Cum vor fi influențate prețurile de întrarea României în UE

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3577
Mărime: 14.99KB (arhivat)
Publicat de: Avram Sima
Puncte necesare: 6
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI FACULTATEA DE ECONOMIE AGROALIMENTARA SI A MEDIULUI

Extras din referat

Cum vor fi influentate preturile de intrarea Romaniei in UE

Pe termen mediu si lung, integrarea in Uniunea Europeana ne va aduce beneficii importante. Pe termen scurt, insa, e foarte posibil sa ne turteasca puterea de cumparare. Veniturile reale ale romanilor se vor reduce, o data cu intrarea in UE, cu aproape o zecime.

Cel putin asa reiese dintr-o estimare realizata pe baza prognozelor privind evolutia salariului mediu brut, respectiv a preturilor la produse si servicii. Unele produse si servicii ar putea sa se ieftineasca sau macar sa stagneze, dar pentru cele mai multe se asteapta scumpiri. Pastrand structura cheltuielilor, salariul mediu ar trebui sa depaseasca 300 de euro in 2007.

324 de euro: bugetul pentru integrare

Pastrand structura cheltuielilor, salariul mediu ar trebui sa depaseasca 300 de euro in 2007. Cele mai importante scumpiri se vor inregistra la utilitati: facturile la gaze, electricitate ori energie termica vor cantari mai greu.

Si tutunul si tariile vor deveni mai dificil de cumparat o data cu cresterea accizelor âýý o sticla de whisky ori vodca ar putea costa cu 50% mai mult din vara viitoare, iar la tigari cresterea ar putea ajunge la 75% pana in 2007. Nici transportul nu va mai fi la fel de ieftin, caci benzina ar putea ajunge la un euro pe litru inca din aceasta toamna.

Ne putem astepta, insa, si la preturi care vor creste putin, nu vor creste deloc sau chiar vor scadea! In aceste categorii ar putea intra alimentele ori telefonia. âýýEste de asteptat ca preturile din tarile Uniunii sa scada treptat si astfel sa ajunga la nivelul celor din Romania", spune Dorin Odiatiu, International Business&Interconnection Manager al Orange Romania.

Dar cu o floare nu se face primavara: in 2007, in buzunare vor atarna mai greu si asigurarile ,fie ele mult mai scumpe, cum va fi cazul RCA, fie nou introduse, ca cele private de sanatate. Bancherii preconizeaza ca romanii se vor imprumuta mai mult in viitorul apropiat, asa ca si ratele la credite vor fi mai mari pentru romanul mediu.

Cresterile de preturi de pe piata imobiliara vor insemna si ele chirii mai mari si costuri mai ridicate pentru cei care vor sa-si cumpere o casa sau un teren. Nici macar sa iesi in oras nu va mai fi la fel de simplu ca pana acum ,e posibil ca preturile sa tinda sa le egaleze pe cele europene mult mai repede decat veniturile. Iar lucrurile ar putea sta si mai rau.

Factorii psihologici care s-au manifestat in unele din tarile intrate in Uniune anul trecut ar putea actiona si la noi. Astfel, e posibil ca unele produse ori servicii sa devina, dupa 1 ianuarie 2007, si mai scumpe decat s-a estimat. Ramane de vazut cat de raspandit va fi printre oamenii de afaceri principiul : « daca am intrat in UE, punem preturi ca in UE ».

Singura speranta a romanului de rand ramane fie ca, in viitorii doi ani, salariile sa evolueze totusi un pic mai bine decat se crede in prezent, fie ca intrarea pe piata a unor companii europene cu preturi prietenoase sa tina la un nivel acceptabil puterea de cumparare.

Unele produse si servicii ar putea sa se ieftineasca sau macar sa stagneze, dar pentru cele mai multe se asteapta scumpiri. Fostul si actualul presedinte s-au contrat de curand pe tema costurilor reale ale integrarii.

Daca unul parea foarte decis sa le explice romanilor ce implica aderarea la UE, cu bune si rele, altul a dat semne ca ar dori sa le arate acestora doar fata frumoasa a procesului de integrare.

Intretinerea ne va ustura la portofel

In 2007, ne vom gandi de doua ori inainte de a aprinde lumina sau de a deschide un robinet. Electricitatea, gazele naturale, apa rece si cea calda ori energia termica vor ajunge, treptat, sa coste cat in tarile occidentale. Primii pasi in acest sens au fost facuti deja, iar una din cele mai importante masuri va fi luata incepand cu 1 aprilie (in loc de 1 iulie, cum fusese prevazut initial).

Este vorba de introducerea accizelor pentru energia electrica si gaze, in paralel cu cresterea tarifelor la aceste utilitati. In total, dupa cum a anuntat ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, electricitatea se va scumpi cu circa 5%, iar gazele naturale, cu 20-25%. La 1 iulie 2005, pretul energiei termice va creste si el cu 20%.

Nici tariful la apa nu va ramane pe loc, de aceasta data decizia fiind luata la nivel local. Pana la 1 ianuarie 2007, insa, nici unul din serviciile de utilitate publica nu mai poate fi subventionat, conform regulilor Uniunii Europene", spune presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania, Radu Opaina.

Chiar daca nu venea aderarea, masurile acestea trebuia sa fie luate", explica el. In total, cresterile de preturi din 2005 si 2006 vor face ca intretinerea unei case sa coste cu circa 50% mai mult decat in prezent.

Preview document

Cum vor fi influențate prețurile de întrarea României în UE - Pagina 1
Cum vor fi influențate prețurile de întrarea României în UE - Pagina 2
Cum vor fi influențate prețurile de întrarea României în UE - Pagina 3
Cum vor fi influențate prețurile de întrarea României în UE - Pagina 4
Cum vor fi influențate prețurile de întrarea României în UE - Pagina 5
Cum vor fi influențate prețurile de întrarea României în UE - Pagina 6
Cum vor fi influențate prețurile de întrarea României în UE - Pagina 7
Cum vor fi influențate prețurile de întrarea României în UE - Pagina 8
Cum vor fi influențate prețurile de întrarea României în UE - Pagina 9
Cum vor fi influențate prețurile de întrarea României în UE - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Cum vor fi Influentate Preturile de Intrarea Romaniei in UE.doc

Te-ar putea interesa și

Philpip Morris - Politici de Marketing

ISTORIC Philip Morris International, parte a grupului de companii Altria, este una din cele mai mari companii de tutun din lume. În prezent...

Aeroportul Internațional Henri Coandă București

Cap.1. Descrierea firmei, a identitatii ei si a situatiei sale strategice 1.1. Domeniul de activitate si tendintele existente Compania...

SC Altex SRL

Capitolul I Prezentarea Generala a S.C. Altex Impex S.R.L. I.1. Scurt Istoric La data de 14 februarie 1992 ia nastere firma S.C. Altex Impex...

Plan logistic la firma SC Romtrans SA

Capitolul I Teorie 1.1 Logistica Logistica - este definita oficial ca fiind procesul de planificare, implementare si controlare eficienta a...

Studiu privind politica de preț la SC Serpico SRL Craiova

INTRODUCERE Preţul joacă un rol fundamental în mixul de marketing al întreprinderii, deoarece prin intermediul său se încasează contravaloarea...

Economia turismului - analiza economică a Italiei și insulelor Fiji

Capitolul 1 Prezentarea tărilor 1.1. Aşezare şi căi de acces Situată în partea meridională a Europei, Italia este o ţară continentală,...

Analiza de marketing a firmei Coca Cola

Capitolul I: Aspecte generale ale firmei COCA-COLA I.1. Prezentare generală a firmei Coca - Cola Produsul care a dat lumii gustul cel mai...

Practică de specialitate la Societatea Comerciale AP Corporate Investments România SRL

CAPITOLUL I : PREZENTAREA GENERALA A SOCIETATII COMERCIALE “A.P. CORPORATE INVESTMENTS ROMANIA” S.R.L. 1 . 1 . PREZENTAREA SI ORGANIZAREA...

Ai nevoie de altceva?