Impactul euro asupra piețelor financiare europene

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3540
Mărime: 40.20KB (arhivat)
Publicat de: Paul Stan
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Capitolul 1 Euro și piața financiară europeană
  2. 1.1 Apariția monedei euro.2
  3. 1.2 Obiectivele și efectele monedei unice pe piețele financiare europene.3
  4. Capitolul 2 Impactul euro asupra pieței de capital europene
  5. 2.1 Impactul monedei asupra pieței acțiunilor.6
  6. 2.2 Impactul monedei asupra pieței obligațiunilor .8
  7. Concluzii.14
  8. Bibliografie.15

Extras din referat

Capitolul 1

Euro și piața financiară europeană

1.1. Apariția monedei euro

Introducerea monedei unice euro, la început ca monedă scripturală în anul 1999,iar apoi sub forma bancnotelor şi monedelor fizice, în 2002 a reprezentat una din cele mai importante realizări majore ale Uniunii Europene. Până în acest moment, euro este moneda unică adoptată de 17 state membre ale Uniunii Europene din cele 28, care împreună formează zona euro, aceasta fiind o zonă monetară.

Numele euro a fost ales de către Consiliul European în anul 1995, iar simbolul monedei euro – € – a fost inspirat de litera grecească epsilon (Є), totodată, fiind şi prima literă a cuvântului Europa .Cele două linii paralele care îl străbat simbolizează stabilitatea.

Cele 17 țări membre care fac parte din zona euro sunt: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania, Slovenia, Slovacia. Succesul monedei euro a fost dovedit în timp dovedit şi prin faptul că unele state care nu aparțin Uniunii Europene au ales ca monedă oficială euro: Andorra, Islanda, Lichtenstein, Monaco, San Marino, Vatican, Muntenegru, Kosovo.

Aceste țări folosesc euro în urma unor înțelegeri cu statele membre UE, cum ar fi: Italia în cazul principatului San Marino și al orașului Vatican, precum și Franța în cazul principatului Monaco, aprobate de către Consiliul Uniunii Europene.

Trei țări membre ale Uniunii Europene, mai exact Danemarca, Marea Britanie și Suedia nu au fost de acord cu introducerea acestei monede și nu sunt apte în mod legal pentru aderarea la euro până când guvernele lor nu decid.

Banca Centrală Europeană-BCE are dreptul de a autoriza băncile naţionale ale ţărilor din zona euro, emisia de bancnote euro. Această responsabilitate privind producerea şi punerea lor în circulaţie revine băncilor naţionale, iar volumul de monede emise de către statele membre din zona euro este aprobat anual de către BCE.

Beneficiile pe care le oferă moneda euro sunt diverse şi resimţite la niveluri diferite, începând cu persoane fizice, întreprinderi şi ajungând până la economii întregi. Printre aceste beneficii se numără următoarele:

 Ofertă este mai variată, iar preţurile stabile pentru consumatori şi cetăţeni;

 Securitate mai mare şi oportunităţi mai multe pentru întreprinderi şi pieţe;

 Creştere economică și stabilitate;

 Pieţe financiare mai integrate;

 Prezenţă mai puternică a UE în economia globală;

 Prezenţa unui semn tangibil al identităţii europene;

În acest fel, moneda unică aduce o nouă forţă oferind noi oportunităţi care derivă din integrarea şi dimensiunile economiei zonei euro, piaţa unică devenind astfel, mult mai eficientă. Moneda unică oferă noi oportunităţi și în cadrul economiei mondiale, aceasta transformă zona euro într-o zonă de afaceri atractivă pentru ţările terţe, promovând comerţul şi investiţiile. Un alt aspect pozitiv este prudenţa în gestionarea sa economică, care face din euro o monedă de rezervă atractivă pentru ţările terţe,astfel asigurând zonei euro o poziţie mai puternică în cadrul economiei mondiale.

Importanţa monedei pe scena mondială este demonstrată de utilizarea sa extinsă în sistemul monetar şi financiar internaţional:

o Este din ce în ce mai utilizată în cazul emisiunii de titluri de datorie publică şi titluri de datorie pentru întreprinderi.

o Băncile mondiale acordă împrumuturi semnificative în euro în toată lumea.

o Euro ocupă locul al doilea printre cele mai comercializate monede pe pieţele de schimb valutar și este utilizată în aproximativ 40% din tranzacţiile zilnice.

o Moneda este folosită din ce în ce mai mult pentru facturare şi plată în comerţul internaţional, nu numai între țările participante ci şi ţări terţe .

o Alături de dolarul american, euro este utilizat foarte mult ca o importantă monedă de rezervă pentru urgenţele monetare.

o Multe ţări îşi gestionează monedele naţionale prin corelarea lor cu moneda euro, care este luată ca monedă de referinţă.

1.2.Obiectivele și efectele monedei unice pe piețele financiare europene

Europa, prin adoptarea monedei unice, și-a câştigat numele de al doilea pol financiar al lumii, de departe înaintea celui japonez, şi astfel conduce la crearea unor condiţii bune pentru dezvoltarea concurenţei pe plan mondial.

EURO este elementul de bază al Uniunii Europene, iar introducerea acestuia pe pieţele europene a adus pentru toţi cetăţenii europeni un câştig şi stabilitate economică.

Apariţia monedei euro reprezintă un moment important pe piaţa financiară, care a dus la schimbări semnificative în economiile ţărilor membre şi la posibilitatea formării unei pieţe unice în cadrul căreia puterea şi competitivitatea au crescut.

Formarea pieţei unice mai este favorizată şi de eficacitatea şi de transparenţa pieţei financiare. În ceea ce privește pieţele financiare europene,acestea sunt caracterizate prin:

- grad de lichiditate foarte ridicat

- bancă centrală independentă

- stabilitatea preţurilor ca şi obiectiv general.

Bibliografie

1. ANDREI Liviu “Euro” ediția a II-a, Ed. Economică, 2007

2. CHABOT N. Cristian “Euro moneda europeană”, Ed. Teora, Bucuresti 2000.

3. DUMITRAŞCU Roxana „Piaţa financiară europeană” ,Bucuresti, 2011.

Preview document

Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 1
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 2
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 3
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 4
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 5
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 6
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 7
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 8
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 9
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 10
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 11
Impactul euro asupra piețelor financiare europene - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Impactul Euro Asupra Pietelor Financiare Europene.docx

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Probleme, riscuri și avantaje ale unificării monetare europene

INTRODUCERE Având în vedere rolul pe care îl deţine moneda unică europeană EURO în cadrul ţărilor din Zona EURO, dar şi în cadrul ţărilor care nu...

Euro - monedă internațională și implicațiile sale

Introducere Euro este moneda unică a Uniunii Monetare Europene (European Monetary Union - EMU), adoptată de 11 State Membre UE de la 1 ianuarie...

Impactul crizei economice asupra economiilor țărilor din Uniunea Europeană. o perspectivă comparativă

INTRODUCERE Aproape în orice domeniu al activităţii umane există preocupări privind disfuncţionalităţile care pot să apară în interiorul lui şi,...

Impactul euro asupra piețelor financiare europene

Capitolul 1. Aspecte generale privind adoptarea monedei euro în Europa 1.1 Ce este euro? Anul 1999 a fost marcat de introducerea monedei unice...

Impactul Euro asupra piețelor financiare europene

Capitolul 1- Euro și piața financiară europeană Înfăptuirea monedei europene - EURO - constituie dezideratul conducerii Uniunii Europene. Asupra...

Moneda unică europeană

1. Istoricul monedei EURO Moneda ramane unul dintre cele mai importante simboluri ale suveranitatii nationale si astfel, dupa cum arata istoria,...

Impactul euro asupra piețelor financiare europene

Cap. I. Introducere pe piaţa financiară europeană Crearea monedei unice europene - EURO - reprezintă dezideratul principal al conducerii Uniunii...

Impactul euro asupra piețelor financiare europene

1. Euro și piața financiară europeană Introducerea monedei unice euro mai întâi ca monedă scripturală în 1999 și mai târziu în 2002 sub forma...

Ai nevoie de altceva?