Leasing-ul

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 7 fișiere: doc
Pagini : 47 în total
Cuvinte : 17445
Mărime: 134.96KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. CAPITOLUL I 1
  2. 1.1.ÎNCEPUTURILE OPERAŢIUNILOR DE LEASING ŞI DEZVOLTAREA LOR ULTERIOARĂ
  3. 1
  4. 1.2.DEFINIREA LEASINGULUI 1
  5. 1.3.ASPECTUL TIPĂRIT AL OPERAŢIUNILOR DE LEASING 1
  6. 1.4.MOTIVAŢIA UTILIZĂRII LEASINGULUI AVAN-TAJE ŞI LIMITE 3
  7. CAPITOLUL II 5
  8. 2.1.PARTICULARITĂŢI JURIDICE A OPERAŢIUNILOR DE LEASING 5
  9. 2.2.PARTICULARITATI LA OPERAŢIUNILE DE LEASING 5
  10. 2.3.DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE PĂRŢILOR CONTRACTANTE 6
  11. 2.4.UNELE ASPECTE FORMALE ALE CONTRACTU-LUI DE LEASING 8
  12. 2.5.TIPOLOGIA OPERAŢINILOR DE LEASING 9
  13. CAPITOLUL III 11
  14. 3.1. DEZVOLTAREA LEASINGULUI ÎN LUME 11
  15. 3.2. FORME SPECIFICE ALE LEASINGULUI 12
  16. 3.3 EVOLUŢIA LEASINGULUI ÎN SECTORUL MOBILIAR 13
  17. 3.4 PRINCIPALELE DOMENII DE APLICARE ALE LEASINGULUI MOBILIAR
  18. 14
  19. CAPITOLUL IV21
  20. 4.1. DERULAREA CONTRACTULUI DE "FINANCIAL LEASING" 21
  21. 4.2. CHlRlA ÎN OPERAŢlUNlLE DE LEASlNG 21
  22. 4.3 EFICIENŢA OPERAŢIUNII DE LEASING 26
  23. 4.4. DEZVOLTAREA LEASINGULUI ÎN LUME 28
  24. CAPITOLUL V
  25. 5. 1. PERSPECTIVELE UTILIZĂRII LEASLINGULUI ÎN ECONOMIA ROMÂNEASCĂ
  26. 5.2. LEASINGUL - SURSĂ DE FINANŢARE ÎN ECONOMIA ROMÂNEASCĂ
  27. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

1.1ÎNCEPUTURILE OPERAŢUNILOR DE LEASING ŞI DEZVOLTAREA LOR ULTERIOARĂ.

Leasing-ul a luat naştere în Statele Unite ale Americii prin crearea în anul1952 a societăţii United States Leasing Corporation.

În mod treptat, activitatea de leasing s-a impus şi în Europa, realizându-se legiferarea sa prin legea franceză din 2 iulie 1966 şi hotărârea belgiană din 10 noiembrie 1967, care îl denumise credit-bail.

În dreptul S.U.A., leasingul este reglementat prin United States Uniform Consumer Credit Code şi în Uniform Comercial Code, cartea a 9-a, iar în Anglia, prin U.K.Consumer Credit Act, 1974.

1.2DEFINIREA LEASINGULUI

LEASING:- Forma de dare în folosinţă, contra unei taxe, a maşinilor utilajelor, mijloacelor de transport şi altor bunuri mobiliare şi imobiliare, unor întreprinderi care nu dispun de resursele financiare necesare achiziţionării lor, pe o perioadă detrminată, cu condiţie de plată şi utilizare precizate în contract.

1ASPECTUL TIPĂRIT AL OPERAŢIUNILOR DE LEASING

Leasing-ul apărut datorită rigidităţii procedeelor de finanţare a comerţului şi necesităţii dotării firmelor cu maşini şi utilaje moderne, precum şi de uzura morală rapidă a acestora.

Operaţiunile de leasing constau în următoarele:

A.- firma sau întreprinderea, de regulă specializată, cumpără la cererea unei întreprinderi interesate anumite bunuri, ca maşini-unelte, utilaje industriale şi alte echipamente, de la întreprinderea producătoare, fabricate de aceasta în concordanţă cu

specificaţia clientului solicitator căruia apoi societatea de leasing (cumpăratorul) le închiriază pentru o perioadă de timp convenită;

B.- înlăuntrul acestui interval solicitatorul, devenit locator ca efect al închirierii, foloseşte bunurile în interesul său, plătind în schimb o redeventă locativă calculată în aşa fel să asigure cumpărătorului amortizarea integrală a investiţiei;

C.- la finele locaţinii, locatorului îi este rezervată opţinea de cumpărare a bunurilor închiriate în schimbul plăţii unui preţ astfel calculat încât să corespundă valorii reziduale prezumate a respectivelor bunuri, ceea ce înseamnă că la scadenţa periodei de închiriere, solicitatorul locator are posibilitatea de a alege între a cumpăra bunurile închiriate în virtutea dreptului sau de optiune la un preţ destul de scazut, întrucât acesta reprezintă valoare reziduală prezumată a bunurilor, sau de a reînnoi locaţiunea pentru o nouă periodă de timp în schimbul unei redevente reduse, ori de a înceta pur şi simplu locaţiunea.

Din cele rezumate mai sus se desprinde că leasingul se înfăţişează ca un contract social complex care se compune din urmatoărele operaţiuni juridice:

- un contract de vânzare-cumpărare încheiat de furnizor (producator) în caliate de vânzător, şi societatea de leasing care urmează să crediteze acţiunea propriu-zisă de leasing, în calitate de cumpărator;

- un contract de locatiune încheiat între societatea de leasing, devenită proprietara bunului, şi utilizator ce va folosi bunul respectiv.

- un contract de mandat care intervine între societatea de leasing şi utilizator, pentru a hotărâ caracteristicile tehnico-economice şi preţul bunului;

- precum şi o promisiune unilaterală de vânzare făcută de locator către utilizator.

Contractul de leasing nu constituie o simpla juxtapunere acestor operatii juridice, ci rezultatul contopirii intr-un tot unitar în care operatiile juridice mentionate, considerate individual, sunt, într-o oarecare masura, modificate. Astfel contractul de vânzare-cumpărare, desi se încheie între finantator şi producator, se perfecteaza pe baza clauzelor convenite între utilizator şi producator, cu privire, în special, la caracteristiciile tehnico-economice ale bunului şi la preţ.

Cumpărătorul, devenit proprietar al bunurilor, datorează preţul din momentul în care a primit procesul-verbal de predare, încheiat între vânzător şi utilizator.

O altă particularitate a contractului de vînzare-cumpărare din cadrul leasing-ului constă în faptul că obligaţia de garanţie se naşte în favoarea utilizatorului, care are, astfel, acţiunea directă împotriva furnizorului pentru viciile bunului.

În legătură cu vînzarea intervine, încă de la începutul discuţiilor, un contract de mandat între cumpărător şi utilizator.

Acest mandat se naşte practic din momentul în care utilizatorul a ales bunul şi a obţinut o factură proformă în care sunt emitate toate caracteristicile bunului, precum şi preţul.

În temeiul acestui mandat primit din partea finanţatorului, stabileşte împreună cu vânzătorul clauzele contractului de vânzare-cumpărare, îndeplineşte formalităţile administrative pe care le implică încheierea afacerii.

Acest contract este în genere precedat de o promisiune de locaţie sinalagmatică, în sensul că finaţatorul promite că bunul pe care îl cumpără îl va da în locaţie, iar utilizatorul promite că-l va lua în calitate de locator.

Contractul de mandat intervine în momentul încheierii procesului verbal de recepţie, direct în contradictoriu cu furnizorul şi prin care utilizatorul atestă că bunul este conform cu cel comandat.

Contractul de locaţie intervine între finanţator şi utilizator.

În fine, promisiunea de vânzare este unilaterală, emanând numai din partea locatorului. Ea constă într-un pact de preferinţă, care nu are drept consecinţă transferul dreptului de proprietate asupra bunului, iar nerespectarea sa de către promitent dă loc numai la daune-interse.

Contractul de locaţie, cuprinde, însă, în afară de efectele de mai sus, unele stipulaţii, cum ar fi, caracterul irevocabil al contractului.

Astfel, o cauză fundamentală a condiţiilor generale franceze prevede că în care pentru o cuză independentă de voinţă locatorului (finanţator), bunul nu-i livrat în condiţiile şi termenele prevăzute, ori nu răspunde folosinţei pentru care era destinat, este destinat, este atins de vicii redhiditorii sau ascunse, ori nu asigură rentabilitatea şi randamentul dorit, utilizatorul nu are dreptul nici să amâne, nici să întrerupă plata regulată a ratelor de chirie la termenele prevăzute, şi nici nu poate să exercite împotriva societăţi de lesing o acţiune spre a obţine rezilierea contractului ori amânarea executării lui şi nici să formuleze vreo altă cerere de daune-interese.

Doctrina străină de specialitate defineşte leasing-ul ca fiind “operaţie de finanţare cu termen practicată de o societate financiară şi care are drept suport juridic un contract de închiriere de bunuri”.

Legea franceză defineşte leasing-ul ca fiind o închiriere de utilaje sau de echipamente industriale achiziţionate în vederea locaţiunii de către o intreprindere care rămâne proprietara lor, operaţie care, oricare ar fi calificarea ei, dă locatorului posibilitatea de a le cumpăra, plătind un preţ convenit, ţinând cont, cel puţin parţial, de plăţile ce s-au făcut deja cu titlu de chirie.

Legea belgiană caracterizează operaţiile de credit-locaţie (leasing) astfel:

- obiectul contractului priveşte un echipament ce urmează a fi utilizat numai în scopuri profesionale;

- bunurile sunt cumpărate de către locator numai spre a le da în locaţie conform specificaţiilor viitorului locator;

- durata locaţiei trebuie să corespundă duratei economice de utilizare a bunurilor;

- ratele chiriei trebuie fixate astfel încât să permită amortizarea valorii bunurilor în perioada de folosinţă prevăzută în contract;

- utilizatorul are drept de opţiune spre a cumpăra bunul la un preţ care să corespundă valorii reziduale a acestuia.

În literatura juridică română contractul de leasing este definit ca fiind “acea operaţie juridică prin care o persoană (de obicei societatea specializată în acest scop)cumpără un bun spre a-l închiria imediat unei alte persoane numite utilizator, (de obicei o intreprindere)care la sfârşitul contractului de locaţie are un drept de opţiune şi anume: de a continua contractul de locaţie, a-l rezilia ori de a cumpăra bunul respectiv contra unui preţ convenit în aşa fel încît să se ţină seama cel puţin în parte, de vărsămintele efectuate cu titlu de chirie (adică de amortizarea bunului pe această cale şi deci de valoarea lui reziduală)”.

1.4. MOTIVAŢIA UTILIZĂRII LEASINGULUI-AVANTAJE ŞI LIMITE

Dezvoltarea pe plan internaţional a leasingului a fost impulsionată de avantaje pe care acesta le oferă parţilor implicate în operaţiune.

Astfel pentru furnizor, leasingul este o metoda de promovare a vânzărilor,

de lărgire a cercurilor de clienţi şi a arirei de desfacere.Vânzătorul are, practic, la dispoziţie o modalitate de transformare a unei livrări cash într-una pe credit în mod direct sau prin serviciile societăţii de leasing.

Aşa se explică faptul că leasingul se practică în mod deosebit în domeniul exporturilor de bunuri de echipament, în general de bunuri durabile şi de valoare ridicată.

Este de remarcat faptul ca leasingul indirect permite şi transferul obligaţiilor şi al riscurilor legate de export de la exportator la noul proprietar, societate de leasing.

Bibliografie

ANDREICA MARIN- Leasingul- cale de finanţare a investiţiilor pentru IMM,

Editura Crimm,1997

BOTEZ OCTAVIAN- Politici comerciale, Bucureşti 1990.

BRÂNDUŞA ŞTEFĂNESCU -Dreptul comun internaţional, Ed.Didactică şi Pedagogică,

CONSTANTIN RUCĂREANU BUCUREŞTI 1983.

CĂPĂŢÂNĂ O. -,,Societăţi comerciale”, Ed. Lumina Lex, BUCUREŞTI 1996

CORAŞ MIRCEA -Leasing, BUCUREŞTI, Ed.Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1989

VOICULESCU DAN

CORAŞ MIRCEA - Analiza economică a operaţiunilor de leasing, Ed.Enciclopedică,

VOICULESCU DAN BUCUREŞTI 1980

CONSTANTINESCU ADRIAN - Mecanisme de stimulare la export, Ed.Ştiinţifică şi

Enciclopedică, 1988

DORIN CLOCOTICI -Operaţiunile de leasing, Ed. Lumina Lex, BUCUREŞTI 1998

GH.GHEORGHIU

GAFTANCIUC SIMONA - Finanţe internaţionale, Ed. Economică BUCUREŞTI 1995

ION TURCU - Operaţiuni şi contracte bancare- introducerea în tehnica şi practica dreptului bancar, Ed. Lumina Lex, BUCUREŞTI 1994

MARIN G. - Noua strategie internaţională a dezvoltării, Ed.Ştiinţifică şi

Enciclopedică, BUCUREŞTI 1982

NEGRUŞ MARIANA - Finanţarea schimburilor internaţionale. Politici. Tehnici.

Ed. Humanitas, Bucureşti 1991

POPA IOAN - Tranzacţii internaţionale. Politici, tehnici, instrumente.

Ed.Recif, Bucureşti 1992

POPESCU TUDOR - Dreptul comerţului internaţional, Ed.Didactică şi Pedagogică,

Bucureşti 1989

PUIU AL.- Managementul afacerilor internaţionale, Ed. Independenţa Economică,

Bucureşti 1992

PUIU AL - Conducerea, tehnica şi eficienţa comerţului exterior, Ed.Ştiinţifică şi

Enciclopedică, BUCUREŞTI 1989

PUIU AL - Tehnici de negociere contractuală şi derularea în afacerile economice

internaţionale, Ed.Tribuna Economică, Bucureşti 1997

PURCĂREA T.- Managementul comercial, Ed.Expert, Bucureşti 1994.

SUTA N. - Curs de comerţ internaţional şi politici comerciale, Ed. Ceres, Bucureşti, 1992

SUTA N. - - Comerţ internaţional şi politici comerciale contemporane

Ed. , Eficient Bucureşti, 2000

***- Colecţia revistei Tribuna Economică nr.40-41, oct.1996

***-Ziarul Capital nr. 46/23.11.1995; nr.15/18.04.1996.

***-Colecţia revistei Economistul

***Colecţia ,,Idei de Afaceri,, nr 3(32) martie 1996; nr.6(23) iunie 1995

***-Revista Finanţe-Credit-Contabilitate 1995,1996

***Revista Economică, Vânzarea comercială internaţională Bucuresti 1974

***-Curier economic-legislativ, Viaţa Economică supliment, Bucureşti, 1971

***Ghid de comerţ internaţional, Supliment la Tribuna Economică, Bucureşti 1992

***- Breviar de drept şi tehnică comercială internaţională, Revista Economică,

Bucureşti, 1981

Preview document

Leasing-ul - Pagina 1
Leasing-ul - Pagina 2
Leasing-ul - Pagina 3
Leasing-ul - Pagina 4
Leasing-ul - Pagina 5
Leasing-ul - Pagina 6
Leasing-ul - Pagina 7
Leasing-ul - Pagina 8
Leasing-ul - Pagina 9
Leasing-ul - Pagina 10
Leasing-ul - Pagina 11
Leasing-ul - Pagina 12
Leasing-ul - Pagina 13
Leasing-ul - Pagina 14
Leasing-ul - Pagina 15
Leasing-ul - Pagina 16
Leasing-ul - Pagina 17
Leasing-ul - Pagina 18
Leasing-ul - Pagina 19
Leasing-ul - Pagina 20
Leasing-ul - Pagina 21
Leasing-ul - Pagina 22
Leasing-ul - Pagina 23
Leasing-ul - Pagina 24
Leasing-ul - Pagina 25
Leasing-ul - Pagina 26
Leasing-ul - Pagina 27
Leasing-ul - Pagina 28
Leasing-ul - Pagina 29
Leasing-ul - Pagina 30
Leasing-ul - Pagina 31
Leasing-ul - Pagina 32
Leasing-ul - Pagina 33
Leasing-ul - Pagina 34
Leasing-ul - Pagina 35
Leasing-ul - Pagina 36
Leasing-ul - Pagina 37
Leasing-ul - Pagina 38
Leasing-ul - Pagina 39
Leasing-ul - Pagina 40
Leasing-ul - Pagina 41
Leasing-ul - Pagina 42
Leasing-ul - Pagina 43
Leasing-ul - Pagina 44
Leasing-ul - Pagina 45
Leasing-ul - Pagina 46
Leasing-ul - Pagina 47

Conținut arhivă zip

  • Schema.doc
  • Leasingul cap V.doc
  • CUPRINS.DOC
  • CAPITOLUL IV.doc
  • capitolul 1,2.doc
  • capitolul III.doc
  • BIBLIOGRAFIE.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Finanțarea prin Leasing

„Bogăţia nu se măsoară prin titlurile de proprietate, ci prin efectiva utilizare a unor bunuri, chiar dacă sunt proprietatea altora.” Aristotel...

Contractul de leasing

INTRODUCERE Potrivit noii legislaţii fundamentale adoptate în România după 1989, economia de piaţă a fost instituita prin dispoziţii declarative...

Contractul de Leasing

Introducere Viaţa economică a secolului nostru se caracterizează prin dinamism şi complexitate. Pe lângă caracterul complex al activităţilor ce se...

Leasingul, tehnică modernă de vânzare

Introducere. 1. Noţiuni generale. Potrivit noii legislaţii fundamentale adoptate în România după 1989, economia de piaţă a fost instituită atât...

Contractul de leasing

CAPITOLUL I. NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND LEASINGUL 1.1. Aspecte generale privind contractul de leasing În orice societate, economiile şi...

Finanțarea prin leasing la compania Arcelor Mittal SA Galați

Introducere În această lucrare am tratat tema privind Leasing-ul tehnică alternativă de finanțare a investițiilor, realizând un studiu de caz pe...

Importanța contractului de leasing

CAPITOLUL I. STADIUL CUNOAŞTERII ÎN DOMENIU. SINTEZĂ DIN LITERATURA DE SPECIALITATE 1. Importanţa temei şi motivaţia de cercetare Motivaţia...

Finanțarea prin Leasing și Implicațiile Sale

1.2 AVANTAJELE FINANTARII PRIN LEASING Aparitia si utilizarea într-o masura semnificativa a leasing-ului duce la concluzia ca acesta ofera...

Ai nevoie de altceva?