Proiect Marketing - Cafeaua Jacobs

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3270
Mărime: 2.21MB (arhivat)
Publicat de: Constantin Florea
Puncte necesare: 7

Extras din referat

1. Istoria cafelei

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani.

In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole, dar in Orientul Mijlociu ea este consumata de toate paturile sociale inca din vechime.

Prima referinta la cafea, din surse inregistrate, dateaza din secolul al IX-lea, dar cu multe secole inainte, existau multe legende arabe despre bautura misterioasa si amara cu puteri stimulatoare.

Primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Marii Rosii din Africa.La inceput cafeaua era considerata aliment si nu bautura. Triburile est-africane macinau boabele crude de cafea si prin amestecarea cu grasime animala obtineau o pasta pe care o modelau sub forma de bile. Acestea erau consumate de razboinicii tribului pentru a avea mai multa energie in timpul luptelor.

Incepand cu anul 1000 e.n., renumitul tamaduitor Avicenna, administra cafeaua in chip de medicament. Etiopienii obtineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea in apa a boabelor uscate. Cafeaua crestea in mod natural si in Peninsula Arabiei si din secolul 11 aici cafeaua a fost preparata ca bautura calda.

Se pare ca originea cafelei se afla pe continentul african, intr-o zona a Etiopiei cunoscuta sub numele de "Kaffa". De acolo ea se raspandeste in Yemen, apoi in Arabia si Egipt. Cultivarea cafelei s-a extins rapid in toate aceste tari si servitul cafelei a devenit un obicei zilnic placut. Spre sfarsitul sec. al XIV-lea, societatile care practicau comertul au inceput sa-si dea seama de marele potetial pe care il reprezinta cafeaua si au lansat-o cu succes in Europa.

Cererea de cafea in Orientul Apropiat era extrem de mare si toate transporturile de cafea care paraseau Yemenul cu destinatia Alexandria si Constantinopol erau foarte bine controlate si pazite pentru ca nici o planta sa nu iasa din tara. In ciuda acestor restrictii, musulmanii in timpul pelerinajului lor la Mecca, au reusit sa ascunda si sa ia cu ei plante de cafea si sa le cultive in tarile lor. Astfel, a inceput cultivarea cafelei in India.

Cafeaua a intrat in Europa la acea vreme prin portul Venetia, unde aveau loc schimburile comerciale cu negustorii arabi. Bautura a devenit obisnuita in randul populatiei in momentul in care vanzatorii ambulanti de limonada au inclus-o in oferta lor ca alternativa la bauturile reci. De asemeni, multi dintre negustorii europeni au inceput sa bea cafea in calatoriile lor si au adus acest obicei in Europa.

Asemanarile fonetice dintre cuvantul "cafea" si echivalentii sai europeni ( in italiana "caffe", in franceza "caffe" si "kaffee" in germana, de exemplu), i-au determinat pe oameni sa creada ca numele provine din "Kaffa", provincia etiopiana de unde cafeaua isi trage obarsia. Dar o alta ipoteza a sugerat ca acest cuvant povine din arabescul "quahwek", care inseamna "stimulant".

Pe la mijlocul secolului 17, olandezii dominau comertul naval si au introdus cultivarea la scara mare a cafelei in coloniile lor din Indonezia, pe insulele Java, Sumatra, Sulawesi si Bali. Cafeaua a ajuns in America Latina cateva decenii mai tarziu cand francezii au adus o planta de cafea in Martinica. La jumatatea secolului 19, o boala rara a plantelor s-a raspandit prin plantatiile de cafea din Asia de sud-est si culturile au fost compromise. Astfel, Brazilia a devenit cea mai mare producatoare de cafea, onoare pe care o detine si astazi.

Este interesant ca, desi cafeaua este originara din Africa, cultivarea arborelui in aceasta parte a lumii este relativ recenta. De fapt, plantatorii britanici au fost cei care au reintrodus cresterea cafelei in Africa, chiar dupa Primul Razboi Mondial, infiintand plantatii in zone care ofereau un climat si un sol propice infloririi arborelui.

Jacobs este una dintre marcile de un miliard de dolari ale companiei Kraft, cu origini ce dateaza din 1895 in Germania. Cafeaua Jacobs este vanduta acum in intreaga Europa si in Orientul Mijlociu, fiind lider de piata in Austria, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Ucraina. Disponibila sub forma de cafea prajita si macinata, cafea boabe, solubila si specialitati, Jacobs continua sa stabileasca standardele de calitate in cadrul industriei.

2.Oferta

Piata cafelei

Pe parcursul sec. al IX-lea si pana in prezent, cultivarea si exportul cafelei a inflorit intr-o masura uimitoare.

In prezent cafeaua este consumata virtual in orice tara, si este o marfa deosebit de importanta atat pentru producatori, cat si pentru consumatori.

In prezent, pe piata mondiala cafeaua se situeaza, alaturi de ulei, otel si cereale, printre materiile prime de export de inalta valoare, situatia economica a multor tari prim-producatoare de cafea depinzand aproape in intregime de exportul cafelei, pentru bunastarea lor nationala. Cele mai importante piete ale cafelei se afla la New York si Londra, unde se negociaza varietati de cafea din speciile Arabica si respectiv Robusta.

Pretul cafelei difera mult, in functie de cerere si oferta si el este in mod continuu influentat de factori cum ar fi: modificarile de clima, miscarile politice si calitatea, precum si volumul productiei de cafea.

Producatori si distribuitori

Piata cafelei este o piata dinamica prin numeroasele marci care propun o gama larga de sortimente si prin numarul crescut al consumatorilor cu gusturi din ce in ce mai sofisticate.

Conform cercetarilor , numarul consumatorilor de cafea Jacobs din romania este mai redus decat cel inregistrat in celelalte tari europene , o crestere a procentajului fiind posibila in conditiile cresterii puterii de cumparare si a eliminarii accizelor. Insa , in ultima perioada, s-a inregistrat o crestere a orientarii consumatorilor catre cafeaua ambalata , indreptandu-se astfel catre produsele de calitate superioara si catre achizitia acelor sortimente de cafea cu gramaj mai mare. Daca principalul canal de distributie a canalelor erauc inainte magazinele alimentare , acum ele au pierdut teren in fata supermarketurilor care detin un procentaj ridicat din vanzarile de cafea.

Preview document

Proiect Marketing - Cafeaua Jacobs - Pagina 1
Proiect Marketing - Cafeaua Jacobs - Pagina 2
Proiect Marketing - Cafeaua Jacobs - Pagina 3
Proiect Marketing - Cafeaua Jacobs - Pagina 4
Proiect Marketing - Cafeaua Jacobs - Pagina 5
Proiect Marketing - Cafeaua Jacobs - Pagina 6
Proiect Marketing - Cafeaua Jacobs - Pagina 7
Proiect Marketing - Cafeaua Jacobs - Pagina 8
Proiect Marketing - Cafeaua Jacobs - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Proiect Marketing - Cafeaua Jacobs.doc

Alții au mai descărcat și

Cereale Nestle

I. Prezentarea fimei 1. Denumire și scurt istoric Nestlé este o companie multinațională din industria alimentară și una dintre cele mai...

Cercetare de piață - ceas deșteptător

1. Definirea problemei și obiectivelor cercetării a) Problema decizională Echipa noastra GoodMornings Team doreşte să lanseze pe piaţă un nou...

Analiza pieței unui produs - cafeaua Jacobs

SCURT ISTORIC AL PRODUSULUI In sudul Yemenului. Acolo isi are originile cafeaua inca de la inceputul secolului al 14-lea. Cafeaua la vrac a...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Cercetări de marketing - piața cafelei

Piata cafelei din Romania inregistreaza un consum de trei ori mai mic decat in alte tari din Europa. Cauza principala o reprezinta nivelul actual...

Te-ar putea interesa și

Analiza Comparativă a Comunicării de Marketing pentru Mărcile de Cafea Doncafe și Jacobs

I. Elemente definitorii ale pieţei cafelei 1.Caracterizarea generală : 1.1. Capacitatea pieţei : Dacă studiem piaţa cafelei din România observăm...

Analiza Pieței pentru Cafeaua Jacobs și Lansarea unui Nou Produs pe Piață

În urma unor studii efectuate s-a constatat că piaţa mondială a cafelei este într-o continuă creştere, observându-se că în țările cu nivel de...

Plan de marketing pentru lansarea și promovarea produselor Milka de sărbători

INTRODUCERE Am ales realizarea acestui proiect pentru ca Milka este una dintre cele mai delicioase si recunoscute ciocolate de pe piata nationala...

Proiect de Marketing la firma Jacobs S.R.L.

Printre cele mai mari şi renumite firme producătoare de cafea, se numără compania Kraft prin marca Jacobs, dar şi compania Strauss ieşită în...

Ai nevoie de altceva?