Analiza Merceologica a Mobilierului din Lemn de Brad

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1758
Mărime: 227.58KB (arhivat)
Publicat de: Leonid Ciobanu
Puncte necesare: 8
Universitatea Transilvania din Brasov Facultatea de Stiinte Economice Economia comertului, turismului si serviciilor

Extras din proiect

Introducere

Lemnul este una din cele mai importante materii prime naturale fiind utilizat în principal la fabricarea mobilei, ca material de construcţii, la fabricarea hârtiei, fibrelor celulozice, articolelor de uz casnic, jucăriilor, articolelor de uz casnic, jucăriilor, articolelor de papetărie, ambarcaţiunilor, ambalajelor etc.

Lemnul este un material de natură organică cu o compoziţie chimică complexă, eterogen şi anizotrop, obţinut din arbori forestieri de esenţă răşinoasă sau foioasă.

Lemnul are o structură fibroasă şi orientată, formată din celule cu membrane lignificate. Acestea formează ţesuturi specializate care conferă rezistenţă şi totodată servesc la conducerea apei cu substanţe minerale din sol şi a sevei elaborate.

Bradul face parte din categoria speciilor rasinoase alaturi de molid, pinul silvestru, tisa şi laricele.

Bradul are un lemn fără duramen, de culoare alb-gălbuie cu nuanţe albăstrui-cenuşii, fără luciu, fără canale rezinifere. Inelele anuale sunt distincte, cu contur regulat, cu lemn pronunţat, ceea ce determină o textură fină până la mijlocie.

Lemnul de brad este uşor şi moale, se despică uşor, prezintă contrageri reduse. Se usucă repede, fără deformări, dar cu tendinţa de crăpare. Prezintă smulgeri de fibre la rindeluire şi se frezează mai greu, calitatea suprafeţelor prelucrate fiind slabă. Se încleiază şi se finisează bine.

Mobila este un ansamblu de piese de mobilier fabricate din lemn, metal şi mase plastice, întrebuinţate în locuinţe şi localuri publice pentru a satisface o serie de necesităţi de ordin funcţional, estetic şi de confort.

Mobila reprezintă cea mai înaltă treaptă de valorificare a lemnului. Ea încorporează, pe lângă materialul lemnos cu un grad superior de prelucrare, şi creativitatea designerilor care au proiectat-o.

Materii prime si auxiliare utilizate pentru obtinerea mobilei din lemn de brad

1. Materiile prime servesc la obţinerea reperelor de bază din care este format mobilierul. Din această grupă de materiale fac parte: cheresteaua, placajul, plăcile din aşchii de lemn şi plăcile din fibre de lemn simple sau înnobilate.

2. Materialele auxiliare au atât rol tehnologic cât şi unul estetic şi de asigurare a confortului. Ca materiale auxiliare se utilizează o serie de articole de feronerie, adezivi, materiale pentru finisare.

a) Articolele de feronerie cuprind o serie de accesorii precum: mânere, broaşte, balamale, zăvoare, elemente de susţinere. Acestea sunt confecţionate din oţel obişnuit, oţel inoxidabil, aliaje de zinc, aluminiu, alamă, antimoniu, mase plastice şi sunt acoperite cu un strat de nichel, crom, alamă cu rol estetic şi de protecţie împotriva coroziunii.

b) Adezivii servesc la îmbinarea într-un tot unitar a reperelor ce compun piesa de mobilier. În industria mobilei adezivii de bază sunt cleiurile. Acestea sunt substanţe care, aplicate sub formă de strat subţire, pe o suprafaţă sau între suprafeţele a două repere, se întăresc sau polimerizează, realizându-se astfel o coeziune puternică a suprafeţelor de contact.

La fabricarea mobilei se întrebuinţează cleiul pe bază de poliacetat de vinil, alcool vinilic în apă, clei colagenic, clei de nitroceluloză.

c) Materialele pentru finisare. Din această grupă de materiale auxiliare fac parte baiţurile şi lacurile.

Baiţurile sunt materiale cu ajutorul cărora se colorează lemnul. Ele trebuie să fie constituite din compuşi solubili care, după uscarea lemnului, să rămână aderenţi la fibra lemnului şi să-l coloreze uniform. Se utilizează baiţuri minerale sau organice.

Lacurile aplicate într-un strat subţire pe o suprafaţă formează după un anumit timp o peliculă solidă, elastică, cu sau fără luciu. Se utilizează lacuri pe bază de derivaţi celulozici, lacuri poliesterice.

Preview document

Analiza Merceologica a Mobilierului din Lemn de Brad - Pagina 1
Analiza Merceologica a Mobilierului din Lemn de Brad - Pagina 2
Analiza Merceologica a Mobilierului din Lemn de Brad - Pagina 3
Analiza Merceologica a Mobilierului din Lemn de Brad - Pagina 4
Analiza Merceologica a Mobilierului din Lemn de Brad - Pagina 5
Analiza Merceologica a Mobilierului din Lemn de Brad - Pagina 6
Analiza Merceologica a Mobilierului din Lemn de Brad - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Analiza Merceologica a Mobilierului din Lemn de Brad.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Caracterizarea Merceologică a Mărfurilor de Sticlă

4 Caracterizarea merceologică a mărfurilor de sticlă Mărfurile din sticlă prezintă o importanţă deosebită pentru anumite domenii de utilizare:...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Reciclarea Autovehiculelor Scoase din Uz

CE INSEAMNA RECICLAREA? Recilarea este un concept tot mai des intalnit inca din secolul al XX-lea care doreste limitarea risipei de resurse pentru...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Ai nevoie de altceva?