Strategii Identitare la Copiii Institutionalizati

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2494
Mărime: 8.50KB (arhivat)
Publicat de: Geta Lazăr
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Loredana Gherasim

Extras din referat

Rezumat:obiectivul acestei lucrari este de a explica prin prisma teoriei identitatii sociale modalitatile prin care copiii institutionalizati sau cei marginalizati in colectivele scolare,isi structureaza diferite strategii identitare si de mentinere a unei stime de sine pozitive.

Ipoteza principala este ca elevii institutionalizati adopta strategii de tip colectiv,iar elevii marginalizati recurg la strategii de tip individual.ipotezele secundare iau incalcul factorii ce pot influenta alegerile strategii identitare,cum ar fi stima de sine,cea colectiva si loculul contrololui.Cei 88 de subiecti sunt elevi de gimnaziu,institutionalizati si neinstitutionalizati,cu statusuri sociometrice diferite.

Rezultatele au infirmat majoritatea ipotezele.Cele mai importante concluzii ar fi ca nu putem vorbi in sens strict de demersuri caracterisrice copiilor institutionalizati dar se remarca predilectia pentru strategiile de mobilitate.Stima de sine personala si cea colectiva nu pot fi puse in relatie cu alegerea strategiilor,iar locul controlului extern influenteaza cel mai mult alegerea unei strategii identitare.

Obiectivul acestei lucrari s-a materializat in intentia de a explica prin prisma teoriei identitatii sociale modalitatile prin care copiii care provin din centre de plasament sau cei care beneficiaza in cadrul grupului scolar de o atitudine de respingere,uneori chiar de ostilitate,incearca sa-si modereze comporatamentul,sa adopte metode prin care sa-si reface pozitia in cadrul grupului.

IPOTEZELE CERCETARII

1.copiii institutionalizati sunt marginalizati in cadrul colectivul scolar,avind un status sociometric scazut si un indice de acceptare foarte mic.

2.copiii institutionalizati adopta,intr-o proportie mai ridicata strategii de tip colectiv,

3.copiii ce au o pozitie de marginalizat in cadrul unui grup adopta intr-o proportie mai ridicata strategii de tip individual.

4.liderii din clasele in care sunt confruntati cu o minoritate adopta intr-o mai mare masura strategii care sa le intareasca si mai mult pozitia dominanta,in raport cu liderii din clasele in care nu exista o minoritate sociala.

5.locului controllului influenteaza semnificativ modul in care,indivizii adopta strategii identitare.

6.exista o relatie intre nivelul stimei stimei de sine personale si modalitatea in care subiectii adopta strategiile identitare.

7.exista o relatie intre nivelul stimei de sine colective si masura in care subiectii adopta strategiile identitare.

Prezentarea esantionului

Lotul initial de cercetare a fost format din 299 de subiecti chestionati, dintre care 190(76 fete si 114 baieti)elevi la Scoala Generala cu clasele I-VIII, Trusesti, jud. Botosani,si 109(51 fete si 58 baieti) elevi la Scoala nr. 11 Otilia Cazimir, Iasi.

Din lotul initial de 299 subiecti am selectat pentru a doua parte a testarii un lot de 88 de subiecti,44(32 institutionalizati si 12 lideri)provenind de la Scoala Trusesti si 44(37 marginalizati si 7 lideri) de la Scoala ;O. Cazimir; selectati pe baza indicelui de acceptare sociala obtinut prin aplicarea testului sociometric.

METODOLOGIA CERCETARII

Testarea s-a efectuat intre 7 si 20 aprilie 2003.Principala dificultate intimpinata a fost lipsa unor subiecti la a doua testare.

Instrumentele utilizate au fost:

a)Testul sociometric:scala SSC-stima de sine colectiva.Acest instrument a fost elaborat de Luthanen si Crocker 1992.Este o scala de 16 itemi,cu cote de la 1=dezacord puternic pina la 7=acord puternic ce arata masura in care ne valorizam pozitiv sau negative in raport cu un grup social de care apartinem,de obicei un grup prescris.Scala are patru subscale ce masoara patru dimesiuni ale stimei de sine colective:scala M-calitatea de membru(o masura a judecatilor indivizilor in legatura cu valoarea lor ca membrii ai unui grup),scala P-imagine personala a grupului (masoara judecatile si parerea personala in legatura cu grupul de apartenenta),scala Pu-imaginea publica(arata parerea cuiva despre modul in care ceilalti ii evalueaza grupul de apartenenta) si scala Id –identitate(arata importanta apartenentei la un grup social pentru conceptul de sine)

Preview document

Strategii Identitare la Copiii Institutionalizati - Pagina 1
Strategii Identitare la Copiii Institutionalizati - Pagina 2
Strategii Identitare la Copiii Institutionalizati - Pagina 3
Strategii Identitare la Copiii Institutionalizati - Pagina 4
Strategii Identitare la Copiii Institutionalizati - Pagina 5
Strategii Identitare la Copiii Institutionalizati - Pagina 6
Strategii Identitare la Copiii Institutionalizati - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Strategii Identitare la Copiii Institutionalizati.doc

Alții au mai descărcat și

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?