Practică de specialitate în cadrul întreprinderii

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 6205
Mărime: 70.68KB (arhivat)
Publicat de: Zenovia Necula
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mulic Andrei
Ministerul Educaţiei şi Tineretului al Republicii Moldova Universitatea de Stat din Moldova Facultatea Ştiinţe Economice Catedra „Finanţe şi Bănci”

Cuprins

  1. Introducere.3
  2. Capitolul I: Caracteristica generală a capitalului propriu.4
  3. 1.1 Esenţa economic a capitalului propriu.4
  4. 1.2 Structura capitalului propriu.7
  5. 1.3 Teorii ale capitalului propriu.9
  6. Capitolul II:Metode de gestiune a capitalului propriu.11
  7. 2.1 Metode de evaluare a capitalului propriu.11
  8. 2.2Modalităţi tehnice de analiză structurală a capitalului propriu.14
  9. Concluzie.16
  10. Bibliografie.17
  11. Anexe.18

Extras din proiect

Introducere

Unităţile patrimoniale indiferent de tipul si forma de organizare, trebuie sa-şi constituie capitalul, ca primă masură şi ca element important al patrimoniului care le creează posibilitatea stabilirii relaţiilor cu terţii pentru demararea si dezvoltarea obiectului activităţii.

Capitalul exprimă, în esenţă, sub formă banească, obligaţiile unitaţii faţă de cei care participă la constituirea sa, acestia fiind atât pesoane fizice (asociaţi, acţionari), cît şi persoane juridice (societăţi, fundaţii, instituţii, statul).

Capitalurile reprezintă resursele care contribuie la desfăşurarea activităţii economice a societaţilor comerciale. Cu ajutorul lor, societatea îşi procură mijloacele economice necesare: utilaje, clădiri, mijloace de transport, stocuri de materii prime si materiale, obiecte de inventar, mărfuri.

Capitalurile de care o întreprindere poate dispune la un moment dat sunt:capitaluri proprii şi capitaluri atrase.

Capitalurile proprii delimiteaza resursele financiare constituite prin: aportul proprietarilor, acţionarilor sau asociaţilor în calitatea lor de investitori de capital, autofinanţarea si anume prin capitalizarea profitului, din alte resurse nerambursabile stabilite prin lege. În mod concret, ele se identifica prin capitalul individual sau social, dupa caz, primele legate de capital, rezervele întreprinderii, diferenţele sau plusvalorile din reevaluarea activelor, rezultatul reportat din exerciţiile precedente, rezultatul exerciţiului, subvenţiile pentru investiţii sau subsidiile de capital, fondurile proprii cu scop determinat si provizioanele reglementate.

Capitalurile proprii se împart în:

Capitalurile proprii de provienenţă externă:capital social;prime legate de capital;subvenţii;

Capitaluri proprii de provenenţă internă: rezultatul exerciţiului; rezerve; provizioane reglementate.

Capitalul propriu la orice întreprindere are atît avantaje cît şi dezavantaje:

Avantajele capitalului propriu sunt:

simplicitatea atragerii;

capacitatea mare de generare a profitului, deoarece nu e nevoie de achita dobînzi;

asigurarea stabilităţii financiare, a solvabilităţii şi micşorării riscului de faliment.

Dezavantajele capitalului propriu sunt:

costul capitalului propriu este mai mare decît costul capitalului împrumutat;

posibilitatea neîntrebuinţată de creştere a coeficientului rentabilităţii capitalului propriu din contul atragerii capitalului împrumutat.

Întreprinderea care foloseşte numai capital propriu are o stabilitate financiară mai mare însă limitează ritmul dezvoltării sale şi nu foloseşte posibilităţile financiare de creştere a profitului din capitalul investiţiilor.

Capitolul I:

1.1 Esenţa economică a capitalului propriu.

Capitalul propriu - una din categoriile economice fundamentale,esenţa caruia gîndirea ştiinţifică o lămureşte pe parcursul cîtorva decenii.

În lucrurile iniţiale ale economiştilor capitalul propriu era considerat ca bogaţie de bază,averea de bază.Pe parcursul dezvoltarii gîndirii economice aceasta noţiune de capital iniţială,abstracta si generalizată s-a îmbogaţit cu un conţinut concret,corespunzător paradigmei predominante analizei economice al dezvoltării societăţii.

Examinăm mai amanunţit fiecare caracteristica a capitalului propriu,care determină esenţa lui ca obiect de conduncere(Anexa 1)

Capitalul propriu ca obiect al conducerii economice.

În lucrările economiştilor contemporani esenţa capitalului propriu se caracterizează prin mai multe noţiuni - ,,valore”, ,,bun economic “ , ,,resurs economic” , ,,factor economic” , ,,bogaţie” , ,,preţ(valoare)economic” şi altele.Chiar şi aşa privire general,superficial al noţiunilor utilizate ne arată că,esnţa obiectului capitalului propriu nemijlocit este legată cu sfera economic a apariţiei lui.Cu alte cuvinte ,necătînd la deosebirea noţiunilor,capitalul propriu se tratează de toţi cercetătorii ca o categorie economic,manifestîndu-se în sfera relaţiilor economice ,activitaţii economice.

Capitalul propriu ca valoare economic acumulată.

În teoria capitalului propriu această caracteristică esenţială,tradiţional este precăutată de mulţi cercetători ,recunoscută de ei ca una de bază.În această calitate capitalul propriu în cea mai generalizată formă se caracterizează ca o rezervă a volorii economice acumulată la un moment de timp determinat.Ca o valoare acumulată,capitalul propriu se examinează usb forma:capitalului statutar acumulat din aporturile primate în contul achitării acţiunilor ;rezervelor formate conform prevederilor legislative,statutului societăţii pe acţiuni şi adunăriigenerale a acţionarilor;capitalului suplimentar;capitalului secundar şi profitului nerepartizat al anilor precedenţi şi profitului net al anului de gestiune.

Capitalul propriu ca factor de producţie.

Această caracteristică se determină prin aceea că,valoarea economica acumulată este utilizată sau poate fi utilizată în procesul de producere.Capitalul propriu este un factor de producer necesar,ce se caracterizează printr-o rentabilitate anumită,ca purtător al acestea caracteristici el se produce în complex cu alţi factori.

Capitalul propriu ca resurs investiţional.

Pentru orice societate pe acţiuni,investiţia este,în primul rind,o decizie de a imobiliza un capital în vederea obţinerii în viitor a unei bune rentabilitaţi.Rolul principal al societaţii pe acţiuni este de a găsi surse financiare necesare investiţiilor,de a evalua şi obţine o rentabilitate corespunzătoare.

În acoperirea financiară a investiţiilor ,societatea trebuie să-şi mobilizeze mai întîi fondurile proprii ce se degajă din autofinanţarea şi apoi să apeleze la resurse externe,spre a obţine un cost cît mai redus a capitalului.Trecerea la economia de piaţă, conectarea economiei Republicii Moldova la cea mondială,creşterea nivelului ei de competitivitate,impune înlocuirea şi formarea în acest scop a unor resurse financiare corespunzătoare.

Capitalul propriu ca sursă de venit.

Capacitatea dea a adduce venit constituie una din principalele caracteristici ale capitalului propriu,remarcată de toţi reprezentanţi şcolilor economice.Unde nu ar fi îndreptat capitalul propriu ca resursa economic în activitatea operaţională,investiţională sau financiară,tottimpul are capacitatea de adduce venit,care se asigură numai cu condiţia utilizarii eficiente.

Preview document

Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 1
Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 2
Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 3
Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 4
Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 5
Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 6
Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 7
Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 8
Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 9
Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 10
Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 11
Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 12
Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 13
Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 14
Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 15
Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 16
Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 17
Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 18
Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 19
Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 20
Practică de specialitate în cadrul întreprinderii - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Practica de Specialitate in Cadrul Intreprinderii.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Particularități ale managementului resurselor umane în IMM

Convergenţa forţelor economice, demografice şi sociale nu face altceva decât să intensifice presiunile în vederea obţinerii unui număr cât mai mare...

Posibilități de perfecționare a managementului resurselor umane în firma de turism Hotel Yaky SRL Pitești

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico – social specific civilizaţiei moderne, puternic ancorat în viaţa societăţii şi influenţat de...

Recrutarea, selecția și integrarea personalului

Introducere Managementul resurselor umane constă în ansamblul activităţilor orientate către asigurarea, dezvoltarea, motivarea şi menţinerea...

Dezvoltarea carierei angajaților - obiectiv managerial

Dezvoltarea profesională Conceptul de dezvoltare profesională este întâlnit frecvent în literatura de specialitate din ultimii ani. Unii autori...

Analiza Costului pe Unitatea de Produs

În condiţiile economiei concurenţiale de piaţă, în mod normal, preţurile la care se vând produsele sunt rezultatul acţiunii legii cererii şi...

Insulele Seychelles

CAP. 1. Prezentarea Republicii Seychelles 1.1. Descriere Denumite și “Bijuteriile Oceanului Indian”, insulele Seychelles sunt situate imediat...

Managementul resurselor umane - SC Aurora SA

Cap. I: Prezentarea generalã a hotelului S.C. Aurora S.A. Obiectul activităţii Societatea comercială Aurora S.A. organizează şi dezvoltă eficient...

Privind efectuarea practicii de inițiere în specialitate în cadrul întreprinderii JLC

INTRODUCERE Actualitatea temei cercetate: Kotler în studiile sale (Kotler, 2001), definește mediul de marketing al întreprinderilor ca fiind...

Ai nevoie de altceva?