Managementul Resurselor Umane

Proiect
4/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 7 fișiere: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 15654
Mărime: 128.93KB (arhivat)
Publicat de: Victor Mihalcea
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Menu Masrian

Extras din proiect

INTRODUCERE

În centrul tuturor afacerilor stã omul. Toate celelalte resurse, terenuri, clãdiri, mecanisme, utilaje, autovehicule sau bani sunt doar de importanţã secundarã. Fãra oameni nu se pot face afaceri. Afacerile nu au alt scop decât sã serveascã nevoile oamenilor.

Desigur, oamenii au roluri diferite în cadrul unei afaceri şi au multe legãturi cu alte afaceri. Oamenii sunt angajaţii unei afaceri. Uneori ei sunt managerii acesteia, alteori sunt furnizori, clienţi, creditori, debitori şi deseori sunt acţionari ai unei iniţiative. În mod frecvent însã, ei pot avea toate aceste atribute la un loc.

Importanţa fiinţei umane în conducerea cu succes a unei afaceri este cea care face din ”Managementul Resurselor Umane” competenţa esenţialã pentru toţi managerii. Aceastã responsabilitate nu este numai de a da slujbe oamenilor, de a-i îndruma cum sã lucreze şi de a le înregistra performanţele, deşi, managerii trebuie sa facã acest lucru. Pe lângã toate acstea, este o investiţie: a da oamenilor putere, pentru ca ei sã acţioneze eficient şi eficace. Mai înseamnã sã exploatezi cunoştinţele individuale, talentele, imaginaţia şi creativitatea pentru binele comun.

Lumea se schimbã cu o vitezã fãrã precedent şi ca sã ţinã pasul, fiecare organizaţie are nevoie de salariaţi cmpetenţi, bine informaţi, loiali, flexibili şi talentaţi. Managerii trebuie sã se gândeascã bine la ceea ce le oferã angajaţilor şi la ce aşteaptã de la ei dacã doresc ca performanţele sã fie ridicate iar firmele lor competitive.

Poate cã cea mai semnificativã schimbare pe care ar trebui sã o înregistreze organizaţiile româneşti în perioada de tranziţie este în domeniul ”Managementului Resurselor Umane”. Vechile practici bazate pe responsabilitãţi şi autoritate se impun a fi înlocuite cu practicile care pun un accent din ce în ce mai mare pe dezvoltarea indivizilor ca membri adevãraţi şi cooperanţi ai echipei. Orice om bine pregãtit şi încurajat poate sã ofere ceva valoros managementului unei întreprinderi. Aceastã reorientare poate fi greu de acceptat pentru managerii mai vârstnici. Pânã când aceastã filozofie nu va fi bine înţeleasã şi implementatã este îndoielnic cã în România afacerile vor avea succes.

Prin lucrarea de faţã am încercat sã scot în evidenţã rolul resurselor umane în managementul unei organizaţii şi implicit în eficienţa şi eficacitatea acesteia. Prin urmare, am prezentat mai multe puncte de vedere ce ar putea fi luate în calcul în conducerea unitãţilor româneşti astfel încât acestea sã poatã aplica cu succes principiile economiei de piaţã.

În studiul de faţã abordez probleme legate de resursele umane, în aceastã perioadã de tranziţie în care se gãseşte România, analizând atât punctul de vedere al organizaţiei cu privire la resursele umane cât şi punctul de vedere al resurselor umane despre oganizaţie.

Dintre toate categoriile de intrãri ale sistemului reprezentat de organizaţie (materii prime, utilaje, energie, informaţii, resurse umane) resursa umanã este cea care sintetizeazã şi exprimã cel mai sugestiv specificitatea managementului ca tip de activitate umanã.

CAPITOLUL 1. IMPORTANŢA RESURSELOR UMANE

1.1. ROLUL ŞI PARTICULARITĂŢILE RESURSELOR UMANE ÎN CADRUL ORGANIZAŢIEI

Societatea modernã se prezintă ca o reţea de organizaţii care apar, se dezvoltă sau dispar. În aceste condiţii, oamenii reprezintã o resursã comunã şi, totodatã, o resursã – cheie, o resursã vitalã, a tuturor organizaţiilor, care asigurã supravieţuirea, dezvoltarea şi succesul competiţional al acestora. Aceastã realitate a determinat tot mai mulţi specialişti in domeniu sã afirme cã din ce în ce mai mult avantajul competitiv al unei organizaţii rezidã în oamenii sãi.

• Resursele umane reprezintã una dintre cele mai importante investiţii ale unei organizaţii

Organizaţiile cheltuiesc sume importante cu angajaţii lor, iar datoritã costurilor antrenate, acestea reprezintã unele dintre cele mai evidente investiţii în resurse umane. Investiţia în oameni s-a dovedit a fi calea cea mai sigurã de a garanta supravieţuirea unei firme sau de a asigura competitivitatea şi viitorul acesteia. Dupã Naisbitt şi Aburdene, în noua societate informaţionalã capitalul uman a înlocuit capitalul financiar, ca resursã strategicã.

• Resurele umane sunt unice în ceea ce priveşte potenţialul lor de creştere şi dezvoltare

Resursele umane sunt singurele capabile sã producã şi sã reproducã toate celelalte resurse aflate la dipoziţia unei organizaţii. Oamenii sunt resursele active ale organizaţiei, deoarece potenţialul lor contribuie activ la creşterea eficienţei şi eficacitãţii organizaţionale.

Un numãr tot mai mare de organizaţii sunt preocupate de “calitatea totalã” a activitãţilor pentru cã nu numai calitatea produselor şi serviciilor conteazã, ci şi calitatea oamenilor pe care îi are în organizaţie.

• Deciziile manageriale din domeniul resurselor umane sunt printre cele mai dificile

Toate funcţiile şi activitãţile din domeniul managementului reurselor umane presupun pregãtirea şi adoptarea unor decizii de personal care trebuie sã evalueze situaţii cu aspect dual, moral sau etic şi legal, extrem de complexe. De exemplu, deciziile de a angaja mai mulţi oameni cu o anumitã calificare şi experienţã, de a perfecţiona şi promova personalul, de a concedia, sunt numai câteva dintre deciziile de personal.

De asemenea, deciziile manageriale în domeniul resurselor umane trebuie sã fie deosebit de responsabile, elaborate în termenii rãpunderii sociale şi examinate din punct de vedere al impactului lor social, precum şi din acela al posibilitãţilor de minimizare a costului social.

Cercetãrile în domeniu evidenţiazã faptul cã în general oamenii tind sã acţioneze şi sã ia decizii pe baza a ceea ce percep a fi realitate, iar problemele apar tocmai datoritã faptului cã nu toţi vedem aceeaşi realitate. Unii specialişti afirmã cã percepem realitatea prin lentilele distorsionate ale propriilor atitudini şi valori. Nu numai cã distorsionãm ceea ce percepem, dar şi filtrãm acest lucru. Ignorãm din comoditate sau nu, şi observãm detaliile care nu se potrivesc confortabil cu atitudinile şi valorile noastre preconcepute.

Preview document

Managementul Resurselor Umane - Pagina 1
Managementul Resurselor Umane - Pagina 2
Managementul Resurselor Umane - Pagina 3
Managementul Resurselor Umane - Pagina 4
Managementul Resurselor Umane - Pagina 5
Managementul Resurselor Umane - Pagina 6
Managementul Resurselor Umane - Pagina 7
Managementul Resurselor Umane - Pagina 8
Managementul Resurselor Umane - Pagina 9
Managementul Resurselor Umane - Pagina 10
Managementul Resurselor Umane - Pagina 11
Managementul Resurselor Umane - Pagina 12
Managementul Resurselor Umane - Pagina 13
Managementul Resurselor Umane - Pagina 14
Managementul Resurselor Umane - Pagina 15
Managementul Resurselor Umane - Pagina 16
Managementul Resurselor Umane - Pagina 17
Managementul Resurselor Umane - Pagina 18
Managementul Resurselor Umane - Pagina 19
Managementul Resurselor Umane - Pagina 20
Managementul Resurselor Umane - Pagina 21
Managementul Resurselor Umane - Pagina 22
Managementul Resurselor Umane - Pagina 23
Managementul Resurselor Umane - Pagina 24
Managementul Resurselor Umane - Pagina 25
Managementul Resurselor Umane - Pagina 26
Managementul Resurselor Umane - Pagina 27
Managementul Resurselor Umane - Pagina 28
Managementul Resurselor Umane - Pagina 29
Managementul Resurselor Umane - Pagina 30
Managementul Resurselor Umane - Pagina 31
Managementul Resurselor Umane - Pagina 32
Managementul Resurselor Umane - Pagina 33
Managementul Resurselor Umane - Pagina 34
Managementul Resurselor Umane - Pagina 35
Managementul Resurselor Umane - Pagina 36
Managementul Resurselor Umane - Pagina 37
Managementul Resurselor Umane - Pagina 38
Managementul Resurselor Umane - Pagina 39
Managementul Resurselor Umane - Pagina 40
Managementul Resurselor Umane - Pagina 41
Managementul Resurselor Umane - Pagina 42
Managementul Resurselor Umane - Pagina 43
Managementul Resurselor Umane - Pagina 44
Managementul Resurselor Umane - Pagina 45
Managementul Resurselor Umane - Pagina 46
Managementul Resurselor Umane - Pagina 47
Managementul Resurselor Umane - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Anexa 1.doc
  • Anexa 2.doc
  • Anexa 3.doc
  • Anexa 4.doc
  • Anexa 5.doc
  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • CAPITOLUL 1-2C.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Echitate și Discriminare în Managementul Resurselor Umane

Introducere Nici o organizaţie nu poate funcţiona bine fără existenţa unei resrse umane valoroase , la fiecare nivel organizaţional. Cheia pentru...

Strategia Managementului Resurselor Umane în Administrația Publică

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Etapa tranzitorie a Republicii Moldova spre o economie concurenţială implică după sine fenomene şi...

Managementul Resurselor Umane

I. REPERE CONCEPTUALE 1.1. Relaţia individ-organizaţie Intr-o lume a afacerilor aflată tot mai pregnant sub semnul competiţiei, capitalul...

Managementul resurselor umane - Primăria Orașului Năvodari

REFLECTII PESRONALE Daca analizam schimbarile petrecute in ultimi zece ani in administratia publica romaneasca, la nivelul institutiilor, una...

Aspecte ale managementului resurselor umane în cadrul unei societăți

INTRODUCERE In opinia unor renumiti specialisti, managementul resurselor umane s-a desprins din managementul general al organizatiei, devenind un...

Managementul Resurselor Umane

INTRODUCERE Asigurarea calităţii a fost identificată ca o necesitate, mai întâi în economie, şi apoi , adevenit o preocupare şi pentru alte...

Managementul Resurselor Umane la Grupel Topex SA

INTRODUCERE Motivul ştiintific al acestei licenţe a fost necesitatea de a pune mai bine în evidenţă caracteristicile de bază ale managementului...

Managementul Resurselor Umane

INTRODUCERE Locul mangementului resurselor umane e bine precizat în contextul Managementului General. Astfel, în literatura de specialitate,...

Ai nevoie de altceva?