Caracteristicile mediului de securitate contemporan

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3278
Mărime: 26.24KB (arhivat)
Publicat de: Adelin Dragomir
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Caracteristici 5
  3. Concluzii 8
  4. Bibliografie 9

Extras din referat

Introducere

„Trăim un moment fantastic al istoriei omenești. Ascunse dincolo de toată strălucirea la modă, astăzi, pe planetă acționează mai multe schimbări cutremurător de pozitive și umanizante.”

Alvin și Heidi Toffler, Război și Anti-război

Conceptul de securitate şi elementele sale componente au suferit de-a lungul timpului modificări esenţiale, ca şi atitudinea statelor față de modalităţile de transpunere a acestuia în viaţă, în raport cu schimbările care au loc pe plan international.

Termenul de „securitate” provine din latinescul „securitas-securitatis” și reprezintă„faptul de a fi la adăpost de orice pericol; sentimentul de siguranţă pe carel îl dă cuiva absenţa oricărui pericol”. Securitatea mai înseamnă şi „protecţie, apărare”. Securitatea reprezintă, în principiu, „acea stare de fapt care pune la adăpost de orice pericol extern şi intern o colectivitate sau un stat oarecare, în urma unor măsuri specifice, ce sunt adoptate şi care asigură existenţa, independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială a statului şi respectarea intereselor fundamentale ”.

Mediul de securitate reprezintă totalitatea sistemelor, factorilor și proceselor politice, economice, sociale, informaționale și militare care interacționează creând un spațiu caracterizat de anumite constante și mai multe variabile.

În prezent, mediul de securitate cunoaște ample transformări, fiind marcat de insecuritate, de incertitudine și de imprevizibilitate. Acest lucru impune regândirea mediului geopolitic și geostrategic prin prisma intereselor, diversității riscurilor și amenințărilor convenționale, neconvenționale, asimetrice și de tip hibrid, a actorilor implicați și reconfigurarea unor noi strategii care să gestioneze eficient aceste situații complexe. Se constată faptul că mediul de securitate este destul de dinamic și în continuă schimbare, fapt ce impune evaluarea permanentă a acestuia pentru a identifica tendințele, rolul diverșilor actori în zonele de interes strategic, modul de escaladare a riscurilor și amenințărilor cu impact asupra securității statelor și măsurile necesare pentru prevenirea și contracararea efectelor potențiale ale acestora.

În primul rând, se constată o schimbare de paradigmă în caracterizarea mediului de securitate la nivel global, regional și local, determinată de diversificarea și exacerbarea stărilor de criză și a situațiilor conflictuale, generatoare de insecuritate, instabilitate și incertitudine.

În al doilea rând, traversăm o perioadă în cadrul căreia se suprapun mai multe tipuri de criză, de natură economică, conflictual-destabilizatoare, teroristă și generată de fenomenul migraționist, toate cu un impact major asupra securității globale, regionale și locale.

Dinamica mediului de securitate, tendințele care se manifestă la nivel global, regional și local, natura intereselor actorilor statali și nonstatali, complexitatea riscurilor și amenințărilor determină reconfigurarea principiilor, instrumentelor și mecanismelor de evaluare a zonelor de interes strategic pentru cunoașterea situației, păstrarea echilibrului de putere și cooperarea pe multiple planuri în vederea prevenirii și contracarării efectelor crizelor și conflictelor potențiale.

În prezent, se observă că mediul de securitate este marcat de unele tendințe complexe orientate către reconfigurarea centrelor de putere în zonele de interes strategic, dezvoltarea și diversificarea sistemelor și tehnologiilor informaționale și militare, emergența grupărilor teroriste care stimulează fenomenul radicalizării islamice, intensificarea migrației populațiilor în special din Orientul Mijlociu și Nordul Africii către Vestul Europei, posibilitatea degradării vieții și mediului ambiant prin producerea unor dezastre naturale sau accidente tehnologice.

Această abordare cuprinzătoare a tendințelor manifestate în mediul actual de securitate determină să apreciem faptul că există o stare de instabilitate și de insecuritate în creștere, generate de multiplicarea amenințărilor transnaționale și multidimensionale.

Un mediu de securitate incert devine un spațiu vulnerabil, greu de gestionat, marcat de surprize strategice și impredictibile, care pot conduce la consecințe de natură sistemică, de perturbare a ordinii publice și a stabilității politice, economice și sociale. Pentru evitarea acestui lucru este necesară dezvoltatea unor capabilități care generează cunoașterea multidimensională a spațiului de interes strategic și adoptarea unor opțiuni realiste de răspuns la eventuale crize sau conflicte.

Complexitatea mediului internaţional determină cercetătorii să considere că, „astăzi securitatea nu mai poate fi analizată în termeni de alegere politică, de capacităţi şi intenţii ale unui stat, întrucât vulnerabilităţile, riscurile, pericolele şi ameninţările la adresa securităţii au căpătat acum o semnificaţie sistemică.”

Ca atare, schimbările care au avut loc la nivel global, în ultimele decenii, au dus printre altele și la sfârșitul confruntării directe și declarate dintre est și vest, care a marcat lumea, cel puțin în partea nordică, de-a lungul celei de a doua jumătăți a secolului douăzeci.

Lucrarea de față își propune să prezinte caracteristicile mediului de securitate contemporan, ca urmare a evenimentelor ce s-au petrecut de-a lungul timpului cu puternic impact asupra mediului de securitate și o caracterizare succintă a acestora.

Bibliografie

1. Kissinger, Henry, Are nevoie America de o politică externă?, Editura Incitatus, Bucureşti, 2002.

2. Gardels, Nathan, Schimbarea ordinii globale, Editura Antet, [f.l,f.a].

3. Frunzeti,Teodor; Zodian, Vladimir,Lumea 2009. Enciclopedie politică și militară,Editura CTEA, Bucuresti, 2009.

4. Mureşan, Mircea şi colectiv, Securitate europeană la începutul mileniului trei, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I“,Bucureşti, 2006.

5. Frunzeti, Teodor; Buse, Dorel,Politici si instituții de securitate, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I“,Bucuresti, 2010.

6. Sarcinschi, Alexandra, Globalizarea insecurităţii, factori şi modalităţi de contracarare, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I“, Bucureşti, 2006.

7. Dinu, Moraru, Visul secret al Pyongyangului, Editura Lumea nr. 10, 2004, [f.l.].

8. Dinu, Mihai; Alexandrescu, Grigore, Surse de instabilitate, Universitatea Naţională de Apărare-Centrul de studii strategice de apărare şi securitate, [f.l.,f.a.].

9. Casian, Adrian, Impactul globalizării asupra sistemului internaţional de securitate, Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I“, București, 2015.

10. Goldstein, Joshua; Pevenhouse, Jon, Relaţii Internaţionale, Editura Polirom, Iaşi, 2008.

11. Grevi, Giovanni, The interpolar world: a new scenario, European Union Institute for Security Studies, Occasional Paper, nr. 79, June 2009.

12. Dogaru, Mircea, Strategie şi modernitate, referat de cercetare ştiinţifică nr.1, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I“,Bucureşti, 2006.

Preview document

Caracteristicile mediului de securitate contemporan - Pagina 1
Caracteristicile mediului de securitate contemporan - Pagina 2
Caracteristicile mediului de securitate contemporan - Pagina 3
Caracteristicile mediului de securitate contemporan - Pagina 4
Caracteristicile mediului de securitate contemporan - Pagina 5
Caracteristicile mediului de securitate contemporan - Pagina 6
Caracteristicile mediului de securitate contemporan - Pagina 7
Caracteristicile mediului de securitate contemporan - Pagina 8
Caracteristicile mediului de securitate contemporan - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Caracteristicile mediului de securitate contemporan.doc

Alții au mai descărcat și

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Te-ar putea interesa și

Rolul organizațiilor internationale în menținerea păcii și securității internaționale - conflictul din Darfur

INTRODUCERE Schimbarea situației politico-militare din Europa și din întreaga lume deschide noi posibilități pentru eforutri comune în domeniul...

Revoluția în Afacerile Militare în Epoca Comtemporană

INTRODUCERE Ultimele decenii ale secolului XX şi începutul secolului XXI s-au caracterizat, în domeniul militar, printr-o serie de transformări...

Organizații mondiale, regionale și subregionale cu atribuții în domeniul protecției mediului

INTRODUCERE Marile probleme ale lumii de azi nu pot fi rezolvate în mod unilateral, numai de către unele state, datorită faptului că problemele cu...

Resursele Energetice - Motiv de Tensiuni, Crize și Conflicte

Introducere Această lucrare abordează o temă de actualitate în domeniul relaţiilor internaţionale, şi anume Resursele energetice- motive de...

Locul, rolul și importanța Organizației Națiunilor Unite în sistemul internațional contemporan

CAPITOLUL I - ORGANIZAŢII INTERNAŢIONALE Secţiunea 1 - Introducere Organizaţiile internaţionale reprezintă elemente relativ noi ale sistemului...

Provocările și perspectivele din domeniul securității umane în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Rezumat Conceptul de Securitate Umană a fost definit în cadrul activității prodigioase a Organizației Națiunilor Unite în promovarea păcii...

Diplomația militară - evoluție istorică și statut

CONCEPTUL DE DIPLOMAŢIE MILITARĂ Evenimentele internaţionale din ultimele decenii au impus îmbunătăţirea şi dezvoltarea activităţii diplomatice....

Grupări de forțe pe plan regional și internațional

CAPITOLUL I 1.1 CURENTE DE GÂNDIRE ÎN DOMENIUL RELAŢIILOR INTERNAŢIONALE Literatura românească de specialitate se află încă în aşteptarea unei...

Ai nevoie de altceva?