Relațiile Internaționale în domeniul Turismului ale Italiei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 3898
Mărime: 26.43KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stanciulescu Gabriela

Extras din proiect

INTRODUCERE

Italia se intinde de la muntii Alpi si faimoasele lacuri din nord, pana la insula Sicilia, in sud. Italia este plina de cultura, de istorie, de peisaje deosebite, ceea ce o face una din destinatiile preferate de turistii din intreaga lume. Roma, capitala, se remarca atat prin obiectivele istorice de origine romana, dar si etrusca, renascentista, baroca. Apoi este impunatorul Vatican, romantica Venetie, Sicilia cea mai mare si mai faimoasa insula din Mediterana. Un alt motiv pentru care Italia este printre cele mai cautate destinatii sunt preparatele culinare, vinurile, muzica.

CAPITOLUL I.

CONSIDERAŢII PRIVIND COMERŢUL INTERNAŢIONAL CU SERVICII TURISTICE

- PROCESUL DE LIBERALIZARE AL COMERŢULUI INTERNAŢIONAL CU SERVICII TURISTICE

Procesul de liberalizare a schimburilor comerciale poate fi definit ca o sumă de acţiuni menite să elimine sau să accentueze efectele barierelor cu care se confruntă la pătrunderea pe piaţă a furnizorilor externi sau să reducă tratamentul discriminator faţă de aceştia.

Dinamica liberalizării serviciilor se înscrie, în mod firesc, în dinamica de ansamblu a reformei comerţului mondial cu bunuri, reformă care a debutat încă la începutul anilor 80.

Multe dintre trăsăturile adoptate în acest cadru au urmărit realizarea unei anumite neutralităţi în aplicarea instrumentelor comerciale stimulative şi liberalizarea politicii comerciale, cum ar fi reudcerea restricţiilor comerciale şi/sau substituirea măsurilor netarifare prin aplicarea unor instrumente cu efecte asupra preţurilor.

Liberalizarea se poate concentra asupra unui anumit mod de realizare a schimburilor sau se poate extinde asupra tuturor modalităţilor de internaţionalizare a firmelor străine

Particularizând în cazul serviciilor definiţia procesului de liberalizare prezentată mai sus, măsurile cuprinse, vizează creşterea accesului pe piaţă a furnizorilor externi şi diminiuarea discriminării acestora în raport cu furnizorii interni.

Accesul pe piaţă poate fi limitat nu numai prin adoptarea de restricţii la frontieră ci şi prin anumite măsuri de poilitcă internaă care deformează manifestările concurenţei şi fluxurile comerciale.

Accesul “liber” pe piaţă presupune posibilitatea furnizorilor şi a consumatorilor externi de servicii de a alege în mod liber, între oricare dintre cele patru modalităţi de livrare a servicilor (ISD sau late forme ale prezenţei coemrciale, deplasarea prestatorilor, comerţul transfrontalier, deplasarea consumatorilor), o cale de pătrundere pe piaţa externă.

Tratamentul naţiona l face trimitere la relaţia autorităţilor publice, care pun în aplicare politica economică a statului, cu furnizorii externi de servicii care, odată ce au intrat pe piaţa internă, trebuie trataţi în acelaşi mod cu furnizorii interni de servicii.

În cazul serviciilor, spre deosebire de bunuri, distincţia între liberalizarea accesului pe piaţă prin traversarea frontierelor şi garantarea tratamentului naţional este mai greu de determinat astfel încât să servească implementării măsurilor politice şi obţinerii efectelor scontate.

Ca urmare a particularităţilor politicii comerciale din sfera serviciilor, instrumentele utilizate pentru liberalizarea schimburilor se pot împărţi în două categorii:

- instrumente care în mod explicit deschid accesul pe piaţă (permiţănd concurenţa) şi

- instrumente care extind acordarea tratamentului naţional

Liberalizarea accesului furnizorilor din exterior pe o piaţă este de obicei precedată de liberalizarea internă, adică de posibilitatea oricărui furnizor intern de servicii de a concura cu şanse egale în interiorul unei ramuri.

La rândul ei, liberalizarea internă pe piaţa serviciilor are drept condiţie necesară, deşi nu suficientă, existenţa proprietăţii private în acele sectoare care în mod tradiţional se aflau, cel puţin parţial, în proprietatea statului şi sunt în continuare denumite generic “ servicii publice”.

În consecinţă, în abordarea liberalizării, aceasta trebuie tratată ca un proces secvenţial şi de durată al eliminării treptate a acelor restricţii al căror principal efect este limitarea concurenţei pe piaţa serviciilor.

CAPITOLUL II

ITALIA - GEOGRAFICA,RESURSE NATURALE,ANTROPICE,DEMOGRAFIE SI ECONOMIE

Geografie.Republica Italiană sau Italia este o ţară în sudul continentului Europa, ce constă în principal dintr-o peninsulă în formă de cizmă şi două insule mari în Marea Mediterană, Sicilia şi Sardinia. În partea sa nordică, Italiei îi revin o parte a munţilor Alpi, zonă în care se învecinează cu Franţa, Elveţia, Austria şi Slovenia.

Resurse.Italia consistă predominant dintr-o peninsulă (poreclă Stivale) care se extinde în Marea Medtiterană, unde împreună cu două mari insule Sicilia şi Sardinia (Sardegna)creează diferite părţi ale mării, ca şi Marea Adriatică la nord-est, Marea Ionică la sud-est, Marea Tireniană la sud-vest şi în final Marea Linguriană la nord-vest.

Munţii Apenini (Monti Appennini) din centrul peninsulei, merg spre est, unindu-se cu Alpii, care apoi formează un arc, închizând Italia în nord. Aici se află şi o lagună aluvionară mare, Laguna Po-Veneţia, străbătută de Râul Po şi de mulţi afluenţi ai săi, care curg dinspre Alpi, Apenini şi Dolomiţi. Alte râuri cunoscute sunt Tiberul (Tevere), Adige şi Arno.

Cel mai înalt punct al Italiei este Muntele Alb (Monte Bianco) cu 4,807 m, dar Italia este mai ales asociată cu doi faimoşi vulcani: acum adormitul Vezuviu (Vesuvio) în apropriere de Napoli şi activul Etna în Sicilia.

Italia este plina de cultura, de istorie, de peisaje deosebite, ceea ce o face una din destinatiile preferate de turistii din intreaga lume. Roma, capitala, se remarca atat prin obiectivele istorice de origine romana, dar si etrusca, renascentista, baroca. Apoi este impunatorul Vatican, romantica Venetie, Sicilia cea mai mare si mai faimoasa insula din Mediterana. Un alt motiv pentru care Italia este printre cele mai cautate destinatii sunt preparatele culinare, vinurile, muzica.

Roma, orasul impanzit de monumente istorice lasate de trecerea vremii, are de oferit cate ceva pentru toate gusturile. Cel mai mare si mai important oras al Italiei, centrul economic si cultural este locuit de peste 2,5 milioane de suflete, carora li se adauga milioane de turisti care il viziteaza in fiecare an. Principalele atractii turistice: Colosseumul, Pantheonul, si sutele de biserici si monumente.

Preview document

Relațiile Internaționale în domeniul Turismului ale Italiei - Pagina 1
Relațiile Internaționale în domeniul Turismului ale Italiei - Pagina 2
Relațiile Internaționale în domeniul Turismului ale Italiei - Pagina 3
Relațiile Internaționale în domeniul Turismului ale Italiei - Pagina 4
Relațiile Internaționale în domeniul Turismului ale Italiei - Pagina 5
Relațiile Internaționale în domeniul Turismului ale Italiei - Pagina 6
Relațiile Internaționale în domeniul Turismului ale Italiei - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Relatiile Internationale in domeniul Turismului ale Italiei.doc

Te-ar putea interesa și

Marketing Agroturistic

1.1 Marketingul în turism Economia serviciilor, în care se încadreaza si activitatile de turism, constituie un sector productiv, care este...

Strategii de dezvoltare a turismului vitivinicol în Republica Moldova

Introducere Turismul, sub diferitele sale forme, a cunoscut о dezvoltare şi o diversificare accentuată în ultimele decenii astfel încât, la...

Evaluarea Potențialului de Dezvoltare a Ecoturismului

Patrimoniul natural al Republicii Moldova ca potenţial de dezvoltare a ecoturismului Republica Moldova, o ţară mică din sud-estul Europei, cu o...

Strategii de marketing în turism - studiu de caz Grand Hotel Italia Cluj-Napoca

INTRODUCERE Cluj-Napoca nu este recunoscut pentru atracții turistice naturale importante, din simplul motiv că nu a fost înzestrat, cum este spre...

Turismul de Afaceri

1. Cosideratii generale privind turismul de afaceri Turismul este cea mai mare afacere a începutului de mileniu, atât pe plan mondial, cât si în...

Caiet de practică - SC Sempre Dritto Tour SRL

1. Rezumat executiv Prezenta lucrare a fost întocmită cu scopul de a demonstra capacitatea mea, ca şi student al Facultăţii de Economie şi...

Patrimoniu și turism cultural în Italia

INTRODUCERE Turismul cultural reprezintă un domeniu de interes, care îmbină noţiuni şi cunoştinţe legate de elementele culturale şi de...

Cererea și Consumul Turistic în România

INTRODUCERE România a reprezentat o destinatie turistica importanta pentru piata zonala, promovând, cu precadere, produsele turistice de litoral,...

Ai nevoie de altceva?