Elemente moderne în abordarea contextuală a întreprinderilor europene

Referat
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 4847
Mărime: 33.00KB (arhivat)
Publicat de: Marius Miu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Petrescu Ioan
Universitatea “ SPIRU HARET “ FACULTATEA DE ŞTIINŢE JURIDICE ŞI ADMINISTRATIVE Studii de masterat “STUDII EUROPENE DE ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ”

Extras din referat

Introducere

În procesul unei economii complexe, companiile internaţionale generează produse şi servicii ce corespund provocărilor mediului extern. În ultimele două decenii, am fost martorii celei mai rapide şi cuprinzătoare transformări instituţionale din istoria omenirii.

Este o transformare conştientă şi intenţionată în căutarea unei noi ordine economice mondiale, în care întreprinderea nu are naţionalitate şi nu cunoaşte frontiere.

Managementul contemporan este impus să reacţioneze la efectele condiţionate de procesul de formare a noilor economii, state, alianţe strategice de dezvoltare a unui sistem economic care este influenţat de cele mai puternice companii din punct de vedere financiar, tehnologic, cât şi din punct de vedere al dominării resurselor şi forţelor socio-politice.

Criza economică actuală, care are începuturi în una din cele mai puternice economii mondiale – SUA, şi a afectat întreaga economie mondială, ne demonstrează rolul important care îl are managementul corporativ în analiza din punct de vedere conceptual, procesual şi sistemic a schimbărilor economice ce afectează atât economiile dezvoltate, cât şi cele în curs de dezvoltare.

Dezvoltarea Uniunii Europenese caracterizeaza printr-un dinamism al proceselor evolutive ce au loc in intreprinderile europene. Aceste procese sunt caracteristice pentru toate sferele de activitate ale intreprinderilor europene. Sistemul de productie si desfacere a produselor si serviciilor este insotit de o extindere pronuntata a legaturilor economice in contextul unor schimbari rapide ale conjuncturii pietii.

Dezvoltarea intreprinderilor europene depinde in mare masura de capacitatea lor de adaptare la dinamismul schimbarilor ce sunt proprii mediului lor.

Capitolul 1

Intreprinderea europeana

1.1. Intreprinderea europeana centru de organizare a afacerilor

1.1.1. Definitie

Conceptul de intreprindere are o mare utilizare in tarile Uniunii Europene. Interprinderile europene reprezinta una sau mai multe unitati care au functia economica principala de a crea bunuri si servicii destinate vanzarii pe piata europeana si nu numai.

`` Intreprinderile europene reprezinta una sau mai multe unitati care au functia economica principala de a crea bunuri si servicii destinate vanzarii pe piata europeana si nu numai Notiunea de intreprinderese extinde asupra unitatilor din industrie, agricultura, constructii, comert, servicii, care se pot afla in proprietate privata, publica sau mixta. Aceste forme de proprietate coexista in functionalitatea lor ca sistem al proprietatii economice moderne, care sustine mecanismele pietei unice europene.``1

Intreprinderea europeana isi desfasoara activitatea in mod independent si in acelasi timp sunt legate intre ele prin scimbul de activitati efecuate indeosebi in cadrul economiei Uniunii Europene. In acest sens, intreprinderea europena poate fi privita ca o „ asociere sub conducerea unitara a diferitilor factori de productie – munca, capital si forte naturale – pentru un scop economic anumit, intr-o organizare inchisa si independenta, al carui conducator, maistru, fabricant sau alt patron are dreptul sa dispuna dupa propria sa chibzuinta de fortele date”2.

1.1.2. Trasaturi si functii

Intreprinderea europeana este un centru de organizare a afacerilor, caracterizat prin: gen specific de activitate, organizare tehnologica specifica, capacitate de a producere anumite bunuri sau servicii, management unic economico-financiar.

Principalele trasaturi ale intreprinderii europene, ca centru de organizare a afacerilor, sunt:

- existenta patrimoniului;

- realizarea profitului si maximizarea acestuia;

- asigurarea autonomiei si independentei depline in gestionarea patrimoniului si participarea efectiva la cicuitul economic national, europen si mondial;

1I. Petrescu., Management European, Ed. Expert, Bucuresti, 2004

2 I. POPESCU, Certitudine si risc in tranzactia social-economica, Ed. Eficient, Bucuresti 2001

- caracterul dinamic, complex si diversificat al intreprinderii europene, care permite unitatii ca sub impulsul progresului tehnico-stiintific si tehnologic sa-si adapteze permanet functiile si integrarea organica in structurile de ansamblu a economiei UNIUNII EUROPENE; la ora actuala numarul intreprinderilor din statele membre UNIUNII EUROPENE depasesc 16 milioane, avand ca angajati peste 150 milioane de persoane. Intreprinderile mici si mijlocii , avand putin peste 250 de angajati, reprezinta 99,8% din total si formeaza osatura economiei Uniunii Europene3 Microintreprinderile detin o treime din angajati si o patrime din cifra de afaceri totala.

Preview document

Elemente moderne în abordarea contextuală a întreprinderilor europene - Pagina 1
Elemente moderne în abordarea contextuală a întreprinderilor europene - Pagina 2
Elemente moderne în abordarea contextuală a întreprinderilor europene - Pagina 3
Elemente moderne în abordarea contextuală a întreprinderilor europene - Pagina 4
Elemente moderne în abordarea contextuală a întreprinderilor europene - Pagina 5
Elemente moderne în abordarea contextuală a întreprinderilor europene - Pagina 6
Elemente moderne în abordarea contextuală a întreprinderilor europene - Pagina 7
Elemente moderne în abordarea contextuală a întreprinderilor europene - Pagina 8
Elemente moderne în abordarea contextuală a întreprinderilor europene - Pagina 9
Elemente moderne în abordarea contextuală a întreprinderilor europene - Pagina 10
Elemente moderne în abordarea contextuală a întreprinderilor europene - Pagina 11
Elemente moderne în abordarea contextuală a întreprinderilor europene - Pagina 12
Elemente moderne în abordarea contextuală a întreprinderilor europene - Pagina 13
Elemente moderne în abordarea contextuală a întreprinderilor europene - Pagina 14
Elemente moderne în abordarea contextuală a întreprinderilor europene - Pagina 15
Elemente moderne în abordarea contextuală a întreprinderilor europene - Pagina 16
Elemente moderne în abordarea contextuală a întreprinderilor europene - Pagina 17
Elemente moderne în abordarea contextuală a întreprinderilor europene - Pagina 18
Elemente moderne în abordarea contextuală a întreprinderilor europene - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Elemente Moderne in Abordarea Contextuala a Intreprinderilor Europene.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Strategii manageriale utilizate în cadrul corporațiilor naționale, Republica Moldova

Introducere În contextul actual, succesul unei companii se construieşte pe principii moderne de management şi marketing. Numai astfel, o companie...

Ai nevoie de altceva?