Schema de legături și descrierea acesteia pentru următorul laptele UHT

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4779
Mărime: 55.76KB (arhivat)
Publicat de: Dora Chelaru
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1.Descrierea produsului 4
  2. 2.Descrierea materiei prime,materialelor auxiliare si materialelor 6
  3. 3.Schema tehnologica de obtinere a produsului .12
  4. 4.Descrierea operatiei centrale a produsului .14
  5. 5.Realizarea schemei de legaturi a utilajelor 18

Extras din proiect

1.Descrierea produsului

Lapte UHT

UHT (Ultra High Temperature) inseamna ultrapasteurizarea, adica o metoda de prelucrare termica a laptelui, prin care sunt inactivate toate microorganismele daunatoare organismului uman, laptele devenind pur si sigur

Laptele UHT este un lapte modern, produs printr-o metoda ingenioasa: laptele este expus la o temperatura de peste 130 de grade pentru o perioada de 2 pana la 4 secunde, iar apoi este adus in foarte scurt timp la temperatura camerei. Aceasta pasteurizare la temperaturi foarte ridicate, distruge microorganismele daunatoare, dar isi pastreaza in proportie de peste 90% proprietatile nutritive. Spre deosebire de alte sortimente de lapte, laptele UHT nu isi modifica gustul, consistenta sau valoarea nutritiva iar intreg procesul de pasteurizare are loc intr-un mediu steril.

Pentru ca sunt eliminate toate bacteriile, inclusiv cele care in mod normal altereaza laptele, laptele UHT nu se altereaza, astfel are termenul de garantie mult mai mare decat laptele crud si nu trebuie tinut la rece. Laptele UHT se poate pastra linistit in camara pana in momentul deschiderii, pentru ca ambalajul sau nu permite patrunderea luminii si a oxigenului. O data desfacuta, cutia de lapte UHT trebuie neaparat tinuta la rece si consumata in termen de 3-4 zile. Faptul ca laptele UHT are termenul de garantie prelungit, il face bautura ideala in orice colt al lumii, constituie un aliment important in excursii sau la drum lung, fara a necesita depozitarea in cutii frigorifice.

Avantajele laptelui UHT

- Bogat in calciu si vitamine

Dupa ultrapasteurizare laptele isi pastreaza toate elementele nutritive : mineralele esentiale, proteinele si vitaminele care ajuta la intarirea sistemului imunitar. Timpul scurt de incalzire (numai de 2-4 secunde) nu permite degradarea avansata a elementelor nutritive specifice laptelui. S-a demonstrate stiintific ca laptele este mult mai sensibil la durata tratamentului termic decat la temperatura la care este incalzit. Cu alte cuvinte, fierberea acasa a laptelui duce la pierderea elementelor nutritive.

Este adevarat: calciu se afla in partea in laptele nu contine grasime , astfel ca, atunci cand se face degresarea, calciul se pastreaza in totalitate.

- Nu necesita refrigerare

Teoretic, laptele este un aliment perisabil. Totusi in absenta bacteriilor indezirabile si a factorilor ce favorizeaza degradare alimentelui (aer, lumina) isi pastreaza proprietatile naturale un timp mai indelungat, fara ajutorul conservantilor si fara a fi necesara refrigerarea.

Este adevarat, ca, laptele UHT nu necesita refrigerare datorita tratamentului termic la temperatura inalta, urmat de ambalare aseptica in cutii de carton multistrat (care il protejeaza de contactul cu lumina si oxigenul).

- Ajuta la o buna functionare a organismului

Sanatatea este influentata in primul rand de alimentatie, iar laptele reprezinta o hrana echilibrata (contine toate principiile nutritive). Specialistii considera ca efectele benefice ale consumului de lapte sunt determinate de aportul in calciu,potasiu si magneziu. E clar, laptele aduce mai multe substante nutritive decat oricare alta bautura.

Laptele UHT imbunatateste performantele intelectuale (prin complexul de vitamine B), ajuta verderea (prin vitamina A), da un plus de energie (prin magneziu), regleaza presiunea arterial (prin enzimele pe care le contine).

- Nu contine microorganisme

Laptele este un mediu propice de inmultire rapida a microorganismelor. Orice vine in contact cu laptele ii poate altera calitatea. In functie de regulile de igiena respectate in timpul mulsului, laptele colectat de la ferme va avea un anumit numar de germeni, chiar si patogeni.

Preview document

Schema de legături și descrierea acesteia pentru următorul laptele UHT - Pagina 1
Schema de legături și descrierea acesteia pentru următorul laptele UHT - Pagina 2
Schema de legături și descrierea acesteia pentru următorul laptele UHT - Pagina 3
Schema de legături și descrierea acesteia pentru următorul laptele UHT - Pagina 4
Schema de legături și descrierea acesteia pentru următorul laptele UHT - Pagina 5
Schema de legături și descrierea acesteia pentru următorul laptele UHT - Pagina 6
Schema de legături și descrierea acesteia pentru următorul laptele UHT - Pagina 7
Schema de legături și descrierea acesteia pentru următorul laptele UHT - Pagina 8
Schema de legături și descrierea acesteia pentru următorul laptele UHT - Pagina 9
Schema de legături și descrierea acesteia pentru următorul laptele UHT - Pagina 10
Schema de legături și descrierea acesteia pentru următorul laptele UHT - Pagina 11
Schema de legături și descrierea acesteia pentru următorul laptele UHT - Pagina 12
Schema de legături și descrierea acesteia pentru următorul laptele UHT - Pagina 13
Schema de legături și descrierea acesteia pentru următorul laptele UHT - Pagina 14
Schema de legături și descrierea acesteia pentru următorul laptele UHT - Pagina 15
Schema de legături și descrierea acesteia pentru următorul laptele UHT - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Schema de Legaturi si Descrierea Acesteia pentru Urmatorul Laptele UHT.docx

Alții au mai descărcat și

Secție de Prelucrare a Laptelui în Brânzeturi

Să se proiecteze o secţie de prelucrare a laptelui în brânzeturi cu pastă opărită (caşcaval) cu o capacitate de 3000 kg/24 h. Materia primă va fi...

Automatizarea fluxului tehnologic într-o fabrică de lapte

Capitolul 1. Introducere 1.1 Consideratii generale In ultimele decenii a aparut o crestere a complexitatii proceselor industriale si in acelasi...

Fabrică de prelucrare a laptelui în brânzeturi

1.1. Documentatia de proiectare 1.1.1. Schema tehnologică de fabricare a produselor lactate din tema cu detalierea operaţiilor ce necesita frig;...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Proiectarea unei secții de brânzeturi cu productivitatea de 5t

INTRODUCERE Laptele este un aliment valoros, însă relativ perisabil datorită contaminării sale cu microorganisme, încă de la mulgere. Pe de altă...

Ai nevoie de altceva?