Analiză comparativă McDonald's vs KFC

Proiect
7.8/10 (4 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 7342
Mărime: 339.65KB (arhivat)
Publicat de: Florentin Vișan
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

Mc Donald’s

McDonald's este cel mai mare şi mai cunoscut lanţ de restaurante cu servire rapidă din lume, operând peste 30.000 de restaurante în 121 de ţări.

Viziunea McDonald’s este de a fi recunoscut ca restaurantul cu servire rapidă ce oferă cea mai bună experienţă clenţilor săi. A fi cel mai bun implică, în percepţia companiei, atingerea şi menţinerea unor standarde de calitate, servire profesionistă şi curăţenie impecabilă (QSC- Quality, Service, Cleanliness) pentru a construi o relaţie cât mai strânsă cu clienţii. Întreaga strategie de afacere a McDonald’s este centrată pe satisfacerea la modul superior, a dorinţelor, cerinţelor clienţilor şi pe fidelizarea acestora.

Viziunea McDonald’s România se circumscrie viziunii companiei francizoare, canalizându-se pe stabilirea unei legături emoţionale cu clienţii. Marina Zara, marketing director la McDonald’s România îşi exprimă convingerea că tinerii sunt o valoare şi reprezintă un potenţial uriaş pentru dezvoltarea afacerii.

„Conectează-te la pasiunea unei persoane şi vei fi conectat la acea persoană” este ideea sugerată de campaniile realizate, care promovează valorile cu care se identifică McDonald’s: atitudine, stil de viaţă, optimism, energie, prospeţime, interactivitate, libertate, independenţă, lipsă de griji.

Misiunea companiei este promovarea unui mod de alimentaţie sănătos şi convenabil, ca soluţie optimă pentru un mod de viaţă dinamic, cât şi schimbarea percepţiei unor grupuri de consumatori care privesc McDonald’s ca pe„o plăcere vinovată”. Strategia companiei este de a oferi produse de cea mai bună calitate la preţuri accesibile, fără ca aceasta să le afecteze valoarea în consum. Obiectivele companiei se referă la creşterea relevanţei mărcii şi a produselor oferite şi convingerea consumatorilor că McDonald’s este locul şi modul preferat de a mânca. McDonald’s nu-şi propune să producă pentru a revinde ci să creeze o legătură pe termen lung cu clienţii, să-şi transforme consumatorii în iubitori ai mărcii.

Operatorul american de restaurante de tip fast-food McDonald’s a avut anul trecut în total circa 200.000 de clienţi pe zi în cele 54 de restaurante pe care le deţine în România, adică circa 73 de milioane de clienţi. Vânzările lanţului au crescut în primul trimestru al acestui an cu 18%, ajungând la 22 de milioane de euro, Bucureştiul reprezentând circa 50% din total, după cum ne-a declarat Cristian Savu, director de comunicare al companiei.

McDonald’s a anunţat la începutul anului că se aşteaptă la vânzări totale de aproape 100 de milioane de euro în 2008, în creştere cu 15%-20% faţă de anul precedent. Anul acesta compania va deschide încă patru restaurante, urmând ca începând de anul viitor ritmul de creştere să fie de 8-10 noi centre anual. Investiţia medie pentru un astfel de restaurant este de 1,5 milioane de euro.

În general, design-ul produselor este unul ce exprimă imaginea companiei, cu sigla McDonald’s pe ambalaj. Un design de ambalaj inovativ a fost realizat pentru ambalarea plăcintelor cu vişine şi mere, care sunt vândute în suporturi de carton colorate în vişiniu şi verde, fiind uşor de manipulat în consum. Unul dintre inconvenientele acestui produs este faptul că are un conţinut fierbinte, lucru ce este specificat pe ambalaj.

McDonald's a lansat noul si inovativul design de ambalaj inspirat de campania mondiala a companiei cunoscuta sub sloganul "i'm lovin' it". Ambalajul prezinta imagini a unor persoane obisnuite, din lumea de zi cu zi, care se bucura de micile surprize ale vietii (tineri practicând skateboarding-ul, jucând fotbal, etc), dovada vie a scopului creativ McDonald's de a stabili o relatie proaspata cu clientii din lumea intreaga.

Copiii consideră că produsele împachetate în ambalaje provenind de la lanţul de restaurante McDonald's sunt de şase ori mai gustoase decât aceeaşi mâncare împachetată în ambalaje obişnuite, se arată într-un studiu al Universităţii Standford, citat de thisislondon.co.uk.

Conform studiului, realizat pentru a arăta puterea publicităţii, copiii cu vârsta medie de trei ani consideră că mâncarea este mai gustoasă atunci când cred că ea este produsă de un brand major. Fenomenul nu este întâlnit doar în cazul alimentelor de tip fast-food, ci şi în cel al alimentelor obişnuite. De exemplu, copiii au declarat despre produse precum laptele sau morcovii că au mai mult gust, atunci când ei cred că provin de la McDonald's.

Strategia de dezvoltare a McDonald's vizeaza continuarea investitiilor in modernizarea restaurantelor existente si deschiderea unora noi, proiect initiat inca din 2004.

"Vom incepe cu restaurantele din orasele mari, urmand ca in trei-patru ani sa le modernizam pe toate cele 52 de locatii din retea. Am inceput deja cu restaurantele cele mai mari din Bucuresti, iar unitatea din Timisoara este deja gata", spune Alecu.

Mobila si accesoriile utilizate pentru renovarea restaurantelor vor fi achizitionate din Romania, cu exceptia mobilierului de bucatarie, care va fi adus din strainatate, de la firma cu care lucreaza toate filialele McDonald's din lume.

"In unitatea situata in zona Constantin Brancoveanu din Bucuresti au fost deja aduse canapele noi. De asemenea, de la anul, in restaurante vor fi introduse sisteme de internet wireless, astfel incat toti clientii sa poata avea acces liber la internet", mai spune Alecu. Renovarea unui restaurant porneste de la 80.000 de euro si ajunge la 550.000 de euro, atat cat au costat lucrarile pentru cel din Timisoara.

Pentru deschiderea unei noi unitati, costurile sunt implicit mai mari, ridicandu-se la aproximativ un milion de euro. In ceea ce priveste strategiile aplicate pentru optimizarea profitului, Alecu a mentionat faptul ca lantul se aprovizioneaza cu paine, salata, carne si lapte de pe piata locala, iar branza, cartofii, sosurile sau pestele sunt importate.

McDonald's România este unul dintre cei mai mari angajatori privaţi de pe piaţa româneasca şi în acelaşi timp o cunoscută şcoală de educare şi formare a tinerilor. Restaurantele McDonald's sunt deschise în medie 18 ore pe zi sau 24 de ore pe zi. Pe parcursul acestui program, volumul vânzărilor poate avea fluctuaţii, atingând o cota maxima în jurul orelor de masa tradiţionale. Această caracteristică semnificativă a vânzărilor necesită existenţa unei forţe de muncă flexibile, în felul acesta oferind posibilitatea de a îmbina lucrul cu studiile sau responsabilităţile familiale.

Preview document

Analiză comparativă McDonald's vs KFC - Pagina 1
Analiză comparativă McDonald's vs KFC - Pagina 2
Analiză comparativă McDonald's vs KFC - Pagina 3
Analiză comparativă McDonald's vs KFC - Pagina 4
Analiză comparativă McDonald's vs KFC - Pagina 5
Analiză comparativă McDonald's vs KFC - Pagina 6
Analiză comparativă McDonald's vs KFC - Pagina 7
Analiză comparativă McDonald's vs KFC - Pagina 8
Analiză comparativă McDonald's vs KFC - Pagina 9
Analiză comparativă McDonald's vs KFC - Pagina 10
Analiză comparativă McDonald's vs KFC - Pagina 11
Analiză comparativă McDonald's vs KFC - Pagina 12
Analiză comparativă McDonald's vs KFC - Pagina 13
Analiză comparativă McDonald's vs KFC - Pagina 14
Analiză comparativă McDonald's vs KFC - Pagina 15
Analiză comparativă McDonald's vs KFC - Pagina 16
Analiză comparativă McDonald's vs KFC - Pagina 17
Analiză comparativă McDonald's vs KFC - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Analiza Comparativa McDonald's vs KFC.doc

Alții au mai descărcat și

Franchisingul - Garanție a succesului în afaceri

De-a lungul timpului afacerile au avut o dezvoltare mai accentuată sau mai redusă datorită unor numeroşi factori. Originea afacerilor se pierde în...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Analiza comparativă a comunicării de marketing pentru mărcile McDonald's și KFC

PARTEA I: Elemente definitorii ale pietei fast-food-ului 1. Caracterizare generala 1.1 Capacitatea pietei Fast-food-ul, fenomen necunoscut la...

Cercetare de marketing privind consumul de fast-food în rândul studenților din cadrul universității Babes-Bolyai, Cluj Napoca

Rezumat Tema cercetării o reprezintă consumul de fast-food al studenţilor din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai”, Cluj Napoca. Obictivul...

Analiza comparativă dintre stilul american și cel european cu privire la produsele fast-food

Cap. 1 Introducere 1.1 Motivaţia alegerii temei Trăim rapid, ne mişcăm în ritmuri alerte, ne grăbim, alergăm prin secolul vitezei şi nu avem...

Analiza Pieței Românești a Publicității

INTRODUCERE Publicitatea ca şi componentă a mixului promoţional de marketing face obiectul acestei lucrări.”” Publicitatea este un câmp de...

Comportamentul consumatorului - fast-food

I. INTRODUCERE Conceptul de fast-food exista înca din cele mai vechi timpuri, comercianţii ambulanţi vânzând produse alimentare gătite sau...

Plan de Marketing - KFC

Introducere KFC (Kentucky Fried Chicken) este unul din cele mai cunoscute restaurante de tip fast-food din lume, care a luat naştere la începutul...

Identificarea și analiza riscurilor care afectează activitatea restaurantelor McDonald’s în Moldova

alimentare la nivel mondial, cu peste 30000 de restaurante localizate in peste 121 de tari. McDonald’s vinde hamburgeri, diferite feluri de produse...

Ai nevoie de altceva?