Stabilirea Corelației între Două Seturi de Date cu Ajutorul Diagramei de Dispersie

Laborator
7.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 688
Mărime: 20.97KB (arhivat)
Publicat de: Camil Costea
Puncte necesare: 0

Extras din laborator

STABILIREA CORELATIEI ÎNTRE DOUA SETURI

DE DATE CU AJUTORUL DIAGRAMEI DE DISPERSIE

În situatiile reale, se poate întâmpla ca, în locul unui parametru ce trebuie estimat, sa fie mult mai simplu de determinat un altul, aflat în corelatie cu primul. Problema care se pune este cea a aflarii daca între cei doi parametri (între cele doua seturi de date) exista cu adevarat o corelatie.

Diagrama de dispersie permite sa se determine foarte simplu daca exista o relatie comuna între doua seturi de date.

Aceasta diagrama se poate utiliza dupa stabilirea unei diagrame cauze-efect, de exemplu pentru a determina corelatiile posibile între doua cauze ale unei probleme, din aceeasi categorie sau din categorii diferite, precum si între o cauza probabila a unui efect dat si acest efect.

În figura 1 sunt prezentate câteva exemple tipice de diagrame de dispersie.

Corelatia între doua seturi de variabile nu implica faptul ca între ele s-a stabilit o relatie de tip cauza-efect. Uneori, poate exista o cauza ascunsa care produce ambele efecte.

Diagrama de dispersie se poate aplica în domeniul reglarii automate, în situatia în care, în locul unui parametru de interes se prefera un altul, mult mai simplu de reglat si despre care se stie ca este în strânsa corelatie cu primul.

În procesele de control si verificare a calitatii, diagrama de dispersie este utilizata pentru elaborarea unor metode mai rapide sau mai economice de control, precum si pentru a testa coerenta rezultatelor obtinute de doi inspectori de calitate independenti.

Diagrama de dispersie poate fi utilizata în timpul fazei de colectare a datelor (în special pentru tratarea datelor deja existente) sau în timpul fazei de identificare a cauzelor primare care determina efectul principal.

Pentru ca diagrama sa probeze o relatie între doua seturi de date, este necesar ca norul de puncte sa aiba alura unei drepte de panta nenula, asa cum reiese din figura 1.

Situatiile prezentate în figura 2 nu trebuie sa conduca la ideea existentei corelatiei între doua seturi de date.

Modul de lucru

Printre înregistrarile continute în baza de date “Calitate.mdb”, conceputa pentru a facilita aplicarea metodelor si tehnicilor de asigurare a calitatii, studentii vor determina seturi de date între care se va cerceta existenta unei corelatii.

Se vor trasa diagramele de dispersie corespunzatoare, prin parcurgerea urmatoarelor etape:

1. Se definesc marimile care trebuie determinate (unitati, domeniu de valori).

2. Se organizeaza colectarea datelor.

3. Se traseaza diagrama.

4. Se traseaza medianele Mex si Mey, separând numarul de puncte în mod egal; graficul este astfel împartit în patru cadrane, I, II, III, IV, ca în figura 3.

5. Se numara punctele din cadranele I si III.

Preview document

Stabilirea Corelației între Două Seturi de Date cu Ajutorul Diagramei de Dispersie - Pagina 1
Stabilirea Corelației între Două Seturi de Date cu Ajutorul Diagramei de Dispersie - Pagina 2
Stabilirea Corelației între Două Seturi de Date cu Ajutorul Diagramei de Dispersie - Pagina 3
Stabilirea Corelației între Două Seturi de Date cu Ajutorul Diagramei de Dispersie - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Stabilirea Corelatiei intre Doua Seturi de Date cu Ajutorul Diagramei de Dispersie.doc

Alții au mai descărcat și

Arhitectura calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

Autentificarea prin semnătură digitală

Introducere O semnatura digitala reprezinta o informatie care il identifica pe expeditorul unui document. Semnatura digitala este creata prin...

Placa de Bază

Caracteristici generale ale placii de baza Placa de baza este un dizpozitiv ‘de baza’ un ‘pamânt’ pe care ‘se planteaza’ celelalte componente ....

Sistem de Prognosticare a Unei Avarii

Acest sistem calculeaza gradul de avariere a unei cladiri în cazul unui cutremur, precum si posibila necesitate a reconstructiei cladirii (partiala...

Ai nevoie de altceva?