie, fie...

Producția Lean

Capitolul 1 Originea producţiei de tip Lean Există câteva posibilităţi de îmbunătăţire a sistemului de producţie... Eiji Toyoda la fabrica Ford...

Ai nevoie de altceva?