Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 12555
Mărime: 55.83KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dumitru Miron

Extras din curs

Pactul de Stabilitate si Crestere a intrat in vigoare la 1 Ianuarie 1999 fiind format dintr-un cadru de reguli de natura preventiva si corectiva. Initial s-a bazat pe doua acte legislative Reglementarea Consiliului Nr. 1466/1997 cu privire la intarirea procesului de supraveghere multilaterala a politicilor bugetare si a coordonarii politicilor economice si Reglementarea Consiliului Nr. 1467/1997 asupra clarificarii si acelerarii procedurii de deficit excesiv si Rezolutia asupra Pactului de Stabilitate si Crestere din 17 iunie 1997.

Pactul de Stabilitate si Crestere este un cadrul esential al Ununii Economice si Monetare, contribuind la realizarea stabilitatii macroeconomice si a sustenabilitatii finantelor publice in Uniunea Europeana. Un sistem bazat pe regului este cea mai buna garantie ca angajamentele luate sint respectate si implementate uniform de catre statele membre. Cele doua ancore principale ale Pactului de Stabilitate si Crestere-nivelul de 3 la suta din PIB al deficitului bugetar si de 60 la suta din PIB a datoriei publice si obiectivul pe termen mediu-sint pietrele de temelie ale procedurii de supraveghere multilaterala.

Statele membre, Consiliul ECOFIN si Comisia Europeana sint responsabile de implementarea Pactului de Stabilitate si Crestere intr-o maniera uniforma si eficienta. In plus, in conditiile in care exercitarea unei presiuni a ‘membrilor clubului’ este esentiala pentru cresterea credibilitatii, influentei si eficacitatii Pactului de Stabilitate si Crestere, Consiliul ECOFIN si Comisia sint obligate sa faca publice pozitiile adoptate si deciziile pentru fiecare pas al procedurii de supraveghere multilaterala.

Obiectivul bugetar pe termen mediu

Obiectivul pe termen mediu este definit in termeni ajustati ciclic, net de factori cu influenta temporara. Factorii cu influenta temporara sint definiti ca masuri care au o influenta bugetara tranzitorie si care nu conduc la o schimbare de durata a pozitiei bugetare.

Obiectivul pe termen mediu are trei scopuri:

a) sa ofere o marja de siguranta pentru a nu depasi nivelul de 3 la suta din PIB a deficitului bugetar. Marja de siguranta este evaluata pentru fiecare stat membru in parte luind in considerare volatilitatea produsului intern brut si sensitivitatea bugetara la fluctuatiile produsului intern brut.

b) Sa asigure un progres rapid catre sustenabilitatea finantelor publice. Acest aspect este evaluat tinind cont de nevoia de a reduce ponderea datoriei publice in produsul intern brut catre niveluri care sa poata acomoda impactul imbatrinirii populatiei asupra finantelor publice.

c) Tinind cont de punctele a) si b), sa creeze spatiu de manevra bugetara pentru luarea in considerare a unui nivel suficient al investitiilor publice.

Obiectivele pe termen mediu sint diferentiate pentru fiecare stat membru in parte, pentru a lua in considerare diversitatea starii economice si bugetare a acestora si de asemenea riscurile legate de sustenabilitatea finantelor publice.

Pina cind criteriile de luare in considerare a aspectelor legate de datoriile implicite (legate de impactul procesului de imbatrinire si a celorlalte fenomene demografice) sint stabilite si agreate de Consiliul ECOFIN, obiectivele pe termen mediu specifice sint stabilite tinind cont de nivelul datoriei publice si de ritmul de crestere economica potentiala. Astfel, obiectivul specific pe termen mediu va fi stabilit intr-un interval de maxim 1 la suta din PIB deficit ajustat ciclic net de factori temporari pentru statele membre cu datorie publica mica si ritm de crestere potentiala ridicata si echilibru sau chiar surplus ajustat ciclic net de factori temporari pentru statele membre care au datorie publica ridicata/ritm de crestere potential scazut.

Ritmul de crestere potential trebuie evaluat pe baza unei perspective pe termen lung cu ajutorul proiectiilor realizate in cadrul Grupului de imbatrinire a populatiei.

Procedura pentru definirea si revizuirea obiectivului pe termen mediu

Statele membre prezinta obiectivele pe termen mediu in Programele de Stabilitate si de Convergenta, urmind ca acestea sa fie examinate de catre Comisia Europeana si de catre Consiliul ECOFIN in contextul evaluarii programelor de convergenta si de stabilitate. In concordanta cu Articolul 99(3) al Tratatului si Articolul 5(2) al Reglementarii 1466/97, in momentul in care Consiliul considera ca obiectivul pe termen mediu prezentat in Programul de Convergenta sau de Stabilitate trebuie sa fie mai ambitios, va lansa o invitatie in cadrul Opiniei adresata statului membru in cauza sa isi ajusteze programul.

Obiectivul pe termen mediu trebuie sa fie revizuit cu ocazia implementarii unor reforme structurale majore si in orice caz la fiecare patru ani, cu scopul reflectarii dezvoltarilor in cadrul datoriei publice, ritmului de crestere potentiala si sustenabilitatii fiscale.

Calea de ajustare catre obiectivul pe termen mediu

Statele membre trebuie sa incurajeze o abordare simetrica a politicii fiscale dea lungul ciclului printr-o disciplina bugetara imbunatatita in perioade de recuperare si crestere economica sustinuta, cu scopul evitarii unor politici bugetare prociclice si atingerii graduale a obiectivului pe termen mediu, creind spatiu bugetar pentru acomodarea perioadelor de crestere mai scazuta si diminuarii datoriei publice la un pas satisfacator, contribuind astfel la consolidarea sustenabilitatii finantelor publice pe termen lung.

Statele membre care si-au atins obiectivul pe termen mediu trebuie sa lase stabilizatorii automati sa functioneze dea lungul ciclului economic si trebuie sa evite in particular promovarea unor politici bugetare prociclice in perioade de crestere sustinuta.

Statele membre care nu si-au atins obiectivul pe termen mediu trebuie sa ia masuri pentru atingerea sa dea lungul ciclului economic. Efortul de ajustare trebuie sa fie mai ridicat in perioade de crestere economica sustinuta si mai limitat in perioade de crestere economica mai scazuta. Cu scopul atingerii obiectivului pe termen mediu, statele membre din zona euro sau din Mecanismul Ratei de Schimb 2 ar trebui sa puna in practica o consolidare anuala a deficitului bugetar ajustat ciclic neta de factori temporari de cel putin 0,5 la suta din PIB. Statele membre care nu observa aceasta cerinta vor explica motivele devierii de la calea de ajustare in cadrul Programelor de Convergenta (pentru statele nemembre ale zonei euro) si de Stabilitate (pentru statele membre ale zonei euro).

Preview document

Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 1
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 2
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 3
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 4
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 5
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 6
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 7
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 8
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 9
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 10
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 11
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 12
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 13
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 14
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 15
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 16
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 17
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 18
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 19
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 20
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 21
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 22
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 23
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 24
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 25
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 26
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 27
Supravegherea multilaterală a politicilor bugetare și macroeconomice în UE - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Supravegherea Multilaterala a Politicilor Bugetare si Macroeconmice in UE.doc

Alții au mai descărcat și

Legitimitatea Parlamentului European

I. Evoluţie istorică Parlamentul European reprezintă, în formularea Tratatului de la Roma din 1957, "popoarele statelor unite în Comunitatea...

Politici Comerciale ale UE

Este politica comună prin excelenţă a UE, cea care a dat impulsul primar integrării economice europene. De la bun început, a fost concepută ca o...

Instituții publice

1. Care sunt statele membre ale Uniunii Europene? Indicați anul intrării lor în Uniune. Ø 1951 Franța, Germania (de Vest), Italia, Belgia,...

Achiztii - Subiecte

1. Factorii cheie de succes care au dus la dezvoltarea achizitiilor sunt: 1) Căutarea competitivităţii Motivele principale sunt urmatoarele: a)...

Instituții Bancare Internaționale

Fondul Monetar International este o agentie specializata care are ca scop promovarea sigurantei economice la nivel mondial. A fost fondat în iulie...

Instituțiile și Economia UE

INTRODUCERE EUROPA LA SFÂRSITUL CELUI DE AL DOILEA RAZBOI MONDIAL. NASTEREA IDEII DE EUROPA UNITA 1. Consiliul Europei 2. Planul Marshall –...

Economie Europeană

PARTEA I FUNDAMENTE TEORETICE SI PRAGMATICE ALE INTEGRARII EUROPENE I. Fundamentele teoretice ale integrarii Abordarea conceptuala a integrarii...

Economie europeană

- Bugetul, fara de care UE nu ar putea functiona, este o sursa de solidaritate, dar si de tensiune intre statele membre. Tensiunile au fost...

Te-ar putea interesa și

Provocări ale aderării României la uniunea monetară

Lucrarea de fata abordeaza aspecte teoretice si practice ce tin de Uniunea Monetara dar si de impactul pe care il are aceasta asupra economiei unei...

Politică fiscală România

INTRODUCERE ranziţia în economia de piaţă este un proces de durată, alcătuit dintr-o multitudine de sfere intercalate de activităţi economice....

Analiza Sistemului Monetar al Republicii Moldova și a Sistemului Monetar al UE

Introducere Sistemul monetar poate fi definit ca un anumit mod de organizare şi reglementare a circulaţiei monetare dintr-o ţară, pe baza unor...

Surse de finanțare a investițiilor - Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional

CAPITOLUL I. SURSE DE FINANŢARE A INVESTIŢIILOR 1.1. CONCEPTUL DE INVESTIŢII Investiţiile reprezintă factorul primordial în strategia dezvoltării...

Pârghiile economico-financiare utilizate de țara noastră

Capitolul 1 INTRODUCERE IN SFERA FINANTELOR PUBLICE Finantele publice reprezinta un intreg sistem de creare, prelucrare, analiza si redistribuire...

Pactul de stabilitate și creștere

Cap1. Caracteristici ale Pactului de Stabilitate si Crestere 3 1.1 Conceptul de Pact de Stabilitate si Crestere 3 1.2 Obiectivele si evolutia...

Mediul de Afaceri în România

1. MEDIU DE AFACERI – DEFINIRE Ansamblul reglementărilor si valorilor juridice, administrative, morale, etice, care alcătuiesc cadrul extern de...

Implicarea FMI în Conceperea și Promovarea Strategiilor de Politică Fiscal-bugetară a Statelor Membre

CAPITOLUL 1 Fondul Monetar Internațional. Rol, importanță, funcții, obiective. FMI este o organizație internațională care are 187 de țări membre,...

Ai nevoie de altceva?