Teoria economică - PIB

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3831
Mărime: 39.01KB (arhivat)
Publicat de: Doina I.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Introducere

Produsul intern brut (PIB) este un indicator macroeconomic care reflectă suma valorii de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei țări în decurs de un an.

Bunastarea economica reprezintă ansamblul condiţiilor de existenţă materială(economică) a oamenilor, ca şi nevoile satisfăcute apreciate absolut şi relativ în raport cuaspiraţiile umane. Gradul de bunăstare economică este condiţionat de nivelul eficienţei şi modulde repartizare a valorii adăugate, reflectându-se în felul cum acced oamenii la bunurileeconomice, într-o anumită cantitate, calitate şi structură.

Actualitatea temei : Actualitatea şi importanţa temei în cauză decurge din importanţa PIB-ului, ca fiind cel mai consistent şi relevant indicator macroeconomic. Ca element fundamental, PIB-ul este foarte important în planificarea investiţiilor pe termen lung, alături de politica monetară, fiind o corelaţie directă între cele două. PIB are o importanţă semnificativă, deoarece arată cum şi de unde generăm valoare dar si cum o utilizam, cît de înţelept. Deoarece PIB-ul combina suma tuturor activitatilor care se pot evalua in bani si nu a folosintei acestora este un mijloc conditionat de masurare a bunastarii economice si a calitatii vietii.

Scopul lucrarii : Scopul lucrarii este de a analiza Produsul Intern Brut ca concept si ca principal indicator macroeconomic, de a analiza bunastarea economica la general si local in Republica Moldova, de a deduce concluzii cu privire la importanta PIB-ului in evaluarea bunastarii economice a unei tari.

Metodologia de cercetare : În realizarea acestei lucrări am folosit metoda analizei surselor monografice si electronice pentru cunoasterea mai larga a PIB-ului si a bunastarii economice, am formulat problema si am gasit solutii pentru rezolvarea acesteia.

Structura lucrarii: Lucrarea este formata din Introducere, 3 capitole ( Capitolul I: Produsul Intern Brut: Concept si Metode de calcul. Bunastarea economica.; Capitolul II: Produsul Intern Brut in Republica Moldova anul 2014; Capitolul III: Problemele ce vizeaza bunastarea economica in Republica Moldova si metode de solutionare a acestora.), Concluzie si Bibliografie.

Importanța practică: Aceasta lucrare are o importanta practica in vederea studierii Produsului Intern Brut ca concept si ca indicator principal al economiei Republicii Moldova cit si a studierii metodelor de calcul a acestuia si a situatiei bunastarii economice actuale a tarii.

Monografie utilizată: ”Curs de teorie economică” de Dumitru Moldovanu, Chișinău 2006

Capitolul I. Produsul Intern Brut: Concept si Metode de calcul. Bunastarea economica.

Produsul intern brut (PIB) este un indicator macroeconomic care reflectă suma valorii de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei țări în decurs de un an. Acesta se poate calcula și la nivelul unei regiuni sau localități.

PIB-ul este suma cheltuielilor pentru consum a gospodăriilor private și a organizațiilor private non-profit, a cheltuielilor brute pentru investiții, a cheltuielilor statului, a investițiilor în scopul depozitării ca și câștigurile din export din care se scad cheltuielile pentru importuri.Economiștii pornind de la Keynes care a fost economist britanic ale cărui idei numite „economie keynesiană radicală” au avut un impact major atît asupra teoriei politice și economice moderne, cît și asupra politicilor fiscale ale multor guverne, au împărțit termenul de consum general în două părți: consumul privat și cheltuielile sectorului public. Două avantaje ale împărțirii consumului total în acest mod în teoria macroeconomică sunt:

• Consumul privat este o preocupare centrală a economiei bunăstării. Investițiile private și subdiviziunile comerciale ale economiei sunt direcționate ultimativ (în curentul principal al modelelor economice) înspre creșterea pe termen lung a consumului privat.

• Deoarece este separat de consumul privat endogen, consumul sectorului public poate fi considerat exogen, astfel încât diferite niveluri ale consumului sectorului public pot fi considerate ca făcând parte din domeniul plin de sensuri al macroeconomiei.

Astfel PIB poate fi exprimat :

I.Metoda cheltuelilor.

PIB = consum privat + consumul statului+ investiții + exporturi nete

exporturi nete = exporturi − importuri

- Consumul privat care este în mod normal cea mai mare componentă a PIB, reprezentând cheltuielile gospodăriilor în economie. Aceste cheltuieli pot fi clasificate în : bunuri durabile, bunuri perisabile și servicii. Exemple: hrană, chirie, bijuterii.

- Cheltuielile statului sau consumul sectorului public, reprezintă suma tuturor cheltuielilor guvernamentale pentru bunuri finite și servicii. Include salariile angajaților din sectorul public, cumpărarea de armament etc.

- Investițiile includ investiții în fabrici, echipamente, inventar și nu include schimburile de active existente. De exemplu: construcția unei mine, cumpărarea de software, cumpărarea de mașini și echipamente. Cheltuielile gospodăriilor pentru noi locuințe fac parte din investiții.

- Exporturile reprezintă exporturile brute ale unei țări, incluzând bunuri și servicii, destinate consumului într-o altă țară

- Importurile reprezintă importurile brute.

Bibliografie

Moldovanu D. Curs de Teorie Economică, Chişinău 2006.

Hămuraru M., Ţăruş V., Capsîzu V., „Teorie economică. Macroeconomie. Concepte şi aplicaţii.”

M. Băcescu, A. Băcescu – Cărbunaru. Macroeconomie şi politici macroeconomice. Ed. ALL, Bucureşti, 1998

http://moodle.usm.md/moodle/course/view.php?id=445 ”Microeconomie și Macroeconomie”

https://ro.scribd.com/doc/242597278/Produsul-Intern-Brut-Si-Bunastarea-Economica-docx

http://eco.md/index.php/international/item/1904-topul-celor-mai-bogate-%C8%9B%C4%83ri-din-lume

http://www.statistica.md/newsview.php?l=ro&idc=168&id=4582

http://ro.wikipedia.org/wiki/Produs_intern_brut

https://www.academia.edu/6270441/ PIB

Preview document

Teoria economică - PIB - Pagina 1
Teoria economică - PIB - Pagina 2
Teoria economică - PIB - Pagina 3
Teoria economică - PIB - Pagina 4
Teoria economică - PIB - Pagina 5
Teoria economică - PIB - Pagina 6
Teoria economică - PIB - Pagina 7
Teoria economică - PIB - Pagina 8
Teoria economică - PIB - Pagina 9
Teoria economică - PIB - Pagina 10
Teoria economică - PIB - Pagina 11
Teoria economică - PIB - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Teoria economica - PIB.docx

Te-ar putea interesa și

SC Apă Canal 2000 SA

INTRODUCERE În România, în momentul de faţă, mutaţiile importante care au loc în sectorul public implică schimbări majore şi în sfera serviciilor,...

Dinamica stucturii PIB-ului și a structurii masei monetare în Republica Moldova (2014-2018) - Analiza comparativă

1.1 Esența și formele de manifestare ale PIB-ului. În teoria economică, noțiunea de PIB este definită ca fiind o mărime sau un indicator...

Modificarea aportului diferitelor ramuri ale economiei Republicii Moldova la producerea PIB-ului

Introducere O economie dezvoltată se caracterizează prin creștere economică, dar și printr-un nivel ridicat de civilizație, exprimat prin nivelul...

Testarea inflației

I. Introducere Deşi uşor perceptibilă, inflaţia reprezintă unul din fenomenele complexe foarte greu de definit şi prins în tuşe sigure. Opiniile...

Agegatele Monetare

Taylor (1993): ratele de dobândă rămân instrumentul preferat de politică monetară. Totuşi, modificările puternice (swings) ale inflaţiei sunt...

Performanță bugetară România-SUA

PERFORMANŢĂ BUGETARĂ Bugetul de stat este o categorie fundamentală a ştiinţelor finanţelor, la definirea căreia concura o abordare juridică şi...

Econometrie

Problema A. Înregistraţi pentru 20-30 unităţi, valorile specifice ale unei perechi de caracteristici (X şi Y) între care există o legătură...

Binomul Comerț Exterior-dezvoltare Economică

Comerţul exterior poate fi privit ca un instrument de specializare şi dezvoltare economică a unei ţări. Ideea a fost afirmată încă de Adam Smith...

Ai nevoie de altceva?