Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 6979
Mărime: 38.71KB (arhivat)
Publicat de: Arsenie Chirilă
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Patrascu Viorel

Extras din proiect

INTRODUCERE

Trezoreria Finanţelor Publice are un rol foarte important în cadrul finanţelor publice, determinat în primul rând de atribuţiile ei principale. Întreaga execuţie bugetară se realizează prin trezorerie, volumul operaţiunilor ajungând la cifre importante ce pun în evidenţă rolul trezoreriei.

Rolul Trezoreriei Finanţelor Publice este pus în evidenţă de operativitatea circuitelor realizate prin fluxurile de intrare şi de ieşire, precum şi de posibila cunoaştere, previzionare, urmărirea echilibrului acestora în execuţie, pentru a avea în permanenţă disponibilităţi. Prin trezorerie se asigură exercitarea în mai bune condiţii a atributelor Ministerului Finanţelor şi unităţile sale teritoriale, ca urmare a reorganizării şi îmbunătăţirii structurii aparatului financiar-fiscal.

Importanţa Trezoreriei este marcată şi de faptul că prin aceasta se realizează la nivel central de către Ministerul finanţelor gestionarea datoriei publice interne şi externe, lansarea şi rambursarea împrumuturilor contractate şi plata dobânzilor.

Execuţia de casă a bugetelor,ce compun sistemul bugetar conform Legii Finanţelor Publice nr.500/2002, se realizează prin trezoreria statului pe baza normelor metodologice emise de Ministerul Finanţelor Publice şi asigură:

- încasarea veniturilor bugetare;

- plăţile dispuse de persoanele autorizate ale instituţiilor publice în limita creditelor bugetare şi destinaţiilor acestora aprobate;

- efectuarea operaţiunilor de încasări şi plăţi privind datoria publică internă şi externă rezultată din împrumuturi contractate direct sau garantate de stat,inclusiv a celor privind rambursarea ratelor la scadenţă şi plata dobânzilor.

Trezoreria finanţelor publice efectuează ca şi casier al statului un mare număr de încasări şi plăţi Acestea sunt mai întâi operaţiuni prevăzute în legea bugetară, adică veniturile şi cheltuielile bugetare propriu-zise,precum şi operaţiuni ale conturilor speciale de trezorerie.

Această instituţie este şi casierul corespondenţilor săi care depun cu titlu obligatoriu sau facultativ fondurile şi sunt autorizaţi să procedeze la operaţii de venituri şi cheltuieli prin intermediul contabililor trezoreriei. Aşadar trezoreria finanţelor publice este astfel casierul administraţiilor autonome care întocmesc bugete anexă sau au personalitate juridică distinctă de cea a statului,cum sunt instituţiile publice.

În calitate de casier al statului trezoreria finanţelor publice are ca sarcină punerea în circulaţie a titlurilor de împrumut public şi gestionarea datoriei statului. În acest scop poate beneficia de concursul băncilor care folosesc ghişeele lor pentru plasarea împrumuturilor. Pentru împrumuturile pe termen scurt ,trezoreria finanţelor publice joacă un rol important în emisiunea bonurilor de tezaur. Aceste bonuri de tezaur au misiunea de a-i permite să facă faţă în asigurarea suficientă a lichidităţilor pentru angajamentele organismelor, cărora trebuie să le asigure plăţile,precum şi la vegherea disponibilităţilor băneşti.

Sarcina fundamentală a trezoreriei este de a veghea dacă în fiecare moment există fonduri băneşti în cantitate suficientă pentru a face faţă cheltuielilor statului şi corespondenţilor săi. Procurarea de bani în casieria publică este prima din operaţiunile trezoreriei. Aceasta este legată de mişcarea fondurilor în timp,determinată de termenele la care devin exigibile încasările şi plăţile.

Problema trezoreriei de a asigura disponibilităţile necesare a plăţilor este specifică atât trezoreriei finanţelor private cât şi a finanţelor publice.

Prin funcţia de bancă a statului,trezoreria se prezintă sub forma unei bănci de depozit,ca o bancă de afaceri care furnizează capitaluri unor întreprinderi pentru a le asigura dezvoltarea. Ea acţionează şi ca o bancă de emisiune prin care intervine în domeniul circulaţiei monetare.

În România,conform Legii Finanţelor Publice nr. 500/2002, se interzice acoperirea cheltuielilor bugetului de stat prin recurgerea la emisiune monetară sau prin finanţarea directă de către bănci. Refinanţarea datoriei publice interne, finanţarea deficitului bugetar şi echilibrul balanţei de plăţi externe se efectuează prin contractarea şi garantarea împrumutu-rilor de către Ministerul Finanţelor Publice,pe piaţa financiară internă şi externă,în limitele aprobate anual de către Parlament.

CAP.1: OPERAŢIUNI DE INCASARE A VENITURILOR BUGETARE ŞI EXTRABUGETARE PRIN TREZORERIA STATULUI ŞI IMPLICAŢIILE ACESTEIA

1.1 Veniturile bugetului de stat

Veniturile bugetului de stat sunt constituite din impozite şi taxe încasate de la agenţii economicii şi contribuabili precum şi din vărsămintele instituţiilor publice şi alte venituri aprobate anual prin lege bugetare de către Parlament.

Odată cu legea anuală a Bugetului de Stat se aprobă veniturile bugetelor asigurărilor sociale de stat, care este administrat de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Preview document

Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 1
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 2
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 3
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 4
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 5
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 6
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 7
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 8
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 9
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 10
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 11
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 12
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 13
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 14
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 15
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 16
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 17
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 18
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 19
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 20
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 21
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 22
Operațiunile de plăți și încasări ale Trezoreriei Publice și implicațiile acestora - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Operatiunile de Plati si Incasari ale Trezoreriei Publice si Implicatiile Acestora.doc

Te-ar putea interesa și

Execuția bugetară la Trezoreria Municipiului Suceava

INTRODUCERE Economia românească parcurge, începând cu anul 1990, o etapă de transformări profunde, atât la nivel structural cât şi la nivel...

Finanțele Publice Locale

Această lucrare a fost elaborată în baza cercetărilor efectuate de către autorul acesteia şi în baza datelor Primariei Municipiului Chişinău....

Organizarea și funcționarea trezoreriei statului român

INTRODUCERE Conceptul de trezorerie apare ca rezultat al unei lungi evolutii istorice, care a condus mai întai , la identificarea notiunii de...

Gestiunea Trezorerie

Functiile si activitatile desfasurate de Trezoreria Finantelor Publice Conceptul de trezorerie apare ca rezultat al unei lungi evolutii istorice,...

Trezoreria publică

1.Conceptul de trezorerie publica si unele repere ale evolutiei sale Numele de Trezorerie vine din cuvantul latinesc “Thesaurus” care se traduce...

Trezoreria statului - funcții clasice vs funcții moderne

Funcţiile generale ale trezoreriei statului Termenul de trezorerie a apărut în cadru unei lungi evoluţii istorice, care a condus pentru început,...

Funcția de casier public a Trezoreriei Statului

Importanţa organizării Trezoreriei Statului Importanţa organizării sistemului Trezoreriei finanţelor publice în România rezultă din următoarele:...

Analiza Structurii și Dinamicii Resurselor Financiare Publice din Bugetul Consolidat al României

1 Structura resurselor financare publice din bugetul de stat şi din bugetele locale - criterii şi componente (conform clasificaţiei bugetare)...

Ai nevoie de altceva?