Trasabilitatea în Lanțul Alimentar

Referat
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1971
Mărime: 14.55KB (arhivat)
Publicat de: Romi Nechita
Puncte necesare: 7
Universitatea Lucian Blaga din Sibiu Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului

Extras din referat

Sistemele de trasabilitate trebuie să poată documenta istoricul produsului şi/sau să localizeze un produs în lanţul alimentar. Ele contribuie la cercetarea cauzei neconformităţii şi la capacitatea de a retrage şi/sau rechema produsele dacă este necesar. Sistemele de trasabilitate pot îmbunătăţi informaţiile, eficacitatea şi productivitatea unei organizaţiei.

Evident, sistemul de trasabilitate trebuie să fie verificabil în orice moment şi să poată stabili întocmai istoricul sau originea produsului şi a organizaţiilor responsabile din lanţul alimentar iar pentru a fi eficient, sistemul trebuie să fie aplicat consecvent şi, mai ales, trebuie să respecte întocmai orice reglementări sau politici locale, regionale, naţionale sau internaţionale, după caz.

Un sistem de trasabilitate trebuie proiectat în contextul unui sistem de management mai larg. Alegerea lui ar trebui să rezulte din echilibrarea diferitelor cerinţe, din fezabilitatea tehnică şi din acceptabilitatea economică.

Trasabilitatea este o soluţie pentru protecţia consumatorului, dar este şi un instrument de control şi delimitare de responsabilitate. În cazul în care un produs sau o cantitate mai mare de produse alimentare s-au alterat, producătorul printr-un sistem de trasabilitate are capacitatea de a verifica dacă motivul este una generală ce ţine de întregul lot sau şarjă. Ori este o situaţie punctuală bine delimitată iar cauza acestei întâmplări trebuie investigată la distribuitor: modul de depozitare şi manipulare, modul şi împrejurări de prezentare, expunere etc.

Trasabilitatea s-a dezvoltat ca şi concept, în cadrul sistemului calităţii. Deşi este o noţiune apărută anterior anilor ’90, importanţa acordată trasabilităţii a crescut considerabil mai ales în domeniul alimentar, în ultimul deceniu.

Trasabilitatea, a fost definită în 1987 conform standardului cu privire la calitate ISO 8402 şi ISO 9000/2000 ca fiind “aptitudinea de a găsi istoricul, utilizarea sau localizarea unei entităţi cu ajutorul identificărilor înregistrate.” Entitatea poate reprezenta o activitate, un proces, un produs, un organism sau o persoană. Scopul dezvoltării trasabilităţii în acest caz a fost acela de a creşte securitatea şi siguranţa în lanţul alimentar şi de a stabili un model pentru trasabilitate, acceptabil pentru aprovizionarea cu materie primă, fabricarea alimentelor, schimbul şi consumul acestora.

Trasabilitatea, aşa cum este formulată şi utilizată în practica producţiei alimentare,este un element cheie al transparenţei. Trasabilitatea asociată unui flux de informaţii este un proces fizic, care constă în urmărirea produsului alimentar în spaţiu şi timp. Trasabilitatea este un concept simplu din punct de vedere intelectual, dar este complex din punctul de vedere al implementării practice. Trasabilitatea este integrată în sistemul de calitate.

Trasabilitatea permite urmărirea unui produs mergând pe traseul acestuia de la materia primă la expunerea în vederea comercializării, inclusiv la consumator şi deci, parcurgerea fluxului unui produs alimentar prin identificarea şi urmărirea cu ajutorul documentelor.

Trasabilitatea ascendentă urmăreşte produsul de la obţinerea materiei prime până la consumul produsului finit.

Trasabilitatea descendentă reprezintă capacitatea de a localiza produsele în orice punct al lanţului de aprovizionare, plecând de la unul sau mai multe criterii date şi este necesară pentru efectuarea retragerilor sau repunerilor produselor pe piaţă.

Trasabilitatea produselor este un mijloc eficient de identificare a problemelor sanitare, de izolare a produselor contaminate, de reducere a riscurilor de contaminare intenţionată.

Conform Codex Alimentarius Commission, prin trasabilitate se înţelege capacitatea de a urmări deplasarea unui produs alimentar în diferite etape specifice ale producţiei, prelucrări şi distribuţiei.

Elementele principale care influenţează în mod cert politica unei organizaţii în ceea ce priveşte trasabilitatea sunt: monitorizarea întregului lanţ de aprovizionare; obiectivele stabilite de organizaţie pentru a garanta siguranţa alimentului.

Trasabilitatea este definită ca fiind posibi¬litatea de a identifica şi urmări, pe întregul parcurs al tuturor etapelor de producţie, procesare şi distribuţie a unui aliment, a hranei pentru animale, a unui animal destinat pentru producţie de alimente, sau a unei substanţe care urmează, ori care poate fi încorporată într-un aliment, sau în hrana pentru animale (conform Legiinr.150/2004).

Sistemul de trasabilitate reprezintă totalitatea datelor şi a operaţiilor capabile a menţine informaţiile dorite despre un produs şi componentele acestuia pe parcursul unei părţi, sau al întregului lanţ de producţie şi utilizare.

Trasabilitatea produselor alimentare trebuie să vizeze în principiu două obiective:

- să furnizeze informaţii utilizatorilor de produs;

- să contribuie la siguranţa produsului alimentar, permiţând, după caz, retragerea loturilor neconforme şi rechemarea produsului.

Preview document

Trasabilitatea în Lanțul Alimentar - Pagina 1
Trasabilitatea în Lanțul Alimentar - Pagina 2
Trasabilitatea în Lanțul Alimentar - Pagina 3
Trasabilitatea în Lanțul Alimentar - Pagina 4
Trasabilitatea în Lanțul Alimentar - Pagina 5
Trasabilitatea în Lanțul Alimentar - Pagina 6
Trasabilitatea în Lanțul Alimentar - Pagina 7
Trasabilitatea în Lanțul Alimentar - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Trasabilitatea in Lantul Alimentar.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea produselor noi - înghețata cu iaurt și pere

1. DEFINIREA IDEII DE PRODUS NOU 1.1. Scurt istoric al firmei Secret Prod Activitatea firmei „Secret Prod” a început ca o afacere de familie...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Te-ar putea interesa și

Alimente Ecologice

ARGUMENT Neîncrederea din ce în ce mai mare a consumatorilor în alimentele convenţionale, acutizată de recentele crize ale dioxinei,...

Trasabilitatea Laptelui și a Produselor Derivate în Condițiile SC Ilvas SA

Introducere Pe parcursul evoluţiei sale istorice omul a dezvoltat multe tehnologii de prelucrare a alimentelor existente în natură,datorită...

Siguranța și securitate alimentară. România fața de UE

Capitolul I Abordări conceptuale asupra securităţii alimentare I.1. Securitate alimentară. Definiţii şi trăsături principale Securitatea...

Trasabilitatea pe filiera cărnii de cal

INTRODUCERE Trasabilitatea s-a dezvoltat ca și concept, în cadrul sistemului calității. Deși este o noțiune apărută anterior anilor 1990,...

Trasabilitatea Materiilor Prime Agroalimentare

1.Trasabilitatea materiilor prime agroalimentare Trasabilitatea s-a dezvoltat ca şi concept, în cadrul sistemului calităţii. Deşi este o noţiune...

Autenticitatea și Trasabilitatea Produselor Alimentare

Autenticitatea si trasabilitatea produselor alimentare 1. AUTENTIFICAREA PRODUSELOR ALIMENTARE Conceptul de autentic: original, veritabil,...

Trasabilitatea Produselor Alimentare

1. Aspecte generale privind trasabilitatea Conform ISO 220005: 2007, trasabilitatea reprezintă capacitatea de a urmări istoricul, aplicaţia sau...

Sistemul Cooperatist din Danemarca

Danemarca este o tara Nordica avand cea mai veche monarhi e din lume. Este o tara care detine multe insule situate in nordul indepartat din Europa....

Ai nevoie de altceva?