Apariția și dezvoltarea sectorului nonguvernamental

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2375
Mărime: 21.29KB (arhivat)
Publicat de: Zenaida Marinescu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: A.Bahnareanu

Extras din proiect

Aparitia si dezvoltarea sectorului nonguvernamental

Modificarea organizatiilor este una dintre caracteristicile dominante ale vietii social contemporane, omul contemporan fiind considrat un “om organizational”. Clasificarea organizatiilor incepe cu separarea celor private (pentru profit sau ale pietei) de cele private, instituite de stat sau de guvern, pentru elaborarea, promovarea sau aplicarea propriilor politici.

Serviciile sociale isi au originile intr-o combinatie de actiune guvernamentala si nonguvernamentala, fiecare dezvoltata in ritm propriu si cu interfluente importante.

La inceputul secolului nostru, cele doua sectoare, neguvernamental (voluntar) si de stat, au devenit suficient de dezvoltate pentru a fi formulat un set de principii referitoare la o divizare functionala a responsabilitatii intre stat si voluntariat. A fost respinsa teoria sectoarelor care se exclud reciproc, conform careia, calitatea privata are valoare mai mare si se concentreaza asupra sprijinirii celor meritosi, in timp ce ajutorul celor lipsiti de merite le revenea autoritatilor locale.

In a doua jumatate a secolului al XX-lea, s-a produs fenomenul denumit “evolutia globala a asociativitatii”, care a generat dezvoltarea unui al treilea sector – sectorul nonprofit- avand implicatii profunde in domeniul organizarii sociale si in proiectarea si functionarea unor noi strategii de guvernare.

Asadar, implicarea sectorului nonguvernamental in rezolvarea problemelor societatii are o istorie indelungata, care difera de la tara la tara, iar relatiile dintre stat si ONG-uri au evluat si evolueaza permanent. De fapt, modul si directia in care s-au dezvoltat aceste relatii oglindesc evolutia sociala de-a lungul vremurilor.

Organizatia nonguvernamentala – consideratii generale

Persoanele fizice si persoanele juridice pot constitui asociatii ori fundatii, prin care urmaresc desfasurarea unor activitati in interes general sau in interesul unor colectivitati locale ori, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial.

Asociatiile si fundatiile constituite sunt persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial. Cenceptul de organizatie nonguvernamentala a avut diverse acceptiuni in literatura de specialitate. Initial definita ca fiind “o asociatie de oameni cu conceptii si preocupari comune, uniti conform unui regulament sau unui statut, in vederea depunerii unei activitati organizate” .

Conform Dictionarului politic , sectorul nonguvernamental se constitue din “asociatii de persoane care au aceleasi interese, conceptii si preocupari, unite in vederea intreprinderea unor actiuni pentru atingerea unor obiective comune”. Organizatiile din aceasta categorie isi desfasoara activitatea pe baza unui regulamentsau a unui statut, care asigura un caracter unitar organizat al activitatilor sale. Scopul vizat de catre aceste organizatii se refra la activitatea: politica, profesionala, cultural-aportiva, obsteasca, sindicala, militara, guvernamentala, nonguvernamentala, terorista, etc.

Termenul de organizatie nonguvernamentala este utilizat in Romania pentru a descrie entitati ale sectorului nonprofit si a fost definit si in Ordonanta Guvernului nr.81/1997 privind stimularea cercetarii-dezvoltarii si inovarii, astfel:”persoana juridica romana de drept public sau privat, de interes obstesc, nepolitica, fara scop lucrativ, recunoscuta potrivit legii ca avand personalitate juridica si care nu este investita cu exercitiul autoritatii de stat si nici nu face parte din sistemul administratiei publice”.

O serie de precizari privind modul de constituire si functionalitate a unei ONG sunt specificate prin Ordonanta nr.26/2000 cu privire la asociatii si fundatii (publicata in Monitorul Oficial nr.39 din 31 ianuarie 2000), completata cu Ordonanta nr.37/2003 pentru modificarea si completarea O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii (publicata in Monitorul Oficial nr. 62 din 1 februarie 2003).

Preview document

Apariția și dezvoltarea sectorului nonguvernamental - Pagina 1
Apariția și dezvoltarea sectorului nonguvernamental - Pagina 2
Apariția și dezvoltarea sectorului nonguvernamental - Pagina 3
Apariția și dezvoltarea sectorului nonguvernamental - Pagina 4
Apariția și dezvoltarea sectorului nonguvernamental - Pagina 5
Apariția și dezvoltarea sectorului nonguvernamental - Pagina 6
Apariția și dezvoltarea sectorului nonguvernamental - Pagina 7
Apariția și dezvoltarea sectorului nonguvernamental - Pagina 8
Apariția și dezvoltarea sectorului nonguvernamental - Pagina 9
Apariția și dezvoltarea sectorului nonguvernamental - Pagina 10
Apariția și dezvoltarea sectorului nonguvernamental - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Aparitia si Dezvoltarea Sectorului Nonguvernamental.doc

Te-ar putea interesa și

Modalități de participare civică la decizia politică - promovarea drepturilor copilului

Argument Pornind de la politicile publice, cu accent pe importanţa politicilor de incluziune socială, lucrarea de faţă îşi propune să ilustreze...

Sectorul Nonguvernamental Prestator de Servicii Publice

1. Istoricul organizatiilor nonguvernamentale Asistenta sociala a existat inca din vremea Imperiului Roman. Tot in acea vreme a aparut si...

Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale

I.Conceptul de cultura politica Conceptul de cultura politica. Dimensiunile sale Sensul originar de cultura vine din latinescul cultusa si este...

Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale

1. Ce este cultura politica? Expresia cultura politica a fost introdusa in politologie in ultima jumatate de secol, mai ales in preocuparile...

Ai nevoie de altceva?