Creativitate - Stiloul

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1009
Mărime: 8.65KB (arhivat)
Publicat de: Dorel Petre
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Brabie Gheorghe
-referat pt Creativitate-anul IV -iedm

Extras din referat

Penita - 1692. Bijutierul parizian Dalesme fabrica primele penite de scris din metal. Fabricatia a fost perfectionata în 1772 de Fontaine.

In 1748 germanul J. Jansen, din Aachen, inventeaza penita de scris din otel moale dar care abia în 1802 intra în fabricatie industriala si uz curent.

In 1780 englezul Samuel Harrison propune înlocuirea penei de gasca pentru scris cu penita confectionata din metal.

Stiloul. Surprinzator, dar nu se stie exact cine a avut ideea revolutionara a stiloului actual.

Un prim brevet pe aceasta idee dateaza de la 1709. Pe timpul lui d’Alambert (1717 - 1783) si Diderot (1713 - 1784) se pare ca erau folosite astfel de stilouri primitive. Chiar si Caterina a Rusiei nota în Memoriile sale din 1748 ca a folosit o “pana” fara sfarsit. Între 1800 si 1900 au fost depuse peste 400 de brevete pe aceasta tema.

La 25 mai 1827, romanul Petrache Poenaru, literat si profesor, inventeaza la Paris si obtine brevetul pentru “condeiul portaret fara sfarsit alimentandu-se însusi cu cerneala”. Este primul toc rezervor, precursorul stiloului actual realizat ulterior de Brissant si Ciffin în 1863 si de Watterman în 1884.

Inventia lui a presupus introducerea unor capilare pentru a regla fluxul de cerneala si a permite simultan miscarea cernelii si a aerului ce trebuie sa inlocuasca cerneala din rezervor.

Nume sonore ale productiei de stilouri si-au inceput activitatea inca de la inceputul secolului XX: Waterman, Pelikan, Parker, Montblanc, Omas, Montegrappa

In ultimele decenii ale secolului XX, o data cu cresterea popularitatii obiectelor de scris ieftine si a pixului, stilourile au fost folosite doar ca o optiune mai putin populara.

Creionul cu bila (pixul) - 1939. Ungurul Ladislau Biro concepe creionul cu bila folosit la început de aviatori la altitudini mari. Totusi, brevetul pentru principiul bilei a fost obtinut în 1888 de catre D.J. Loud. Ramanea nerezolvata problema v@scozitatii cernelei.

L. Biro era jurnalist. În timpul unei vizite la imprimeria ziarului la care lucra a fost impresionat de avantajul cernelei cu uscare rapida. Dar înca nu gasise “trucul”. Începand cu 1940 s-a refugiat în Argentina. Într-o zi, urmarind un grup de copii care se jucau cu bile, a constatat ca acestea, dupa ce treceau printr-un canal murdar, lasau niste urme negre. Asa a gasit “trucul”. A dezvoltat ideea si a depus un brevet de inventie la 10 iunie 1943. Creionul sau a fost fabricat de firma Reynolds din SUA.

Creionul BIC. În 1953, baronul Bich (1914 - 1994) lansa o campanie publicitara pentru prezentarea faimosului varf “BIC”. O reinventare, pusa la punct în 1949. Ca urmare, Marcel Bich a cumparat toate brevetele lui Biro si va pastra un secret absolut asupra propriilor procedee de fabricatie. Utilizarea varfului BIC în scoli a fost autorizata în 1965.

Preview document

Creativitate - Stiloul - Pagina 1
Creativitate - Stiloul - Pagina 2
Creativitate - Stiloul - Pagina 3
Creativitate - Stiloul - Pagina 4
Creativitate - Stiloul - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Creativitate - Stiloul.doc

Te-ar putea interesa și

Concepte și fenomene de creativitate și creație - metode ale creativității - organizarea și dezvoltarea creativității individuale și de grup

Concepte şi fenomene de creativitate şi creaţie Creativitatea, forma superioară a activităţii umane, a devenit, mai ales în ultimele 2 decenii, o...

Merceologie - Stiloul

Stiloul...acel instrument de scris apreciat din cele mai vechi timpuri,uitat într-un sertar într-o lume modernă.V-aţi întrebat măcar o singură dată...

E-learning - Implicații în Managementul Documentelor

Necesitatea unui mediu fără hârtie Anticiparea transformării absolute a datelor în informaţii în timp real şi reducerea timpului nemăsurat al...

Ai nevoie de altceva?