Orientarea duală consumator mediu

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 6115
Mărime: 107.69KB (arhivat)
Publicat de: Costel Mihailă
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mariana Constantinescu
Tema centrala a acestui referat este orientarea intreprinderii catre consumator si catre mediul sau de marketing

Extras din referat

Orice organizatie economica functioneaza în conditiile pe care i le ofera mediul sau extern, caruia i se mai spune si mediu de marketing. Pentru întreprindere, mediul de marketing se constituie într-un ansamblu de oportunitati,dar si de primejdii. Pentru a valorifica în interesul sau oportunitatile, dar si pentru a se feri de primejdii, prima conditie este ca întreprinderea sa cunoasca componentele, fizionomia si mecanismul de functionare ale mediului, factorii care îi influenteaza activitatea de marketing si fortele ce afecteaza nivelul performantelor sale economice.

Profesorul N.AL. POP considera ca mediul extern al întreprinderii reuneste ansamblul de factori si forte externe acesteia capabile sa influenteze mentinerea sau dezvoltarea schimburilor pe pietele pe care activeaza.

Unii factori variabili de mediu afecteaza toate ramurile si întreprinderile economice si nu pot fi stapâniti sau preveniti prin activitatile întreprinderilor. Acesti factori alcatuiesc macromediul. O întreprindere poate face foarte putin, aproape nimic pentru a-i influenta macromediul. Trebuie însa sa-si monitorizeze mediul si sa se pregateasca pentru inevitabilitatea schimbrilor. Aceasta înseamna intuirea naturii si dimensiunii potentialelor schimbari si întocmirea de strategii si programe, pentru a raspunde corect atunci când ele se vor produce. Un exemplu interesant în acest sens ar fi structura populatiei dintr-o anumita tara sau zona. Daca în acea zona sau tara se înregistreaza o scadere a natalitatii, producatorii de jucarii se vor afla ­ fara voia lor ­ în fata unei reduceri treptate a pietei de desfacere. Pe masura trecerii timpului va scadea si cererea de marfuri destinate adolescenilor. (aparatura electronica si îmbracaminte, de exemplu), tinerilor casatoriti (locuinte si obiecte de menaj), adultilor (automobile) etc. Aceste tendinte nu pot fi oprite de nici o întreprindere, însa acceptând inevitabilul, toate se pot pregati pentru schimbari, prin extinderea grupului tinta si reconsiderarea activitatilor de marketing. Alti factori de mediu, însa, pot afecta unele întreprinderi mai mult decât pe altele. Acesti factori alcatuiesc micromediul. Un exemplu sunt concurentii: schimbarile în strategia unei întreprinderi dintr-o ramura oarecare vor afecta în mod sigur concurentii, pe masura ce clientii acestora sunt convinsi sa devina clientii sai. Însa, si întreprinderile celelalte pot dezvolta strategii pentru a contracara impactul schimbarilor produse la nivelul concurentei. În acest caz, întreprinderile pot face ceva mai mult decât sa anticipeze si sa raspunda schimbarilor din micromediu: ele pot influenta schimbarile si pot controla dimensiunile interferentei lor cu adversarii din aceeasi ramura de activitate.

Analiza mediului trebuie sa fie punctul de plecare al managementului oricarei activitati de marketing deoarece schimbarile de mediu (atât interne, cât si externe), pot afecta capacitatea firmei de a crea si a mentine clienti profitabili.

Mediul extern al firmei cunoaste urmatoarele trei forme de manifestare:

- mediul stabil;

- mediul instabil;

- mediul turbulent

Formele de manifestare ale mediului extern

Nr. crt. Formele de manifestare a mediului extern Caracteristici esentiale

1. Mediul stabil - modificari lente si usor previzibile ale componentelor mediului;

- conducerea firmei are putine probleme de adaptare

2. Mediul instabil - frecvente modificari ale majoritatii componentelor mediului;

- conducerea firmei adopta o atitudine prospectiva

3. Mediul turbulent - modificari bruste si imprevizibile ale componentelor mediului;

- conducerea firmei este pusa în fata unor probleme dificile de adaptare sau chiar de supravietuire a firmei

Figura 1 Componentele mediului de marketing al întreprinderii

Macromediul întreprinderii reprezinta ansamblul factorilor (variabilelor) ce constituie climatul general în care acesta îsi desfasoara activitatea.Exista patru categorii de astfel de factori, care influenteaza modul în care întreprinderile îsi abordeaza activitatile de marketing. În literatura, ei sunt cunoscuti sub denumirea de factorii STEP:

- factorii socio–culturali, care se refera la modelele de comportament ale consumatorilor pe o anumita piata;

- factorii tehnologici, care vizeaza amplificarea potentialului economic al societatii;

- factorii economici, care se concretizeaza într-un sistem de fenomene (variabile) economice si modalitati de alocare a resurselor în societate;

- factorii politico–juridici, care se refera la mijloacele de control menite sa apere interesele indivizilor si societatii în ansamblu.

Preview document

Orientarea duală consumator mediu - Pagina 1
Orientarea duală consumator mediu - Pagina 2
Orientarea duală consumator mediu - Pagina 3
Orientarea duală consumator mediu - Pagina 4
Orientarea duală consumator mediu - Pagina 5
Orientarea duală consumator mediu - Pagina 6
Orientarea duală consumator mediu - Pagina 7
Orientarea duală consumator mediu - Pagina 8
Orientarea duală consumator mediu - Pagina 9
Orientarea duală consumator mediu - Pagina 10
Orientarea duală consumator mediu - Pagina 11
Orientarea duală consumator mediu - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Orientarea Duala Consumator Mediu.doc

Te-ar putea interesa și

Marketing General

Ce este mk? “Desf. tuturor activitatilor necesare pentru constatarea nevoilor si cerintelor pietei, programarea disponibilitatilor de produse,...

Cercetarea de Marketing

CERCETAREA DE MARKETING, NOȚIUNI INTRODUCTIVE 1.1. Necesitatea și rolul cercetărilor de marketing Orientarea de marketing determina cercetarea...

Ai nevoie de altceva?