Investițiile OMV în România

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2490
Mărime: 51.17KB (arhivat)
Publicat de: Ilie Panait
Puncte necesare: 6

Extras din referat

- INTRODUCERE

Fondata in 1956, OMV este una dintre cele mai mari societati industriale din Austria cotata la bursa si liderul de piata din domeniul carburantilor si uleiurilor in Europa Centrală. OMV este activa in 13 tari Central Europene, dar si in Turcia in segmentul de business “Rafinare si Marketing”, si în 20 de tari din 5 continente in “Explorare şi Productie”. OMV detine actiuni in principalele domenii chimice si petrochimice – 50% in AMI Agrolinz International GmbH si 36% actiuni in Borealis A/S, unul dintre liderii producatorilor de poliolefina din lume. In plus, OMV detine 51% din actiunile liderului de gaz si uleiuri din Romania, grupul Petrom SA, 45% din actiunile BAYERNOIL Raffineriegesellschaft mbH, 10% din actiunile grupului de petrol din Ungaria, MOL, 50% din actiunile EconGas si 41,58% din Petrol Ofisi.

- INVESTITIILE OMV LA PETROM AU DEPASIT UN MILIARD DE EURO

Grupul austriac OMV, proprietarul celei mai mari companii din Romania, Petrom, a investit pana acum in compania preluata de la statul roman, la finele lui 2004, 1,3 miliarde euro (4,38 miliarde lei), cu aproape un sfert peste nivelul asumat prin contractul de privatizare.

Cea mai mare parte a fondurilor au fost orientate catre sectorul de explorare si productie, suma alocata pentru programele derulate pe aceste divizii fiind de aproape trei ori mai mare decat fondurile directionate diviziei de rafinare. Conform contractului, de la finalizarea privatizarii si pana la 30 iunie 2007, OMV a efectuat investitii de circa 3,45 miliarde lei (1,02 miliarde euro).

Investitiile OMV in Petrom au fost de 841,8 milioane de euro (2,84 miliarde lei) in sectorul de explorare si productie si de 285 milioane de euro (962 milioane de lei) in cel de rafinare. Pentru marketing, investitorul austriac a alocat 167,7 milioane de euro (566 milioane de lei). Cele mai mici investitii, circa 3,5 milioane de euro (12 milioane de lei), au fost directionate catre sectorul produselor chimice, grupul austriac conformand astfel strategia conform careia va acorda prioritate activitatilor de baza ale Petrom.

OMV a investit in Petrom, de la preluare si pana la 30 iunie 2007, circa 1,3 miliarde euro (4,38 miliarde lei), cu aproape 296,4 milioane de euro mai mult fata de obligatiile asumate prin contractul de privatizare, incheiat in a doua jumatate a lui 2004.

Autoritatea a verificat raportul transmis de actionarul majoritar al Petrom. Ca o prima concluzie, din certificatele transmise a reiesit ca obligatiile investitionale asumate de OMV au fost respectate. grupul austriac nu a fost sanctionat, pana in prezent, in ceea ce priveste obligatiile din contractul de privatizare.

AVAS a anuntat, la inceputul lui septembrie 2007, ca OMV a respectat clauzele privind pastrarea obiectului de activitate, numarul de angajati si obligatiile de mediu.

In 2005, Petrom a lansat noul concept de statie "Full Agency", a scos pe piata noi produse Top Premium 99+ si Top Nordic Diesel, a demarat primele proiecte de explorare seismica 3D in Romania. Tot in 2005, compania petroliera a lansat prima benzinarie PetromV si a obtinut drepturile de explorare pentru trei noi blocuri. In 2006, societatea a achizitionat un pachet de 99,9% al OMV Romania, OMV Bulgaria si OMV Serbia si a cumparat 30 de benzinarii MOL si 95% din Aviation Petroleum. Petrom a dat, in schimbul celor 30 de benzinarii MOL, 11 statii Petrom si OMV si o diferenta de bani.

Compania petroliera a aprobat planul de dezvoltare pentru zacamantul Komsomolskoe din Kazakhstan cu un buget de 134,5 milioane de euro.

Petrom a intrat pe piata din Rusia prin achizitia a 74,9% din Ring Oil Holding & Trading Ltd si a introdus sistemul SAP, de planificare a resurselor.

Investitia in sistemul SAP a depasit 50 milioane de euro pana la sfarsitul lui 2007.

Grupul austriac a preluat efectiv, pe 14 decembrie 2004, o participatie de 51,01% din capitalul Petrom, in urma unei tranzactii de 1,5 miliarde euro. AVAS detine un pachet de 20,64% din capitalul Petrom, Fondul Proprietatea - 20,11% din titluri, BERD - 2,02%, iar un pachet de 6,21% din actiuni este detinut de mai multe persoane fizice si firme.

Petrom este liderul pietei interne de distributie carburanti, fiind urmat de Rompetrol. Petrom a estimat ca va obtine, in 2007, un profit net de 500 milioane de euro (1,693 miliarde lei), cu 25,9% mai mic decat cel din 2006, si o cifra de afaceri de 3,16 miliarde euro (10,65 miliarde lei).

Oficialii OMV au anuntat, in urma cu aproximativ un an, ca Petrom va realiza investitii de peste trei miliarde euro pana in 2010. Potrivit strategiei 2010 anuntate de OMV pentru Petrom, in sectorul de explorare si productie se vor face, pana atunci, investitii de 1,5 miliarde euro, in rafinare se va aloca un miliard de euro, iar pentru extinderea retelei de distributie (benzinarii) - 0,5 miliarde euro.

Preview document

Investițiile OMV în România - Pagina 1
Investițiile OMV în România - Pagina 2
Investițiile OMV în România - Pagina 3
Investițiile OMV în România - Pagina 4
Investițiile OMV în România - Pagina 5
Investițiile OMV în România - Pagina 6
Investițiile OMV în România - Pagina 7
Investițiile OMV în România - Pagina 8
Investițiile OMV în România - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Investitiile OMV in Romania.doc

Te-ar putea interesa și

Strategii la SC Petrom SA

CAPITOLUL I STRATEGIA ŞI MANAGEMENTUL STRATEGIC AL FIRMEI I.1. CONCEPTELE DE STRATEGIE SI MANAGEMENT STRATEGIC AL ORGANIZATIEI În conceperea şi...

Relații istorice între Olanda și România

Introducere Analiza colaborarilor si cooperarilor dintre stare constituie obiectul de studiu a multor istorici.Chiar daca cooperarea dintre...

Evaluarea unui proiect de investiții directe - Petrom

1. INTRODUCERE 1.1. Prezentarea companiei PETROM Evoluția companiei în ultimii ani Petrom reprezintă cea mai importantă companie de petrol și...

Promovare Petrom

1. Prezentare generala 1.1. Prezentarea generala a companiei S.C. PETROM S.A. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu...

Studiu benchmarking - piața carburanților

1. Analiza pieţei carburanţilor şi a principalilor concurenţi Piaţa carburanţilor din România este estimată la 9 miliarde de Euro în anul 2010,...

Analiza acțiunilor SNP Petrom

1.PREZENTARE GENERALA Petrom este cea mai mare companie petroliera din Romania, cu cifra de afaceri de peste 2 miliarde de Euro in 2004 si cu...

Analiza financiară OMV Petrom SA

INTRODUCERE OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din România și din Europa de Sud-Est. Sunt activi pe întregul lanț valoric al...

Gestiunea financiară a întreprinderii

1. Introducere Lucrarea noastră are drept obiectiv realizarea unui studiu de fezabilitate a societății comerciale “OMV Petrom S.A.” în vederea...

Ai nevoie de altceva?