Evaluarea competitivității serviciilor turistice în comunitatea europeană

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 19 în total
Mărime: 1.10MB (arhivat)
Publicat de: Deea A.
Puncte necesare: 5
UNIVERSITATEA DUNĂREA DE JOS GALAŢI

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. 1. TURISMUL
  3. 1.1. Concepte, caracteristici şi componente ale turismului
  4. 1.2. Forme ale activităţii turistice
  5. 1.3. Elemente specifice turismului României
  6. 1.4. Elemente specifice turismului Europei
  7. 2. COMPETITIVITATEA TURISMULUI
  8. 2.1. Caracteristicile competitivităţii
  9. 2.2. Componentele competitivităţii
  10. 2.3. Elemente determinante ale competitivitaţii în turism
  11. 2.4. Competitivitatea unei zone turistice
  12. 2.5. Competitivitatea produsului turistic
  13. 3. ANALIZA COMPETITIVITĂŢII
  14. 3.1. Indicele competitivităţii în turism – semnificaţie şi metodologie de calcul
  15. 3.2. Indicele competitivităţii în turism – România vs. Bulgaria
  16. CONCLUZII

Extras din referat

2. COMPETITIVITATEA TURISMULUI Caracteristicile competitivităţii

Confruntarea pe diferite pieţe este deosebit de dură iar competiţia trebuie privită la dimensiunile sale reale, fără a avea o viziune prea optimistă, întrucât numai în modul acesta se vor putea lua toate măsurile ce se impun pentru a asigura securitatea şi dezvoltarea firmelor, indiferent de sectorul de activitate.

Competitivitatea sugerează siguranţă, eficienţă, calitate, productivitate ridicată, adaptabilitate, reuşită, management modern, produse superioare, costuri scăzute. Forţa competitivă a unei firme, rezidă în avantajele competitive şi în competenţele distinctive pe care le posedă în raport cu alte firme concurente.

Deşi din punct de vedere economic noţiunea de competitivitate în turism definită ca fiind „capacitatea de a face faţă unei concurenţe într-o manieră eficace şi rentabilă pe piaţa turistică.” se integrează celei folosite în literatura de specialitate, conţinutul specific al turismului face necesară o abordare complexă şi multidimensională a acestui concept. Aceasta este necesară având în vedere o serie de aspecte particulare ale produsului turistic.

Componentele competitivităţii

Definită ca fiind „gradul în care o naţiune, în condiţii de piaţă liberă şi onestă, poate să producă bunuri şi servicii care să treacă proba pieţelor internaţionale, reuşind în acelaşi timp să menţină şi să sporească venitul real al cetăţenilor săi” competitivitatea este deci o provocare care se aplică nu numai în cazul naţiunilor ci şi al tuturor regiunilor şi oraşelor/staţiunilor din lume.

Competitivitate financiară - este exprimată de: mărimea profitului, capacitatea de autofinanţare, suma şi scadenţa împrumuturilor, cota de piata.

Competitivitate comercială - este evidenţiată de: partea de piaţă deţinută, evoluţia cifrei de afaceri, pragul de rentabilitate, imaginea de marcă, fidelitatea clienţilor, coerenţa gamei de produse, nivelul bugetului publicitar.

Competitivitate umană - este rezultatul îndemânării mâinii de lucru, nivelul de calificare, rata absenteismului.

Competitivitate tehnică - este exprimată de natura echipamentului: vechime, performanţa, avans tehnic, importanta cercetării-dezvoltării, nivelul de automatizare, aprovizionarea, relaţiile cu furnizorii, rotaţia stocurilor.

Competitivitate managerială - este reprezentata de aptitudinea comandamentului, a delegării, a negocierii, a spiritului de sinteza, valoarea colaboratorilor, gradul de coeziune al echipei.

Competitivitate organizaţională - este influenţată de forma structurii organizatorice, numărul nivelurilor ierarhice, natura delegării deciziilor, gradul de descentralizare, circulaţia informaţiilor, modalitatea finalizării obiectivelor, modul de realizare al controlului.

Competitivitatea unei zone turistice

Succesul unei destinaţii turistice este determinat de modul în care aceasta reuşeşte să garanteze şi în acelaşi timp să asigure, vizitatorilor, prin întreaga sa ofertă, o experienţă care să egaleze sau să depăşească multiplele destinaţii alternative.

- Atracţiile şi resursele turistice

- Poziţia geografică

- Cadrul natural

- Infrastructura

3. ANALIZA COMPETITIVITĂŢII Indicele competitivităţii în turism – semnificaţie şi metodologie de calcul

Din punct de vedere metodologic, ICT îşi propune să evalueze elementele care asigură dezvoltarea sectorului turistic în diferite ţări prin intermediul a trei categorii de variabile care afectează competitivitatea turismului la nivel global.

În contextul turismului european, România ocupă poziţia 34 din 42 de poziţii, unul dintre competitorii săi direcţi, Bulgaria, situându-se şapte poziţii mai sus, pe locul 27. De altfel, ţările europene ocupă poziţii foarte bune în clasamentul mondial al ICT în condiţiile în care majoritatea acestora au fost afectate serios de criza economică, iar atât investiţiile, cât şi veniturile obţinute în sectorul turism au cunoscut o importantă scădere.

Turişti străini în România

Datele statistice arată că Europa deţine cele mai căutate destinaţii turistice fiind cea mai vizitată regiune din lume. Bogăţia resurselor culturale şi naturale, calitatea infrastructurii, varietatea zonelor geografice sunt, probabil, câteva dintre motivele pentru care Europa deţine această poziţie. În acelaşi timp, extinderea Uniunii Europene a îmbunătăţit în mod semnificativ potenţialul turistic al regiunii prin sporirea varietăţii culturale şi introducerea în circuitul turistic a unor noi destinaţii.

Criza economică a afectat semnificativ sectorul turismului, acest lucru reflectându-se atât într-o scădere a numărului de turişti străini şi a veniturilor obţinute de pe urma acestora de către o ţară, cât şi prin transformarea turismului internaţional într-un turism cu caracter intern.

Indicele competitivităţii în turism – România vs. Bulgaria

Climatul politic şi mediul instituţional existent au un efect decisiv asupra atractivităţii ca destinaţie turistică a unei anumite regiuni sau ţări. În general, turiştii sunt foarte sensibili la mesajele transmise în legătură cu cadrul de siguranţă şi securitate existent, iar la acest capitol orice informaţie negativă, mai mult sau mai puţin fundamentată, poate crea un efect de halou şi de contagiune în rândul publicului. În ceea ce priveşte imaginea generală a României din perspectiva cadrului legal, aceasta este, în general, percepută ca o ţară care, deşi se confruntă cu un nivel ridicat al birocraţiei şi al instabilităţii legislative, oferă condiţii suficiente pentru a fi considerată o destinaţie care nu implică riscuri majore de securitate.

Numărul turiştilor străini

Investiţiile masive au generat un aflux de turişti străini către Bulgaria. Astfel, dacă în 2001 în România au intrat 852.000 de turişti străini iar în Bulgaria doar 741.000, în 2011 lucrurile au stat complet diferit – în Bulgaria au intrat 2.2 milioane de turişti străini, iar în România doar 1.4 milioane.

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea Competitivitatii Serviciilor Turistice in Comunitatea Europeana.ppt

Te-ar putea interesa și

Analiză din punct de vedere al resurselor turistice - Județul Argeș

1. Evaluarea si propunerea de solutii de valorificare a resurselor locale si regionale de turism din judetul Arges. 1.1. Reliefarea principalelor...

Participarea României la programele comunitare înainte și după aderare la Uniunea Europeană

INTRODUCERE Apreciata înca de la bun început în Uniunea Europeana ca un complement important al procesului de integrare, politica de crestere...

Programe și Fonduri UE Pre și Post Aderare România

PROGRAME SI FONDURI UE PRE SI POST-ADERARE Pentru a sprijini pregătirea ţărilor candidate în vederea dobândirii statutului de membru al Uniunii,...

Protecția zonei montane

I. PROTECTIA ZONEI MONTANE 1.1. Zona montana Munţii României constituie o entitate geografică, economică şi socială definită, având relief,...

Turismul, turiștii și Uniunea Europeană

Turismul reprezintă călătoriile de plăcere, pentru recreere. Aceasta a fost extinsă în ultimii ani pentru a include orice călătorie în afara zonei...

Mediul

Cursul 1 Raportul juridic de mediu reprezintă relaţia socială care ia naştere între persoane în legătură cu prevenirea şi combaterea poluării,...

Ai nevoie de altceva?