Extras din proiect
Eficienta este obiectivul final al oricarei institutii, fiind atat o consecinta a influentei fatorilor economici, politici, juridici, etc. cat si a factorului uman, a resurselor umane in general si a celor cu potential creativ in special.
Eficienta reprezinta raportul dintre rezultatele obtinute si mijloacele angajate. In termeni economici, este vorba de relatia dintre outputuri si inputuri si este diferita de conceptul de eficacitate.
Indiferent de tipul de organizatie publica, chestiunea mijloacelor este cu atat mai importanta, cu cat statul nu se gaseste intr-o pozitie economica favorabila si este obligat sa reduca bugetele.
In anumite cazuri, logica eficientei atinge valorile traditionale ale serviciului public. De multe ori nu ne dam seama ca totul are un cost. Preocuparea pentru analiza eficientei nu a fost intotdeauna prezenta decat in relatie directa cu eficacitatea.
Reticentele principale ale introducerii notiunii de eficienta in sectorul public se leaga in principal de apropierea de ideea de “randament”, lucru care nu trebuie privit in sens strict.
Eficacitatea reprezinta raportul dintre rezultatul obtinut si obiectivul de atins. Aceasta definitie presupune ca obiectivul sa fie definit inainte, iar rezultatul obtinut sa poata sa fie masurat sau cel putin estimat.
Privita din acest punct de vedere, eficacitatea nu prezinta nici o incopatibilitate cu specificitatile din sectorul public. De exemplu, in domeniul securitatii rutiere am putea estima ca un plan de semnalizare a fost eficace daca obiectivul de reducere cu 50% a numarului de accidente a fost realizat. Chiar daca raportul dintre rezultatele obtinute si obiectivul predefinit este mare, problema pertinentei obiectivului ramane cea mai importanta si face trimitere la logica strategica.
Intr-o abordare de tip gestionar, obiectivul ar trebui sa corespunda unei optiuni care sa prezinte urmatoarele caracteristici :
- sa exprime coerenta in raport cu misiunea si vocatia organizatiei
- sa se inscrie intr-un orizont de timp, pe termen mediu si lung
- sa fie masurabil si sa permita elaborarea unor indicatori si indici cantitativi si calitativi.
Pentru organizatiile publice pertinenta obiectivului tine in primul rand de rolul pe care il au acestea la nivelul lor de actiune.
Conceptul de eficacitate sufera insa de o alta ambiguitate legata de obiectiv, fiind vorba de eficacitate la nivel “macro” , cu impact asupra obiectivelor de interes general pentru societate sau la nivel “micro” cu privire la efectul operatiuniilor locale facandu-se referire la strategia unitatii.
Una din particularitatile de aplicare a conceptului de eficacitate in sectorul public o constituie luarea in considerare atat a efectelor la nivel “macro”, cat si la nivel “micro”, fara de care s-ar pierde conditiile de reusita si ne-am indeparta fundamental de sensul actiunii serviciului public.
Eficacitatea depinde de un complex de factori, printre care cei mai importanti sunt :
-personalitatea functionarului public, definita de caracter, temperament, aptitudini;
-gradul de autocunoastere ;
-gradul de motivare al actiunilor sale;
-abilitatea de a-si cunoaste colaboratorii;
-gradul de receptivitate fata de oameni;
-capacitatea intelectuala;
Preview document
Conținut arhivă zip
- Eficienta Institutiilor si Autoritatilor Publice si Eficacitatea Functionarului Public.doc