Rolul strategiilor manageriale în cadrul organizației

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 6494
Mărime: 45.16KB (arhivat)
Publicat de: Ovidiu Nagy
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Introducere

În contextul actual, succesul unei companii se construieşte pe principii moderne de management şi marketing. Numai astfel, o companie poate spera că va reuşi să pătrundă şi să se menţină pe piaţa naţională sau internaţională, ambele, fără deosebire, puternic concurenţiale . Activitatea managerială este o realitate cu istorie îndelungată, colectivităţile umane au simţit întotdeauna nevoia unei conduceri care să le asigure coerenţa şi disciplina eforturilor depuse pentru atingerea unor anumite scopuri. Managementul, în literatura de specialitate, este definit ca ştiinţa tehnicilor de conducere a întreprinderilor, dar în acelaşi timp poate fi privit ca un complex de metode şi procedee cu caracter productiv, economic şi social, inclusiv administrativ intern, ce pot fi folosite în activitatea de organizare şi conducere a entităţilor productiv economice şi sociale.

Actualitatea temei este evidentă deoarece calea care este efectuată de către fiecare conducător de firmă este foarte dificilă, dar cunoscând anumite principii, legi, metode şi tehnici de management conducătorul întreprinderii poate să-şi organizeze activitatea de conducere.

Ca drept bază pentru orice activitate sunt obiectivele care trebuie să fie reale şi să aibă un termen de realizare a lor. Nu în ultimul rând va fi important cum vom organiza întregul proces de realizare a obiectivelor, referindu-ne la întreprinderi aceasta va conţine organizarea întregului personal pentru a obţine scopurile stabilite. Nu trebuie să uităm şi de factorul uman, căci fiecare individ îşi pune câteva scopuri, şi ele pot fi realizate odată cu atingerea scopurilor stabilite de firmă. Aceasta va stimula în oarecare măsură atitudinea lucrătorilor faţă de munca pe care ei o execută.

În conceperea şi fundamentarea activităţilor firmelor un rol esenţial îl au strategiile elaborate de către organismele manageriale. Schimbării concepţiilor privind organizaţiile în general şi firmele în special, i-a corespuns abordarea diferită a strategiei. Primii care au punctat importanţa deosebită a strategiei, în ordine cronologică, au fost: Alfred Chandler, Kenneth Andrews, Igor Ansoff, G. Hofer, D. Schendel, Brian Quinn, Henry Mintzberg şi Michael Porter.

Cele mai recente definiţii ale strategiei sunt prezentate de către Henry Mintzberg, astfel:

-strategia ca o percepţie, prin care desemnează un curs prestabilit de acţiune, pentru a soluţiona o situaţie;

-strategia ca o schiţă sau un proiect ce constă într-o manevră menită să asigure depăşirea unui contracurent sau oponent;

-strategia ca un model ce stabileşte o structură de acţiuni consistente în plan comportamental;

-strategia ca o poziţionare a firmei ce rezidă în mijloacele de identificare a locului pe care organizaţia îl are în mediul său, cel mai frecvent pe piaţă;

-strategia ca o perspectivă ce implică nu numai stabilirea unei poziţii, dar şi o anumită percepere a realităţii ce se reflectă în acţiunile sale, vizând piaţa, tehnologia etc.

În altă accepţiune, prin strategie se desemnează ansamblul obiectivelor majore ale organizaţiei pe termen lung, principalele modalităţi de realizare, împreună cu resursele alocate, în vederea obţinerii avantajului competitiv potrivit misiunii organizaţiei.

Analizând sursele de specialitate se poate menţiona odată stabilite fundamentele, procesul de planificare strategică continuă cu etapa de analiză,unde a fost descrisă de P. F. Drucker ca fiind : „O afacere trebuie să fie în primul rând capabilă să creeze un consumator; de aici nevoia stabilirii unui obiectiv de marketing. Afacerile trebuie să fie capabile să inoveze, pentru a nu fi depăşite de competitori; de aici nevoia pentru un obiectiv de inovare. Toate afacerile depind de cei trei factori de producţie (muncă, resurse materiale şi capital), există deci nevoia stabilirii de obiective pentru angajarea şi dezvoltarea lor. Resursele trebuie să fie angajate într-un mod productiv şi productivitatea lor trebuie să crească pentru a asigura supravieţuirea afacerii, motiv pentru care este nevoie de obiective de productivitate. Afacerile există în societate şi trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru impactul pe care îl au, stabilind obiective care să ţină cont de dimensiunile sociale ale afacerii. În cele din urmă, nevoia de profit, fără de care nici un obiectiv nu ar putea fi atins, deoarece toate presupun efort, deci costuri, şi nu pot fi finanţate decât din profit, care poate elimina riscul prin acoperirea eventualelor pierderi.” Astfel el a formulat misiunea formei.

Scopul cercetării constă în determinarea direcţiilor strategice de dezvoltare a organizaţiei, în contextul politicilor de dezvoltare durabilă şi al obiectivelor strategice privind restructurarea şi dezvoltarea întreprinderilor.

În vederea realizării scopului au fost stabilite următoarele sarcini:

• concretizarea noţiunii şi a funcţiilor managementului strategic ca domeniu prioritar al întreprinderilor ;

• fundamentarea strategiei de dezvoltare şi modelarea procesului de management strategic în cadrul întreprinderilor;

• evaluarea tendinţelor de dezvoltare a managementului strategic;

• realizarea cercetărilor de teren pentru fundamentarea şi argumentarea propunerilor de creştere a eficienţei managementului strategic în economia de piaţă ;

• determinarea direcţiilor managementului strategic.

Lucrarea este structurată în introducere , trei capitole şi bibliografie.

În Introducere este argumentată actualitatea temei de studiu, sunt definite scopul şi sarcinile cercetării, este menţionat suportul teoretico- metodologic al tezei, noutatea ştiinţifică, semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării.

Capitolul I este format din două subcapitole şi anume : „Consideraţii teoretice privind conţinutul şi rolul strategiilor manageriale în procesul de realizare a obiectivelor” şi “Prezentarea Asociaţiei ECO-MOLDOVA Piatra Neamţ”.În primul subcapitol se descriu fundamentele teoretice ale managementului strategic . De asemenea se descriu o varietate de strategii utilizate şi identificate de teoreticieni şi clasificate după mai multe criterii.Al doilea subcapitol conţine o scurtă prezentare a Asociaţiei ECO-MOLDOVA.

În capitolul II “Întocmirea Planului Strategic de Dezvoltare al Asociaţiei ECO-MOLDOVA Piatra Neamţ 2013-2014” sunt prezentate o serie de obiective ale Asociaţiei, beneficiile lor , termenul la care se presupune că ar fi realizate respetivele obiective etc.

În capitolul III „Concluzii” sunt formulate concluziile rezultate din cercetările teoretico-practice privind elaborarea şi implementarea strategiilor de dezvoltare .

Capitolul 1

1.1.Consideraţii teoretice privind conţinutul şi rolul strategiilor manageriale în procesul de realizare a obiectivelor

Stabilirea şi aplicarea strategiei firmei este responsabilitatea primordială a conducerii ei de vârf, calitatea strategiei adoptate şi urmate reflectând fidel capacitatea managerială de a prefigura, cu profesionalism, realism şi îndrăzneală, făgaşul pe care se va înscrie în continuare evoluţia firmei.

a. Concept, caracteristici generale, scop

Cuvântul “strategie” a fost folosit iniţial pentru a defini un mod de acţiune militar. Mai târziu, prin 1974, acesta a fost definit cu exactitate, precizându-i-se astfel sensul pe care-l are pentru planificarea managerială: “Strategia reprezintă determinarea şi evaluarea diferitelor alternative de acţiune pentru realizarea unui anumit scop sau obiectiv deja stabilit precum şi alegerea în acest sens a unei singure alternative de urmat”.

În ultima vreme noţiunea de strategie a căpătat un sens mult mai explicit, reprezentând “formularea misiunilor organizaţionale, ţelurilor şi obiectivelor, politicilor şi programelor de realizare a lor; a metodelor necesare pentru atingerea ţelurilor organizaţiei”.

Alte definiri ale strategiei organizaţiilor sunt şi cele ale profesorilor nord-americani Justin Longenecker şi Charles D. Pringle ce definesc într-un manual universitar reeditat, strategia ca fiind o concretizare a previziunii, stabilind că are drept obiect “elaborarea unor cuprinzătoare programe de esenţă privind viitorul, continuându-se cu o planificare mai detaliată şi de o natură specifică”.

De asemenea specialistul belgian Philippe de Woot defineşte strategia ca fiind “opţiunile importante ale întreprinzătorului în conformitate cu mediul ţinând cont de resursele de care dispune”, iar M. Bower defineşte strategia ca fiind “ştiinţa şi arta de a declanşa toate resursele societăţii comerciale pentru atingerea cu succes a obiectivelor şi scopurilor fixate”.

În management, strategia arată măsurile sau acţiunile principale pe care managerii planifică să le întreprindă pentru a îndeplini unul sau mai multe obiective pe termen lung.

Scopul strategiei este acela de a stabili cum vor fi obţinute rezultatele vizate prin obiective, în funcţie de condiţiile interne şi de factorii externi.

Preview document

Rolul strategiilor manageriale în cadrul organizației - Pagina 1
Rolul strategiilor manageriale în cadrul organizației - Pagina 2
Rolul strategiilor manageriale în cadrul organizației - Pagina 3
Rolul strategiilor manageriale în cadrul organizației - Pagina 4
Rolul strategiilor manageriale în cadrul organizației - Pagina 5
Rolul strategiilor manageriale în cadrul organizației - Pagina 6
Rolul strategiilor manageriale în cadrul organizației - Pagina 7
Rolul strategiilor manageriale în cadrul organizației - Pagina 8
Rolul strategiilor manageriale în cadrul organizației - Pagina 9
Rolul strategiilor manageriale în cadrul organizației - Pagina 10
Rolul strategiilor manageriale în cadrul organizației - Pagina 11
Rolul strategiilor manageriale în cadrul organizației - Pagina 12
Rolul strategiilor manageriale în cadrul organizației - Pagina 13
Rolul strategiilor manageriale în cadrul organizației - Pagina 14
Rolul strategiilor manageriale în cadrul organizației - Pagina 15
Rolul strategiilor manageriale în cadrul organizației - Pagina 16
Rolul strategiilor manageriale în cadrul organizației - Pagina 17
Rolul strategiilor manageriale în cadrul organizației - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Rolul Strategiilor Manageriale in Cadrul Organizatiei.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Management Strategic

1.1 Strategia organizaţiei Termenul „strategie” are o istorie multimilenară. Utilizat pentru prima dată pentru a defini „arta războiului” în...

Manageri - comportament organizațional

DEFINIREA MANAGERULUI În general se acceptă că orice persoana care ocupa o funcţie de conducere intr-o organizaţie reprezintă un manager (cadru de...

Te-ar putea interesa și

Asigurarea Motivației și Motivării pentru Performanță a Resurselor Umane

Introducere Individul, prin structura sa, prin sentimente, mentalitate, cultura, motivaţie, dorinţe şi în special prin conştiinţa de sine,...

Strategia Managementului Resurselor Umane în Administrația Publică

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Etapa tranzitorie a Republicii Moldova spre o economie concurenţială implică după sine fenomene şi...

Sistemul informațional al organizației

Capitolul 1 . SISTEMUL INFORMATIONAL AL ORGANIZATIEI 1.1. Definirea sistemului informtional al organizatiei Sistemul informational-managerial...

Sistemul informațional la firma Elmond Com SRL

1.1 MISIUNEA FIRMEI : S.C. ELMOND COM S.R.L. doreste sa realizeze si sa mentina o inalta calitate a produselor si lucrarilor efectuate,oferind...

Proiectarea sistemului informațional al compartimentului de marketing din cadrul SC Scudas SA Pașcani

Date toeretice despre sistemul informaţional al managementului Procesul managerial este înţeles, în primul rînd, ca un proces de folosire a...

Rolul Strategiilor Manageriale în Cadrul Organizațiilor

I. CONSIDERATII TEORETICE PRIVIND CONTINUTUL SI ROLUL STRATEGIILOR MANAGERIALE ÎN PROCESUL DE REALIZARE A OBIECTIVELOR Stabilirea si aplicarea...

Managementul resurselor umane - comunicarea managerială la SC Automobile Dacia, membră a grupului Renault

INTRODUCERE Comunicarea este foarte importantă in societatea contemporană, reprezentând atât pentru organizaţiile economice de orice fel, cât şi...

Aquasoft

I. Identificarea beneficiarului proiectului 1. Misiunea , obiectivele şi strategia informaţională a firmei. Misiunea companiei este dezvoltarea...

Ai nevoie de altceva?