Transportatori

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 6032
Mărime: 34.50KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Introducere
  2. Capitolul I Transporturile turistice.
  3. 1.1. Consideraţii generale
  4. 1.2. Transporturile şi turismul
  5. 1.3. Rolul şi importanţa transporturilor
  6. 1.4. Clasificarea transporturilor
  7. 1.5. Forme de transport turistic
  8. 1.5.1. Transporturile turistice rutiere
  9. 1.5.2. Transporturile feroviare
  10. 1.5.3.Transporturile aeriene
  11. 1.5.4. Transporturile maritime şi navale
  12. 1.5.5. Cele mai ciudate mijloace de transport din lume
  13. 1.5.6. 5 mijloace de transport inedite din marile orase ale lumii.
  14. 1.6. Serviciile de transport parte integrantă a serviciilor turistice
  15. Capitolul II Propuneri de dezvoltare a activității de transport turistic al firmei
  16. Bibliografie

Extras din proiect

Introducere

Din cele mai vechi timpuri transporturile au fost prezente în activităţile cotidiene ale oamenilor, iar pe măsură, ce societatea a evoluat, importanţa lor în sistemul complex al civilizaţiei umane a crescut continuu.

Apariţia şi dezvoltarea societăţii omeneşti a impus, fără îndoială, apariţia nevoii de transport. Omul primitiv trebuia să se deplaseze în căutarea hranei, mergând pe jos pentru început, iar mai târziu folosindu-se de animale (primele mijloace de transport).

În antichitate, transporturile au jucat un rol determinant în dezvoltarea societăţii şi formarea statelor. Primele oraşe au luat naştere la întretăierea căilor de comunicaţie naturale (intersecţii de drumuri comerciale, confluenţe ale râurilor şi porturilor). In această perioadă, ca dealtfel şi în Evul Mediu, transporturile au cunoscut o sensibilă dezvoltare, dar datorită caracterului limitai al producţiei şi circulaţiei mărfurilor, ele se desfăşurau cu preponderenţă în sfera comercială.

Transporturile structurează spaţiul marilor oraşe moderne, influenţând implantarea întreprinderilor şi stimulând dezvoltarea schimburilor internaţionale. Epoca modernă a determinat perfecţionarea mijloacelor şi căilor de transport, în aceste condiţii transporturile ajungând să se delimiteze ca ramură economica de sine stătătoare.

Transportul nu reprezintă un scop în sine, ci un mijloc de realizare a unei multitudini de scopuri practice. Societatea modernă de azi oferă nenumărate motivaţii cu privire la deplasarea în timp şi spaţiu a oamenilor şi mărfurilor. De aceea, se poate afirma că transportul influenţează toate laturile vieţii economico - sociale, iar dezvoltarea echilibrată, armonioasă, a acestora, în pas cu cerinţele reproducţiei lărgite, constituie un obiectiv important al politicii economice a oricărui stat.

În mod cert evoluţia în timp a sistemelor de transport s-a realizat ca răspuns la cerinţele societăţii nevoilor tot mai accentuate privind mobilitatea bunurilor şi persoanelor, le-au fost oferite mijloace, moduri de transport din ce în ce mai sofisticate, atât din punct de vedere tehnic, logistic, căi şi infrastructural. La proiectarea acestora au prevalat întotdeauna raţiuni de natură economică, pe un plan ceva mai îndepărtat fiind luate în calcul şi cele de ordin social. Validarea oricărei mişcări în spaţiu a bunurilor şi persoanelor depindea exclusiv de scopul urmărit, de efectele economico-sociale ce urmau a fi obţinute. Cu toate acestea, evoluţia de ansamblu a societăţii omeneşti a demonstrat, mai ales în ultimii ani, că scoaterea din contextul natural a tuturor activităţilor umane, deci şi cea specifică transporturilor, nu numai că nu este benefică societăţii, analizate în ansamblul ei, dar poate deveni periculoasă, atât faţă de calitatea vieţii umane cât şi a factorilor de mediu.

Capitolul I Transporturile turistice.

1.1. Consideraţii generale

Serviciile de transport sunt esenţiale nu numai pentru economia naţională şi comerţ, dar şi pentru viaţa de zi cu zi a populaţiei. Ele joacă un rol important în cadrul unei societăţi moderne, iar lumea se aşteaptă ca ele să fie acolo cînd este nevoie de aceste servicii şi să funcţioneze aşa cum trebuie.

Odată cu dezvoltarea pe plan global a tuturor domeniilor s-a observat şi o dezvoltare impresionantă a transporturilor, fie acestea rutiere de pasageri sau de marfuri, feroviare, acvatice sau aeriene. Această dezvoltare include în sine aşa parametri cum sunt siguranţa sporită a traficului, viteza mai mare de transportare a încărcăturilor, eficienţa mai înaltă a sistemelor de transport, iar în rezultatul acestei dezvoltări s-a uşurat cu mult procesul de producţie în toate ramurile industriale.

Transportul turistic reprezintǎ prima formǎ de manifestare a consumului turistic fiind singura componentǎ din structura produsului la care nu se poate renunţa.

Existǎ o legaturǎ strânsǎ între turism şi transporturi, este de fapt vorba de o interconditionare.

În desfǎşurarea transportului turistic se apeleazǎ la o varietate de mijloace de transport, alegerea acestora fiind determinatǎ de o serie de factori. Este vorba de distanţa de parcurs, specificul itinerariilor, motivul deplasǎrii, starea cailor de comunicaţii şi nivelul tarifelor practicate.

Este bine de precizat că azi, în principal, transporturile turistice se desfăşoară pe calea aerului sau cu mijloace auto (peste 40% deţinînd din ponderea totală, fiecare dintre aceste forme de transport), cele pe calea ferată şi navale realizînd cote mai mici (în jur de 7-8 %). Transportul aerian a revoluţionat transportul global, reducând dramatic timpul necesar cǎlǎtoriei pe mari distanţe. Cǎlǎtoriile peste oceane, care ar fi putut dura sǎptǎmâni sau chiar ani, acum pot fi fǎcute în câteva ore.

Mai recent inedita formă de turism spaţial pare a deschide o nouă eră a călătoriilor spre necunoscutele destinaţii ale universului. Se prea poate ca viitorul turismului, şi din acest punct de vedere, să concerteze călătoria cu descoperirile.

Pe de altǎ parte serviciul de transport din industria vacanţelor şi călătoriilor vizează, pe lîngă o serie de activităţi de facilitare a realizări celorlalte prestaţii turistice ansamblul operaţiilor, condiţiilor şi facilităţilor legate de organizarea deplasării fizice a turiştilor, a bagajelor şi a mărfurilor destinate consumului acestora.

1.2. Transporturile şi turismul

Societatea contemporană este marcată astăzi de fenomenul globalizării şi de trecerea la societatea informaţională, care îşi pune din ce în ce mai mult amprenta şi asupra evoluţiei fenomenului turistic. Noile modalităţi de informare stimulează cererea turistică şi conduc la includerea unor noi destinaţii pe orbita circuitului turistic mondial, amplificând presiunea competiţională existentă în prezent pe piaţa turistică internaţională.

Un factor important în evidenţierea rolului transporturilor la impulsionarea activitǎţii turistice, l-a reprezentat inventarea motorului cu abur care şi-a gǎsit aplicabilitate în transportul feroviar. Aceastǎ invenţie a stat ulterior la baza modernizǎrii metodelor de transport, a organizǎrii transportului în comun şi a apariţiei turismului de masǎ în secolul al XIX-lea. Turiştii dispun în prezent de numeroase alternative de transport pentru a ajunge la o destinaţie preferatǎ. În general, transportul depinde de trei factori – cauzǎ fundamentalǎ:

- distanţa cǎlǎtoriei;

- numǎrul de persoane din grup;

- disponibilitǎţile bǎneşti.

Bibliografie

1. Cristea, I., Ionescu, O.C., Stanciu, V., „Transportul aerian de pasageri şi de marfă”, Editura Tehnică, Bucureşti, 1980

2. Crişan, I. Gh., „Tehnica operaţiunilor de turism international”, Editura Sport – Turism, Bucureşti, 1984

3. Draica, C., „Turismul internaţional”, Editura All Beck, Bucureşti, 2003

4. Fistung, D., „Transporturi. Teorie economică, ecologie, legislaţie”, Editura All Beck, Bucureşti, 1999

5. Gherasim, T., Gherasim, D., „Marketing turistic”, Editura Economică, Bucureşti, 1999

6. Glăvan, V., „Turismul ȋn România”, Editura Economică, București, 2000

7. Minciu, R., „Economia turismului”, Editura Uranus, Bucureşti, 2000

8. www.wikipedia.ro

Preview document

Transportatori - Pagina 1
Transportatori - Pagina 2
Transportatori - Pagina 3
Transportatori - Pagina 4
Transportatori - Pagina 5
Transportatori - Pagina 6
Transportatori - Pagina 7
Transportatori - Pagina 8
Transportatori - Pagina 9
Transportatori - Pagina 10
Transportatori - Pagina 11
Transportatori - Pagina 12
Transportatori - Pagina 13
Transportatori - Pagina 14
Transportatori - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Transporturile.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Studiul Tehnologiilor de Sudare Semiautomată a Tubulaturii de Oțel a Conductelor Destinate Transportului Hidrocarburilor

Introducere În contextul actual de dezvoltare a societăţii accesul la resurse energetice este vital. Transportul hidrocarburilor lichide sau...

Concepte privind operațiunile legate de transportul - depozitarea transferul și predarea substanțelor cu statut special

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE Avântul economic înregistrat de societatea umană în ultima perioadă a implicat o creştere fără precedent a comerţului...

Utilaje pentru Transportul Produselor Solide

CAP I. CONSIDERAŢII GENERALE 1. Destinaţie, clasificare, condiţii de lucru şi sisteme de maşini şi utilaje în industria alimentară 1.1....

Transportul Aerian - Avionul

INTRODUCERE Transporturile constituie una dintre cele mai importante componente ale vieţii socio-economice. Când ne referim la transporturi...

Proiectarea unei linii de transport pentru angajații unei firme de salubrizare (SC Urban SA)

Capitolul I I Analiza situației actuale a transporturilor de călatori la nivelul județului Teleorman I.1 Analiza situației actuale...

Transportul Feroviar - Vagonul Restaurant

INTRODUCERE Prin transport pe căile ferate române, se înţelege orice deplasare de persoane sau bunuri realizată cu vehicule feroviare de către...

Serviciile de Transport Internațional și Dezvoltarea lor în Economia României

Introducere În lucrarea de faţă am încercat să prezint anumite particularităţi ale transportului internaţional, particularităţi care prevăd...

Sistem de Transport

PREFATA România, în calitate de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene de la 1 Ianuarie 2007, are nevoie de o politică a sectorului de...

Ai nevoie de altceva?