Tipologia de luare a decizilor în domeniul investițiilor străine directe

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 983
Mărime: 8.03KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bondoc Nicolae
Universitatea de stat din Pitesti, Facultatea de Stiinte Economice

Extras din referat

Analiza fluxurilor mondiale de investitii straine, precum si incercarile de prognozare a evolutiei acestora fac necesara luarea in considerare a tendintelor si reglementarilor internationale in domeniu, precum si o buna cunoastere a mecanismului decizional al investitorilor internationali, a criterilor utilizate de acestia si a ponderii acordate fiecaruia dintre ele.

Ceea ce trebuie remarcat este faptul ca, desi majoritatea criterilor de luare a deciziilor in domeniul investitiilor straine directe sunt aceleasi pentru toti investitorii, in schimb ponderea acordata unui criteriu sau altuia difera in functie de tipul investitorilor straini sau de particularitatile fiecarei investitii in parte.

1) Tipuri de investitori straini

Chiar daca din punct de vedere al operatiei financiare toti investitorii straini intra in aceeasi categorie(investitorii care efectueaza o investitie intr-o alta tara decat cea rezidenta) , din punct de vedere al motivatiei deciziei de a investi, ei pot fi diferiti.

Din punctul de vedere a motivatiei de a investi, investotorii straini se pot grupa in urmatoarele categorii:

- investitori care cauta resurse. Acest tip de investitorii cauta sa utilizeze avantajele comparative pe care le prezinta o tara si sunt tipul de investitori cle mai adesea intalniti in tarile in curs de dezvoltare. Resursele cautate pot fi resursele naturale, forta de munca ieftina si specializata.

- investitori care cauta piete . Acesti investitori vizeaza atingerea pietelor locale sau regionale.De obicei, aceste investitii se fac in domenii precum productia de bunuri de consum sau produse industriale.

- investitori care cauta eficienta. Aceasta motivatie de a investi este adesea intalnita intr-o faza de maturitate a operatiunilor unui investitor strain care, initial investeste pentru resurse naturale sau piete si, ulterior isi consolideaza activitatea prin investitii care vizeaza cresterea eficientei. Acest tip de investitii este intalnit in America de Nord sau in Uniunea Europeana.

- investitori interesati in cumpararea unor active strategice. Aceste investitii se intalnesc atunci cand firmele decid achizitionarea unor active sau incheierea unor aliante in vederea promovarii intereselor lor strategice pe termen lung.

Dupa orizontul de timp pe care acestia il au in vedere in abordarea locatiei respective, investitorii se impart in trei categorii principale:

-investitori strategici;

-investitori de portofoliu;

-investitori speculativi.

2) Criterii economice in luarea deciziei de a investi

Din punct de vedere al considerentelor economice se constata ca, principalii factori care influenteaza decizia de a investi in strainatate sunt urmatorii:

- existenta resurselor naturale. Acest tip de factor are o infuenta in scadere, data fiind noua baza tehnologica, intensiva in informatie, a proceselor de productie. Totusi, pentru o serie de domenii de activitat ( industrie forestiera, minerit, materiale de constructii, industria petroliera), acest factor continua sa prezinte o importanta deosebita;

- pozitia geografica a locatiei este importanta in raport fie cu pietele de desfacere vizate, fie cu amplasamentul unor furnizori sau chiar a unor concurenti;

- costul fortei de munca. De subliniat insa nu este vorba de nivelul absolut al costului ci de costul fortei de munca raportat la un anumit nivel de calificare si disciplina.

- existenta unor furnizori care pot produce componente la nivel mondial( pentru domenii ca industria auto, electronica, industria chimica);

Preview document

Tipologia de luare a decizilor în domeniul investițiilor străine directe - Pagina 1
Tipologia de luare a decizilor în domeniul investițiilor străine directe - Pagina 2
Tipologia de luare a decizilor în domeniul investițiilor străine directe - Pagina 3
Tipologia de luare a decizilor în domeniul investițiilor străine directe - Pagina 4
Tipologia de luare a decizilor în domeniul investițiilor străine directe - Pagina 5
Tipologia de luare a decizilor în domeniul investițiilor străine directe - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Tipologia de Luare a Decizilor in Domeniul Investitiilor Straine Directe.doc

Te-ar putea interesa și

Investițiile externe de capital

Introducere În prezent, orice activitate economică, socială, politică presupune un proces de coordonare judicios și eficient, care să conducă la...

Ai nevoie de altceva?