Sticla - statistici privind producția din România

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3278
Mărime: 20.95KB (arhivat)
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Anca Purcarea
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATE COMERŢ

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. Capitolul 1. CARACTERIZAREA STICLEI
  3. 1.1 Scurt istoric
  4. 1.2 Materia primă utilizată în producerea sticlei
  5. 1.3 Defectele de calitate ale sticlei
  6. Capitolul 2. PIAŢA STICLEI
  7. 2.1.Statistici
  8. 2.2 Utilizarea sticlei în industrie
  9. CONCLUZII
  10. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat

INTRODUCERE

În această lucrare încerc să prezint produsele din sticlă pentru a evidenţia larga ei utilizare în vaste domenii încă din antichitate.

Eseul este structurat în două capitole. Primul capitol prezintă un scurt istoric al sticlei, materiile prime utilizate în producţia sticlei precum şi modul de producţie a acesteia. Un alt subcapitol prezintă defectele de calitate ale produselor din sticlă.

Capitolul doi prezintă unele din sortimentele de sticlă existente pe piaţă şi statistici privind producţia de sticlă din România, exporturile, importurile.

Această lucrare a fost realizată în scopul evidenţierii calităţii şi importanţei sticlei în viaţa oamenilor.

CAPITOLUL 1. CARACTERIZAREA STICLEI

1.1 Scurt istoric

Cea mai veche sticlă este sticla vulcanică, rezultată prin răcirea rapidă a lavei, acesta se folosea la confecţianarea diferitelor obiecte ca : vârfuri de suliţe, topoare, oglinzi. Aceste obiecte se păstrează în diferite muzee.

Cel mai vechi obiect din sticlă propriu-zisă se consideră o amuletă albastră ce a fost găsită în Egipt şi este datată în anul 7000 i.e.n. În Egipt şi Liban au fost descoperite perle din sticlă vechi de 5500-3400 ani.

Se estimează că producerea unor vase în întregime din sticlă a început cu 700 de ani i.e.n. Atunci modelul era confecţionat din argilă nisipoasă care era înmuiată în topitură de sticlă. Sticla ce adera la model era încălzită în flacără pentru a se distribui uniform şi a se netezi. După răcire miezul era îndepărtat treptat.

Pe la începutul erei noastre a fost descoperit procedeul de fasonare a obiectelor din sticlă goale în interior, prin suflare. Se pare ca faptul a avut loc în Siria, dar meşteşugul s-a răspândit repede în tot Imperiul Roman. Unele surse atribuie romanilor această descoperire. Prin anul 200, Alexandria era un important centru de producţie a obiectelor din sticlă. Meşteşugul a fost preluat de Roma, unde un sfert din locuitori trăiau de pe urma lui.

În secolele I-II e.n. prelucrarea sticlei s-a dezvoltat şi pe tărmurile portului Euxin. La Tomis, în actuala Constanţa, au fost găsite urmele unor cuptoare de topit sticlă şi la muzeul Arheologic Constanţa sunt expuse multe vase de sticlă din acea perioadă, variate ca formă şi dimensiuni.

Primul document scris despre sticlă apare pe cele peste 20 de tăbliţe de argilă arsă, care constituiau biblioteca lui Assurlanipal (circa 650 ani i.e.n.), găsite în micile cetăţi asiriene Ninive (în Irak). Informaţii interesante despre sticlă a lăsat în scrierile sale Pliniu cel Bătrân.

Prima ,,tehnologie” a sticlei apare în 1540 în lucrarea ,,Pirotehnia” scrisă la Veneţia de Vanaccio Biringuccio.

Treptat, lucrările despre sticlă s-au înmulţit în ritm accelerat.

Prima fabrică de sticlă cunoscută din documente în ţara noastră se află lângă Târgovişte şi aparţinea lui Matei Voievod (1650). În Moldova, Grigore Ghica a dat un hrisov pentru înfiinţarea unei fabrici de sticlă în satul Calugara din ţinutul Romanului (1740). Documentele scrise atestă şi existenţa unei fabrici de sticlă din 1727 în localitatea Belin din Crişana.

În secolul XIX s-au construit numeroase fabrici de sticlă dintre care unele funcţionează şi astăzi. Aşa sunt fabricele de la Poiana Codrului (Maramureş) constituită în 1801, cea de la Tomeşti (Banat) din 1804, fabrica de la Avrig din 1830, Pădurea Neagra 1840, Azuga 1880 şi altele (ş.a.).

În anii 1921-1922 s-au constituit fabricile de sticlă de la Turda şi Mediaş ce foloseau drept combustibil gazul metan.

1.2 Materia primă utilizată în producerea sticlei

Sticlele sunt un amestec de dioxid de siliciu şi silicaţii ai diferitelor metale. Sunt materiale necristalizate amorfe, cu rezistenţă mecanică şi duritate mare, cu coeficient de dilatare mic.

Sticlele se obţin, în general, prin topirea în cuptoare speciale a unui amestec format din nisip de coarţ, piatră de var, carbonat de sodiu sau de potasiu şi materialele auxiliare.

Sticla obisnuită (sticla de sodiu sau potasiu): Sticla de sodiu are compoziţia aproximativă 6SiO2•CaO•Na2O. Se întrebuinţează la fabricarea geamurilor şi a ambalajelor de sticlă. Sticla de potasiu are compoziţia 6SiO2•CaO•K2O şi este rezistentă la variaţii de temperatură. Se foloseşte la fabricarea vaselor de laborator.

Preview document

Sticla - statistici privind producția din România - Pagina 1
Sticla - statistici privind producția din România - Pagina 2
Sticla - statistici privind producția din România - Pagina 3
Sticla - statistici privind producția din România - Pagina 4
Sticla - statistici privind producția din România - Pagina 5
Sticla - statistici privind producția din România - Pagina 6
Sticla - statistici privind producția din România - Pagina 7
Sticla - statistici privind producția din România - Pagina 8
Sticla - statistici privind producția din România - Pagina 9
Sticla - statistici privind producția din România - Pagina 10
Sticla - statistici privind producția din România - Pagina 11
Sticla - statistici privind producția din România - Pagina 12
Sticla - statistici privind producția din România - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Sticla - Statistici privind Productia din Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Reciclarea Autovehiculelor Scoase din Uz

CE INSEAMNA RECICLAREA? Recilarea este un concept tot mai des intalnit inca din secolul al XX-lea care doreste limitarea risipei de resurse pentru...

Mierea, zahărul și produsele zaharoase

Produsele apicole: - produse apicole naturale directe: - mierea; - ceara; - propolisul; - polenul; - lăptişorul de matcă; - veninul de...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Te-ar putea interesa și

Proiectare produse noi - șamponul Shampy Lime

1. Prezentarea generală a produsului Motivul pentru care am ales şampania cu lămâie verde (lime), este faptul că, acest produs cunoaşte o reală...

Aditivii din vinuri, vinuri spumante și șampanii

Introducere Definitia dată vinului de Oficiul International al Viei şi Vinului este următoarea: „Băutura obtinută pe calea fermentării spirtoase...

Șampania

I. Caracterizarea merceologica a sampaniei 1. Prezentarea produsului Sampania face parte din grupa produselor alimentare gustative, incadrandu-se...

Ai nevoie de altceva?