Personalitatea

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1565
Mărime: 56.51KB (arhivat)
Publicat de: Mihaela Ivan
Puncte necesare: 4
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Drd. Măguran Beatrice
Specializare: Pedagogie

Extras din referat

Problematica abordată în acest proiect cuprinde descrierea unei persoane cunoscute din punct de vedere al personalității urmărind cei cinci factori ai personalității al BIG FIVE, utilizând de asemenea pentru fiecare factor cele șase fațete. Voi descrie o persoană folosind termeni comportamentali (ce face acea persoană, cum se comportă, exemple pentru care pot să susțin că are un anumit tip de personalitate sau scoruri mai mari sau mai mici la un anume factor).

Voi numi persoana pe care o descriu ,, Gabriela”; ea este o prietenă născută în Cugir, a făcut o facultate în Cluj-Napoca, a doua la București și locuiește în prezent în Constanța.

1. EXTRAVERSIUNEA - (are două aspecte și 6 fațete): consider că Gabriela are scoruri destul de ridicate ale acestui factor.

Căldura Gabriela este o persoană cu inima caldă, mereu zâmbitoare, îi place să îmbrățișeze pe alții și să fie îmbrățișată. Este sentimental-extravertită.

Sprit gregar Îi place să fie înconjurată de oameni, are un cerc de prieteni foarte larg. Este extrem de sociabilă, caută prezența altora. Când s-a îmbolnăvit de oreon, deși trebuia să stea în casă 2 săptămâni, după 4 zile a ieșit pe o stradă aglomerată din oraș pentru câteva minute doar pentru a vedea oamenii.

Asertivitate crescută Spune mereu ce gândește, preia deseori inițiativa, este vorbăreață și îi place să coordoneze activitatea celorlați, știe să spună ,,Nu” fără să jignescă, este capabilă să-și exprime opiniile și drepturile fără să fie nevoie să recurgă la violență sau amenințări sau să ignore nevoile altora pentru a o realiza - are asertivitate crescută.

Activism ridicat Trăiește într-un ritm alert, are mereu ceva de făcut. Gabriela este înscrisă la un club de dans, iar după terminarea orelor de muncă, de două ori pe săptămână (luni și miercuri) participă la cursuri. La fiecare sfârșit de săptămână merge la înot și duminică dimineața aleargă în parc. Joacă volei cu prietenii și totdeauna își ajută echipa să câștige în competiții.

Căutarea stimulării Îi place să fie în centrul atenției la petreceri, inițiază conversații cu necunoscuți. Citește cărți pentru a fi bine informată, pentru a avea o cultură generală vastă, pe care să o poată folosi în conversațiile zilnice.

Emoții pozitive Vine la lucru cu voie bună în fiecare dimineață. Ascultă în mașină când vine la lucru câte o polcă a lui Strauss, spune că îi dau o bună dispoziție și o ajută să aibă un tonus ridicat de dimineață.

2. DESCHIDEREA SPRE EXPERIENȚĂ: Medie

Fantezie bogată Are o imaginație vie. Se joacă cu nepotul ei imaginându-și că sunt eroi din povești.

Estetică Alege culori viu colorate, chiar stridente uneori, pentru ținutele pe care le poartă, dar stilurile vestimentare sunt, în general, conservatoare. Interes artistic crescut.

Sentimente Are sentimente profunde de recunoștință față de oamenii care au ajutat-o în momentele grele din viață. Emoționalitate destul de ridicată.

Acțiuni Gabriela este de obicei curioasă cu privire la tot ce înseamnă viață și pentru asta face des excursii în natură la sfarșit de saptămână cu prietenii sau cu fratele ei. Duce o viață independentă nefiind căsătorită sau neavând vreun angajament social. Îi place aventura.

Idei - inteligență abstractă Este plină de idei, este preocupată de idei abstracte, discută cu fratele ei probleme sociale globale.

Valori Are standarde morale ridicate. Nu trece peste normele morale acceptate. Consideră valorile spirituale mai presus de valorile materiale.

Bibliografie

Constantin, T. (2017). MANUALUL Inventarului de personalitate Big Five©plus. Psihoprofile.Ro. Accesat la data de 23 ianuarie 2022, http://www.psihoprofile.ro/Content/Questionnaires/1/1/ExtraseManualBigFiveplus2017.pdf .

Preview document

Personalitatea - Pagina 1
Personalitatea - Pagina 2
Personalitatea - Pagina 3
Personalitatea - Pagina 4
Personalitatea - Pagina 5
Personalitatea - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Personalitatea.docx

Te-ar putea interesa și

Motivarea personalului în management - provocări și soluții

INTRODUCERE “Tot mai mulți manageri acordă o atenție specială factorului uman concepția modernă fiind că angajații sunt însăși organizația în...

Particularități ale procesului de formare profesională, motivare și evaluare a personalului în cadrul S.C. DACIA S.A.

1.1 Definirea şi caracteristicile instruirii organizaţionale Instruirea organizaţională a resurselor umane reprezintă procesul planificat de...

Stresul la Personalul din Jandarmerie

Argument Meseria de jandarm este una dintre cele mai solicitante care există în comunitatea umană. A fi jandarm nu înseamnă doar ”a veghea” sau ”a...

Metode de Cunoaștere a Elevilor sau Grupului cu Scopul Realizării unor Profile de Personalitate ale Acestora

1.1. Metode de cunoaştere a elevilor sau grupului cu scopul realizării unor profile de personalitate ale acestora 1.2. Metode de lucru 1.2.1....

Dezvoltarea personalității în învățământul primar

ARGUMENT Personalitatea este calitatea cea mai valoroasă pe care individul și-o însușește prin autocunoaștere,prin efort propriu,prin dorința de a...

Analiza comparativă a calculatoarelor personale comercializate în România

În societatea actuală cu greu se mai găsește o persoană care să nu dispună de un dispozitiv electronic personal, indiferent dacă acesta este un...

Dezvoltarea personalității elevului în alternativa step-by-step

INTRODUCERE Sistemul alternativ Step by Step este bine structurat şi corespunde atât intereselor şi nevoilor de grup, cât şi a celor individuale,...

Personalitate, temperament și roluri politice

Introducere Comportamentul uman politic este o temă dezbătută de sute de ani. Deși există tratate despre cum ar trebui să de comporte liderii încă...

Ai nevoie de altceva?