Forma și Conținutul Contractului de Agenție

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4900
Mărime: 35.79KB (arhivat)
Publicat de: David Albu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adriana Matei

Extras din proiect

Contractul de agenție este o varietate a contractului de mandat comercial prin care o persoană fizică sau juridică, numită agent comercial permanent, este împuternicită în mod statornic, să negocieze și să încheie afaceri pentru o altă persoană fizică sau juridică, denumită comitent ori numai să negocieze afaceri pentru aceasta, în schimbul unei remunerații.

Potrivit legii, remunerația agentului poate consta, fie într-o sumă fixă, fie într-un comision, fie în parte o sumă fixă și în parte un comision. Forma remunerației se stabilește prin acordul părților (art. 10 din legea nr.509/2002).

Prin comision, legea înțelege orice formă de remunerație al cărui cuantum se obține prin raportare la volumul său la valoarea operațiunilor comerciale executate de agent în beneficiul comitentului.

În lipsa unor prevederi legale sau a unor clauze derogatorii în contractul de agenție, agentul are dreptul să primească o remunerație în conformitate cu uzanțele comerciale ale zonei și sectorului de piață în care acesta operează. Dacă asemenea uzanțe nu există, agentul este îndreptățit să primească o remunerație corespunzătoare, ținând seama de toate aspectele caracteristice operațiunilor efectuate.

1. Modul de încheiere a contractului de agenție.

Contractul de agenție este un contract consensual, pentru a cărui încheiere valabilă este suficient acordul de voință al părților. Cu toate acestea, legea impune forma scrisă a contractului, ca o cerință de probațiune, derogând astfel de la prevederile generale ale Codului Comercial.

Conform capitolului IV al legii 509/2002, art.18, contractul de agenție încheiat pe perioada determinată sau nedeterminată, inclusiv modificările și adăugările ulterioare, poate fi probat numai prin înscris, indiferent de valoarea acestuia, atât în raporturile dintre părți, cât și față de terți.

Absența înscrisului la care se referă art. 18 din lege nu afectează existența contractului, ci probațiunea acestuia. Totuși absența înscrisului și imposibilitatea dovedirii contractului, în caz de litigiu, echivalează cu inexistența contractului atât în raporturile dintre părți, cât și față de terți.

Referirea textului la terți, are în vedere doar persoanele cu care agentul încheie acte juridice în numele și pe seama comitentului, nu și pe terții chemați să probeze contractul de agenție pentru care acesta este un simplu fapt juridic ce poate fi probat cu orice mijloc de probațiune.

Contractul de agenție pe durată nedeterminată poate fi denunțat unilateral de oricare dintre părți, cu acordarea obligatorie a unui preaviz. Termenul de preaviz care însoțește declarația de denunțare trebuie să aibă o durată de minimum o lună pentru primul an de contract. În cazul în care durata contractului este mai mare de un an, termenul minim de preaviz se mărește cu câte o lună pentru fiecare an suplimentar început, fără ca durata termenului de preaviz să depășească șase luni.

2. Conținutul contractului de agenție

Calitatea de agent o poate avea un comerciant, persoana fizică sau juridică, care în mod independent, permanent și profesional desfășoară o activitate de intermediere în favoarea comercianților. Administratorul judiciar sau lichidatorul în procedura insolvenței precum și persoana care îndeplinește calitatea de tutore, curator, custode sau sechestru în raport cu comitentul nu constituie agent.

Contractul de agenție cuprinde clauzele proprii oricărui contract comercial, dar are și clauze specifice, impuse de reglementarea specifică prevazută în legea 509/2002. În contract trebuiesc prevăzute părțile contractante, comitentul (principalul ) și agentul. Calitatea de comitent o poate avea orice comerciant interesat să apeleze la seviciile unui profesionist pentru vânzarea de mărfuri, sau prestarea de servicii.

Agentul trebuie să îndeplinească obligațiile ce decurg din împuternicirea care îi este dată, personal sau prin prepușii săi, în conformitate cu instrucțiunile primite și în scopul realizării intereselor comitentului. În executarea împuternicirilor primite agentul este obligat să acționeze cu bună credință și cu diligența unui profesionist.

Obiectul împuternicirii – vizează fie negogierea cu terții a condițiilor unor contracte, fie negociere și încheierea contractelor cu terții în numele și pe seama comitentului. Este foarte important ca în contract să se menționeze elemente esențiale ale viitoarelor acte juridice, adaptate intereselor posibilităților comitentului, determinate sau influențate de conjunctura comercială.

Preview document

Forma și Conținutul Contractului de Agenție - Pagina 1
Forma și Conținutul Contractului de Agenție - Pagina 2
Forma și Conținutul Contractului de Agenție - Pagina 3
Forma și Conținutul Contractului de Agenție - Pagina 4
Forma și Conținutul Contractului de Agenție - Pagina 5
Forma și Conținutul Contractului de Agenție - Pagina 6
Forma și Conținutul Contractului de Agenție - Pagina 7
Forma și Conținutul Contractului de Agenție - Pagina 8
Forma și Conținutul Contractului de Agenție - Pagina 9
Forma și Conținutul Contractului de Agenție - Pagina 10
Forma și Conținutul Contractului de Agenție - Pagina 11
Forma și Conținutul Contractului de Agenție - Pagina 12
Forma și Conținutul Contractului de Agenție - Pagina 13
Forma și Conținutul Contractului de Agenție - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Forma si Continutul Contractului de Agentie.docx

Te-ar putea interesa și

Piețe de asigurare europene - piața Londrei și piața Lloyd

Asigurarile reprezinta un sector cheie al economiei europene, a carui influenta se simte atât în protectia în fata riscurilor în domeniul economic...

Modalități de Reducere a Costurilor Tranzacțiilor Internaționale

CAP. I - Mecanismul şi particularităţile tranzacţiilor comerciale internaţionale 1.1. Principii şi tehnici de derulare a tranzacţiilor cu bunuri...

Piața Asigurărilor - Rezultate Obținute și Posibilități de Dezvoltare

Prin elaborarea acestei lucrari, mi-am propus sa abordez problematica internatioanalâ a asigurarilor dar si a asigurarilor din România, încercând...

Derularea unei Operațiuni de Export

INTRODUCERE INTRODUCERE ÎN TRANZACȚIILE COMERCIALE INTERNAȚIONALE Dezvoltarea comerţului internaţional constituie o cale importantă în succesul...

Practică - agenție turism

Motivații și explicații Am ales să efectuez stagiul de practică în domeniul turistic deoarece mi se pare un domeniu interesant și pe viitor vreau...

Contractul de agenție

Contractul de agentie Contractul de agentie a fost reglementat anterior intrarii in vigoare a noului cod civil prin legea 509/2002privind agentii...

Condițiile Impuse Comerciantului Persoană Fizică

CONDITIILE IMPUSE COMERCIANTULUI PERSOANA FIZICA Definitia dreptului comercial Dreptul comercial este acea ramura a dreptului privat care...

Prezentare Tunisia

INTRODUCERE Tunisia, numita si”gradina de flori” a Africii, se afla doar la 2,5 ore de zbor de noi, este o lume cu totul diferita, situata in...

Ai nevoie de altceva?