Extras din curs
8 octombrie – curs 1
Notiunea dreptului civil
Dreptul civil este o ramura de drept ce cuprinde normele juridice care reglementeaza raporturile patrimoniale si nepatrimoniale dintre persoanele fizice si juridice, aflate pe pozitie de egalitate juridica.
Norma juridica este o norma de conduita, avand caracter general si abstract, instituita de stat.
Obiectul de reglementare a normelor juridice il reprezinta relatiile sociale, reglementate de norma juridica respectiva.
Institutiile juridice (de drept) cuprind un ansamblu de norme juridice, cu obiect de reglementare asemanator.
Ramura de drept cuprinde un ansamblu de institutii juridice, un obiect de reglementare asemanator. Totalitatea ramurilor de drept alcatuiesc sistemul de drept al unui stat.
Raporturile patrimoniale sunt raporturile juridice care pot fi evaluate in bani, (cu caracter)pecuniar.
Raportul juridic este un raport social, reglementat de o norma juridica. Intr-un raport juridic, unele subiecte au drepturi si celelalte obligatii. Toate subiectele raportului juridic au atat drepturi cat si obligatii. In orice raport juridic, fiecarui drept ce intra in continutul raportului, ii corespunde o obligatie a celuilalt subiect al raportului juridic.
Raporturile patrimoniale se impart in raporturi reale si obligationale. Raporturile reale sunt cele care au in continut un drept real. Raporturile obligationale sunt cele care au in continut un drept de creanta.
Dreptul real este un drept subiectiv civil, ce permite titularului sau sa exercite prerogativele prevazute de lege asupra unui bun, in mod direct si nemijlocit, fara ajutorul (concursul) altei persoane. Titularul lui are posibilitatea de a avea o anumita conduita, care se raporteaza la un anumit bun.
Dreptul de creanta este un drept subiectiv civil, in virtutea caruia titularul sau numit creditor poate pretinde subiectului pasiv (altei persoane), numit debitor, sa dea, sa faca, sau sa nu faca ceva. Dreptul de creanta poate fi exercitat doar cu ajutorul altei persoane (debitorului). Daca debitorul nu-si executa obligatia corelativa, creditorul nu-si poate exercita dreptul de creanta.
Raporturile nepatrimoniale sunt raporturile care nu pot fi evaluate in bani. De exemplu, raportul juridic ce are in continutul lui dreptul la viata, este unul nepatrimonial, pt ca dreptul la viata nu poate fi evaluat in bani. Raporturile nepatrimonialer se impart in:
1) Raporturi referitoare la existenta si integritatea subiectelor de drept civil
2) Raporturile referitoare la identificarea subiectelor de drept civil (dreptul la o stare civila, dreptul la un pseudonim s.a.)
3) Raporturile juridice de creatie intelectuala (dreptul de autor, dreptul asupra marcilor de fabrica, dreptul asupra indicatiilor de provenienta
Persoana fizica este omul privit in mod individual, izolat. In sistemul nostru de drept, orice om are calitatea de persoana fizica.
Persoana juridica este un subiect colectiv de drept civil formata, de regula, prin asocierea mai multor persoane fizice, avand trei elemente esentiale: patrimoniul propriu, scop propriu si organizare proprie (de sine statatoare).
Egalitatea juridica consta in faptul ca subiectele unui raport juridic civil, de comun acord, stabilesc drepturile si obligatiile lor civile in continutul acelui raport juridic. Egalitatea juridica nu se confunda cu egalitatea in fata legii civile. Aceasta din urma consta in faptul ca toate persoanele fizice si juridice sunt egale in privinta capacitatii de a dobandi drepturi si obligatii civile.
Subiectele de drept civil sunt persoanele fizice si juridice. Normele dreptului civil se aplica si raporturilor dintre profesionisti, precum si raporturilor dintre profesionisti si alte subiecte de drept civil.
Profesionisti sunt persoanele care exploateaza o intreprindere. Aceasta consta in exercitarea sistematica a unei activitati organizate, constand in producerea, administrarea sau instrainarea de bunuri ori in prestarea de servicii.
Dat fiind faptul ca pozitia de egalitate juridica este caracteristica tuturor ramurilor de drept privat, dreptul civil este drept comun fata de celelalte ramuri de drept privat. In acest sens, normele dreptului civil se aplica in domeniile in care celelalte ramuri de drept privat nu contin norme proprii. Dreptul civil imprumuta normele sale altor norme de drept.
Preview document
Conținut arhivă zip
- civil 7+8.docx
- Curs 1+2.docx
- Curs 3 civ.docx
- Curs 4+5 civ.docx
- Curs 6.docx
- Seminar 1+2.docx