Managementul instituțiilor publice - societatea de transport feroviar de călători - CFR Călători SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5137
Mărime: 265.54KB (arhivat)
Publicat de: Mircea-Ion Chivu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Paul Marinescu
UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI

Extras din proiect

CAPITOLUL I

1. SCURT ISTORIC FEROVIAR

Caile Ferate din Romania au o istorie de mai bine de 125 de ani. De-a lungul acestora, calea ferata a fost un motor al progresului tehnic si economic al societatii.

Inceputul secolului al XIX-lea marcheaza nasterea caii ferate, adevarata aventura tehnica feroviara schimband viata si conditiile existentiale ale locuitorilor planetei. Inevitabil caile ferate vor lupta din greu cu un concurent puternic: transportul auto, pentru a-si mentine importanta transportatorilor.

Intre anii 1864-1880, in Principatele Romane constructia de drumuri de fier a inceput prin cateva linii construite de concesiuni straine: Barkley, Strousberg si Offenheim. Dupa inaugurarea oficiala, linia a fost data in exploatare pentru transportul de calatori la 19 octombrie 1869. La 13 septembrie 1872 se deschidea oficial linia Pitesti - Bucuresti - Buzau - Galati - Tecuci - Roman, iar la 9 mai 1878, linia Pitesti-Varciorova.

În 1918, Regatul Romaniei s-a unit cu regiunile Transilvania, Banat, Basarabia si Bucovina pentru a forma Romania Mare. Ca urmare, toate caile ferate din aceste regiuni, care au apartinut înainte Austro-Ungariei si Rusiei au intrat în proprietatea CFR.

Dupa ce Romania a devenit o republica comunista, în 1949, a avut loc o investitie semnificativa în caile ferate. Prima linie electrificata a fost Bucuresti-Brasov, pe care volumul de pasageri si marfa era foarte mare. La sfarsitul aniilor 1960, locomotivele cu abur au fost complet scoase din circulatie, fiind înlocuite cu locomotivele diesel si electrice si vagoane construite la uzina Astra Vagoane Arad.

Dupa revolutia din 1989, cand a cazut regimul comunist, Romania a ramas cu una din cele mai mari, dense si utilizate retele de cai ferate din Europa dar, în acelasi timp, a ramas în urma cu infrastructura.

Situatia a continuat pana în anul 1998 cand Societatea Nationala a Cailor Ferate Romane a fost reorganizata în patru institutii finantate independent pentru a mari eficienta, iar compania a fost redenumita Compania Nationala de Cai Ferate. Dupa acest eveniment, situatia cailor ferate romanesti s-a îmbunatatit, în mare parte datorita ameliorarii situatiei economice a tarii dupa anul 2000, ceea ce a permis o investitie considerabila si a readus CFR-ului reputatia de a fi una din cele mai de succes companii feroviare din regiune.

Prin reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane ,,SNCFR” de la 1 octombrie 1998 au fost infiintate :

• Compania Nationala de Cai Ferate ,,CFR" - S.A., care administreaza infrastructura feroviara romana;

• Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori ,,CFR Calatori" - S.A., operaorul national de calatori;

• Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa ,,CFR Marfa" - S.A., operatorul national de marfa;

• Societatea Nationala de Administrare a Activelor Feroviare ,,SAAF" - S.A., administreaza excesul de active feroviare rezultat in urma reorganizarii;

• Societatea Feroviara de Turism ,,S.F.T. – C.F.R.” S. A. ,a preluat o parte din activele ,,SAAF" ,efectueaza servicii turistice , administreaza trenurile de epoca.

• Societatea de Management Feroviar ,,SMF" (desfiintata)

• Autoritatea Feroviara Romana AFER care functioneaza sub autoritatea Ministerului Transporturilor ,organism de reglementare feroviara.

2. ROLUL ,,CFR Calatori" - S.A CA INSTITUTIE PUBLICǍ CE SE SUBORDONEAZǍ MINISTERULUI TRANSPORTURILOR

Ministerul Transporturilor este organul de specialitate al administratiei publice centrale care stabileste politica în domeniul transporturilor la nivel national, elaboreaza strategia si reglementarile specifice de dezvoltare si armonizare a activitatilor de transport în cadrul politicii generale a Guvernului si îndeplineste rolul de autoritate de stat în domeniul transporturilor, pe care o exercita direct sau prin organisme tehnice specializate, institutii publice subordonate, unitati care functioneaza sub autoritatea ori coordonarea sa sau societati comerciale autorizate.

Societatea De Transport Feroviar De Calatori " CFR Calatori" - S.A. este o unitate care functioneaza sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

CFR „Calatori" - S.A. este compania nationala de transport feroviar a Romaniei.

CFR „Calatori" - S.A. administreaza a patra retea feroviara din Europa ca volum de pasageri si marfa. Reteaua este integrata semnificativ cu alte retele feroviare europene, oferind servicii paneuropene de transport de pasageri si marfa.

Societatea de Transport Feroviar de Calatori CFR „Calatori" - S.A.este persoana juridica romana, initial cu capital integral de stat, avand forma juridica de societate comerciala pe actiuni si isi desfasoara activitatea in conformitate cu legile romane.

Scopul CFR „Calatori" - S.A. este efectuarea transportului de calatori pe calea ferata pentru satisfacerea interesului public national si a nevoilor sociale si de aparare a tarii, cu realizarea de profit.

“CFR Calatori”– SA desfasoara activitati de interes public national, social si pentru satisfacerea nevoilor de aparare a tarii, avand ca principal obiect de activitate urmatoarele:

- Efectuarea transportului feroviar de calatori;

- Efectuarea transportului de bagaje si mesagerii;

- Efectuarea transportului feroviar in trafic regional si interregional;

- Efectuarea transportului in vagoane specializate de tip posta, militare, penitenciare;

- Organizarea si asigurarea exploatarii vagoanelor de dormit, a cusetelor, barului si restaurantului, in trafic intern si international;

- Activitate de metrologie si transport rutier;

- Activitati conexe sau adiacente transportului feroviar public de calatori cum ar fi: productie industriala, consultanta, turism intern si international, prestari de servicii, transport bazat pe alte tehnologii decat cea feroviara, publicitate, reclama, editare, tiparire si difuzare, inchirieri de mijloace de transport, exploatarea comerciala a patrimoniului propriu, comert, operatiuni in valuta, in calitate de comisionar de vama, precum si orice alte servicii executate pe baza de contracte sau conventii in numele tertilor, legate direct sau indirect de activitatea “CFR Calatori”- SA.

In scopul realizarii obiectului de activitate “CFR Calatori”– SA desfasoara urmatoarele activitati:

- Conduce, organizeaza, planifica, coordoneaza si controleaza activitatea de transport feroviar public de calatori pe care o desfasoara;

- Asigura elaborarea, avizarea sau aprobarea, dupa caz , a actelor cu caracter normativ, a instructiunilor si a regulamentelor specifice;

- Stabileste tipul, forma si felul legitimatiilor de calatorie valabile pe calea ferata si realizeaza tiparirea si vinderea acestora prin unitatile si agentiile proprii sau alte agentii pe baza de contract;

- Stabileste si adapteaza tarifele pentru transporturile feroviale publice de calatori;

- Fundamenteaza necesarul de fonduri pentru acoperirea diferentei dintre tarife si costurile de exploatare, precum si pentru investitii, modernizari, dezvoltari si reparatii capitale, necesare pentru repararea parcului de material rulant;

- Initiaza si incheie conventii si contracte de transport international potrivit legii si reglementarilor internationale in vigoare;

- Negociaza si contracteaza creditre cu banci si cu alte institutii financiare;

- In cazul unor evenimente pe calea ferata, participa la cercetare, intervine si ia masurile necesare pentru reluarea circulatiei trenurilor;

- Organizeaza si exercita prin organe specializate controlul permanent al activitatii proprii de exploatare, productie si siguranta a circulatiei;

- Exercita controlul permanent in probleme legate de buna functionare, intretinere si reparare a mijloacelor de transport, a instalatiilor si masinilor.

Preview document

Managementul instituțiilor publice - societatea de transport feroviar de călători - CFR Călători SA - Pagina 1
Managementul instituțiilor publice - societatea de transport feroviar de călători - CFR Călători SA - Pagina 2
Managementul instituțiilor publice - societatea de transport feroviar de călători - CFR Călători SA - Pagina 3
Managementul instituțiilor publice - societatea de transport feroviar de călători - CFR Călători SA - Pagina 4
Managementul instituțiilor publice - societatea de transport feroviar de călători - CFR Călători SA - Pagina 5
Managementul instituțiilor publice - societatea de transport feroviar de călători - CFR Călători SA - Pagina 6
Managementul instituțiilor publice - societatea de transport feroviar de călători - CFR Călători SA - Pagina 7
Managementul instituțiilor publice - societatea de transport feroviar de călători - CFR Călători SA - Pagina 8
Managementul instituțiilor publice - societatea de transport feroviar de călători - CFR Călători SA - Pagina 9
Managementul instituțiilor publice - societatea de transport feroviar de călători - CFR Călători SA - Pagina 10
Managementul instituțiilor publice - societatea de transport feroviar de călători - CFR Călători SA - Pagina 11
Managementul instituțiilor publice - societatea de transport feroviar de călători - CFR Călători SA - Pagina 12
Managementul instituțiilor publice - societatea de transport feroviar de călători - CFR Călători SA - Pagina 13
Managementul instituțiilor publice - societatea de transport feroviar de călători - CFR Călători SA - Pagina 14
Managementul instituțiilor publice - societatea de transport feroviar de călători - CFR Călători SA - Pagina 15
Managementul instituțiilor publice - societatea de transport feroviar de călători - CFR Călători SA - Pagina 16
Managementul instituțiilor publice - societatea de transport feroviar de călători - CFR Călători SA - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Managementul Institutiilor Publice - Societatea de Transport Feroviar de Calatori - CFR Calatori SA.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Proiect management - Coca Cola, mai mult decât o băutură - o legendă

1. SCURT ISTORIC AL COMPANIEI Povestea bauturii legendare incepe la data de 8 mai 1886 in Atlanta, Georgia cand farmacistul John Styth Pemberton...

Te-ar putea interesa și

Concepte și teorii de evaluare în afaceri - raport de evaluare a SNTFC CFR Călători SA

RAPORT DE EVALUARE S.N.T.F.C. CFR CĂLĂTORI S.A. 1.Client (Beneficiar) S.N.T.F.C. CĂLĂTORI S.A. 2.Executant S.C. DELTA CONSULTING S.R.L.,...

Importanța infrastrucurii pentru dezvoltarea regională

I.DEZVOLTAREA REGIONALA IN ROMANIA IN CONTEXTUL DEZVOLTARII REGIONALE EUROPENE Din perspective sistemului European, Romaina se inscrie in Zona...

Transporturile Feroviare

Cap. 1 Restructurarea si Dezvoltarea Transporturilor Transporturile Feroviare 1. Prezentare generala - subsistemele transporturilor feroviare...

Sistemul de Calitate în Transporturile Feroviare

Implementarea unui sistem al calitatii care sa asigure cadrul european de actiune si integrarea României in sistemul de transport feroviar al...

Diagnostic Economico-Financiar

CAPITOLUL I PREZENTAREA SI POZITIONAREA FIRMEI IN RAMURA DE ACTIVITATE TRANSPORTURILE FEROVIARE Rolul transporturilor în economia naţională...

Importanța Infrastructurii pentru Dezvoltarea Regională

PLANUL NAŢIONAL DE DEZVOLTARE (PND) România, ca şi noile state membre la Uniunea Europeană , a fost solicitată de către Comisia Europeană să...

Politica transporturilor în UE

Guvernul României va aplica o strategie care are în vedere dezvoltarea echilibrată a economiei locale şi regionale precum şi integrarea reţelei...

Repararea unei Crize de Imagine

Abstract: Simpla pronunțare a substantivului „criză” ne introduce relativ repede într-un registru întunecat de tensiuni, de amenințări, de...

Ai nevoie de altceva?