Profilul unui lider business - Ingvar Kamprad

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3871
Mărime: 31.31KB (arhivat)
Publicat de: Gabriel State
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Argumentare alegere lider

Ceea ce m-a determinat să aleg acest lider este faptul că e complet diferit de majoritatea managerilor care se consideră adevăraţi lideri. Întotdeauna oamenii cred că pentru a fi un lider este de ajuns să fi un manager de vârf şi doar atât. Această concepţie este complet eronată, deoarece este nevoie şi de anumite calităţi pentru a obţine mix-ul perfect. Mi-a captat atenţia acest lider prin faptul că banii pentru el nu reprezintă totul şi consideră că reprezintă un păcat, deşi pentru societatea contemporană banii reprezintă elementul primordial. Deşi averea lui Ingvar se raportează la ordinul miliardelor, el continuă să-şi trăiască viaţa într-un mod cât mai modest. El şi-ar putea permite cu uşurinţă un avion particular, însă Ingvar continuă să călătorească la clasa economică. De asemenea când a ajuns la o gală pentru a primi premiul pentru Businessman-ul anului a fost refuzat deoarece a sosit la eveniment cu autobuzul. Mai degrabă decât să ia masa într-un restaurant cu stele Michelin, el preferă să cumpere de la magazin chiftelele sale suedeze favorite. Un alt lucru pe care l-am remarcat este faptul că a condus un Volvo vechi de ani, până când a fost convins că este prea periculos pentru el. Însă el continuă să abia o viaţă modestă căci pentru el cel mai important lucru este familia sa,sănătatea şi fericirea sa.

Și nu în ultimul rând, faptul că suferă de dislexie (deficit în recunoaşterea și înţelegerea textelor). Deși la prima vedere pare o problemă, cititul nu este un act primordial la om. Se spune că pacienții cu dislexie nu au un nivel mai scăzut de inteligență și nu învață cu dificultate alte lucruri înafară de citit. De fapt, majoritatea dislexicilor au o inteligență peste medie şi sunt foarte creativi. În ciuda faptului că el suferă de dislexie, Ingvar a fost extrem de creativ încă de la debutul afacerii sale şi acum oamenii din aproape întreaga lume se bucură de produsele sale.

Poziția liderului în organizație

Este ideal ca în contextul organizaţional cele două tipuri de lider (formal şi informal) să se materializeze în aceaşi persoană. Consider că Ingvar este atât lider formal, cât şi informal în cadrul organizaţiei sale. Este un lider informal deoarece prin comportamentul şi acţiunile sale îi influenţează pe anagajaţii săi, dar de asemenea este un lider formal deoarece este nevoie de o autoritate pentru a-i conduce pe un drum cât mai prosper şi cât mai sigur. Poziţionarea liderului în contextul organizaţional este dată de o multitudine de detalii comportamentale mai mult sau mai puţin vizibile legate de stilul său de comunicare, de raportul cu subordonaţii, de stilul de negocire etc. Dacă privim lucrurile din perspectivă externă Ingvar Kamprad are un demers conştient orientat spre exteriorul organizaţiei, adică pe nevoile clienţilor şi investitorilor. Putem observa de-a lungul aniilor faptul că Ingvar vine cu cât mai multe produse practice şi la preţuri accesibile pentru clienţii săi şi nu numai. Însă dacă privim lucrurile din perspectivă internă, adică a raporturilor dintre lider şi angajaţi, Ingvar în mijlocul angajaţilor săi şi totodată este şi unul dintre angajaţii săi. Precum sublinia și Badaracco că majoritatea liderilor eficienți “nu sunt campioni arhicunoscuți ai luptei binelui împotriva răului și nici nu vor să fie sunt lider tăcuți, iar modestia și reținerea sunt în mare măsură responsabile pentru realizările lor extraordinare”. Ceea ce Ingvar a reușit să realizeze cu modestia, care este o mare calitate rar întâlnită în rândul liderilor din societatea contemporană. Precum susținea și Ralph Nader că “Rolul leadership-ului este acela de a produce mai mulți lideri, nu mai mulți discipoli.” Diferența dintre un lider și un discipol este faptul că, liderul creează o viziune comună alături de oamenii cu care lucrează și îți permite să cauți alte posibilități, fără să te limiteze Însă discipolii sunt ca un fel de profesori, care îți limiteză zona de extindere și susțin că ceea ce ei îți spun să înveți e suficient și extrem de bun pentru tine. Ingvar nu și-a creat o” imagine” și a apărut miraculos compania IKEA, el a reușit această realizare prin modestia sa și prin faptul că oamenii de lângă el au crezut în ceea ce a realizat și va realiza în continuare în legătură cu compania sa.

Argumentare: lider sau non-lider, manager sau lider

Celebra polemică între lider și manager este prezentă și în societatea contemporană. Prima dată a fost acestă polemică a fost discutată de către Abraham Zaleznik (1977). În aceea perioadă, atenția oamenilor era focusată ca organizația să funcționeze și pe menținerea unui echilibru de putere. Zaleznik a susținut că cele mai importante sunt: schimbarea, viziunea, intuiția, inspirația și pasiunea pentru succesul organizațional. Ingvar a reușit să creeze o viziune comună, iar astfel angajații săi a reușit să-l urmeze și să aibă parte de succese. Ceea ce l-a motivat este faptul că a avut mereu parte de inspirație și a fost un om creativ, astfel a reușit să-și pune ideile în practică.

În articolul lui John Kotter „What leaders really do”, el susține că liderul nu face planuri sau rezolvă probleme și nici măcar nu organizează oamenii, ci ceea ce liderii fac este să pregătească organizația pentru o schimbare și să îi ajute pe angajați să facă față cu brio. Consider ca Ingvar a realizat acest lucru încă de la debutul organizației, iar acum se bucură de un succes enorm alături de angajații săi. Pentru Ingvar nu este important cât de mult câștigă din această afacere ci cât de mult poate să ajute oamenii prin mobila pe care o fabrică compania sa. De asemenea Kotter a mai suținut că managerul și liderul poate reprezenta fețe diferite ale aceleiași monede sau emisfere diferite ale aceleiași minți. Ingvar Kamprad este pe de o parte manager deoarece este nevoie să controleze, să planifice și să aibă putere formală, dar pe de altă parte e și lider prin faptul că își inspiră angajații prin acțiunile sale, schimbă și este specialist în relații sociale cu cei care colaborează.

Tom Peters și Nancy Austin au discutat în cartea “A Passion for Excelence. The Leadership Difference” (1985) despre comportamentul unui lider versus comportamentul unui non-lider , raportat la un context organizațional specific. Ingvar deține un comportament de lider datoriă faptului că îndeplinește mai multe calități conform lui Tom Peters și Nancy Austin. De exemplu, Ingvar susținea că „doar cei ce au adormit nu fac greșeli” văzând greșelile ca o oportunitate de învățare astfel creativitatea este stimulată în cadrul angajaților, libertatea de exprimare este mare și încrederea este la ordinea zilei. Deasemenea Ingvar știe să asculte de ceilalți având loc un proces continuu de comunicare și ascultarea fiind una activă. După cum am menționat și mai sus, el este un om modest, iar modestia face parte din calitățile pe care un lider trebuie să le dețină.

Frank Ocean a spus “Work hard in silence, let your success be your noise.” iar acest citat îi se potrivește lui Ingvar, deoarece a muncit mereu fără ca să se mândrească celorlalți și neținând cont de părerile negative, astfel lăsând succesul să vorbească.

Bibliografie

1.Aurelian Sofică, Suport de curs, 2013-2014

2.Abraham Zeleznik, 1977, “Managers and Leaders. Are They Different”, Harvard Business Review

3.John P. Kotter, 1990,” What Leaders Really Do”, Harvard Business Review

4.Robert Cialdini , 2001, “Harnessing the Science of Persuasion”, Harvard Business Review

5.Daniel Goleman, 1998, “What Makes a Leader”, Harvard Business Review

6.Bass, Bernard, 1990, “From Transactional to Transformational Leadership”, Harvard Business Review

7.Eisenhardt Kathleen. Kahwajz Jean and Bourgeois L, 1997, „How Management Teams Can Have a Good Fight”, Harvard Business Review

8.Barbara Kellerman, 2004, „Leadership Warts and All”, Harvard Business Review

9.http://ro.wikipedia.org/wiki/Ingvar_Kamprad - 7.02.2014

10.http://www.businessmagazin.ro/special/capitalistul-saptamanii-ingvar-kamprad-11327084 -7.02.2014

11.http://www.forbes.ro/Miliardarul-zilei-ingvar-kamprad_0_8489.html -07.02.2014

12.http://www.money.ro/secretul-succesului-ikea_891976.html -08.02.2014

13.http://www.business24.ro/international/luxemburg/vezi-figura-intunecata-a-fondatorului-ikea-1495050 -08.02.2014

14.http://www.historia.ro/node/4474 -08.02.2014

15.http://www.dailymail.co.uk/news/article-2300905/IKEA-magnate-Ingvar-Kamprad-lives-modest-house-eats-stores-cafe-shops-local-market.html -15.02.2014

16.http://entrepreneurs.about.com/cs/famousentrepreneur/p/ingvarkamprad.htm -15.02.2014

17.http://www.forbes.com/profile/ingvar-kamprad/ -15.02.2014

18.http://testervn.hubpages.com/hub/Ingvar-Kamprads-leadership-style -15.02.2014

19.http://dyslexiahelp.umich.edu/success-stories/ingvar-kamprad -17.02.2014

20.http://incomemagazine.ro/articole/ikea-va-plati-pensii-angaja-ilor-sai-care-sunt-condi-iile -17.02.2014

Preview document

Profilul unui lider business - Ingvar Kamprad - Pagina 1
Profilul unui lider business - Ingvar Kamprad - Pagina 2
Profilul unui lider business - Ingvar Kamprad - Pagina 3
Profilul unui lider business - Ingvar Kamprad - Pagina 4
Profilul unui lider business - Ingvar Kamprad - Pagina 5
Profilul unui lider business - Ingvar Kamprad - Pagina 6
Profilul unui lider business - Ingvar Kamprad - Pagina 7
Profilul unui lider business - Ingvar Kamprad - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Profilul unui lider business - Ingvar Kamprad.docx

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Leadership

Competenţele unui lider: -Este conştient de cine este (self-awareness) -Formează echipe performante -Rezolvă probleme -Deţine putere şi...

Leadership feminin

Descrierea companiei EOS KSI România a fost fondată în anul 2002 sub numele Kasolvenzia. Chiar de la început, dinamismul, transparenţa,...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?