Clima și hidrografia Australiei

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 3097
Mărime: 20.25KB (arhivat)
Publicat de: Sava Costache
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Australia este un continent predominant uscat, peste 2/3 din teritoriu primeste anual mai putin de 500 mm precipitatii si peste 1/3 mai putin de 250 mm. Numai apropximativ 10% din teritoriu primeste mai mult de 1000 mm/an (ex.: 2620 la Innisfail, 1666 la Darwin)

Predomina climatul cald, tropical si subtropicalm, iar in Tasmania si regiunile muntoase inalte din Noua Galie de Sud si Victoria climatul temperat (cu precadere oceanic).

Principalele caracteristici climatice sunt date de pozitia geografica, caracteristicile reliefului, presiunea atmosferica (ex.: centura de presiune ridicata din zona subtropicala) si circulatia maselor de aer (circulatia musonica, vanturile de vest si sud-est). Este localizata aproximativ intre 10° si 43° latitudine sudica, in plina zona subtropicala (este traversata de Tropicul Capricornului). Muntii Marei Cumpene de Ape, prin orientarea pe directive nord-sud si altitudine, au rol de bariera climatica in calea maselor de aer sud-estice.

Precipitatiile atmosferice. Centura de presiune ridicata, subtropicala, se deplaseaza spre nord sau spre sud, in functie de sezon, ceea ce impune sezonalitatea distributiei precipitatiilor. Cand sistemul de presiune ridicata se deplaseaza spre nord, in timpul iernii, sudul Australiei cade sub influenta vanturilor de vest si fronturilor reci si umede, ce aduc precipitatii mai bogate.

Vara, in sudul Australiei, este uscat si fierbinte: 130 mm la Perth si 180 mm la Adelaide, cu brize marine pe coaste. Urmand o lunga perioada uscata, vanturile fierbinti si uscate din interior pot cauza incendii in estul si sudul statului.

Prin comparative, regiunile tropicale din nordul continentului au o vara umeda, musonica. In aceasta perioada (octombrie-aprilie), musonii aduc multe precipitatii: 2600 mm la Innisfail si 1400 mm la Darwin. Ocazional, ciclonii tropicali pot aduce precipitatii abundente in regiunile costiere tropicale. In timpul iernii, clima este uscata si calda: 910 mm la Innisfail si 75 mm la Darwin. Astfel, in jumatatea nordica, sunt diferente de umiditate considerabile intre vara si iarna.

In partea central, precipitatii mai bogate cad tot in timpul verii: 185 mm fata de 70 mm, la Alice Springs.

Ploile de vara sunt de mare importanta deoarece nordul Australiei este adapostit de Muntii Marei Cumpene de Ape in calea maselor de aer dinspre sud-est, fortate sa urce pantele estice ale muntilor, lasa multa umiditate pe coasta pacifica (din Queensland si Noua Galie de Sud). Aceasta regiune, care este afectata si de ciclonii tropicali, primeste cantitati importante de precipitatii (ex.: 1220 mm/an la Sydney).

In mare parte a regiunilor interioare, precipitatiile medii anuale sunt mai mici de 250 mm/an, in regiunea lacului Eyre media anuala coboara chiar sub 125 mm (regiunea cea mai arida) si au character neregulat. Uneori, precipitatiile pot cadea intr-o singura luna sau, mai rar, intr-o singura zi. Cu toate astea, deserturile Australiei nu sunt la fel de aride comparative cu alte deserturi ale Terrei (Atacama primeste sub 50 mm/an). Sunt si cazuri cand, in deserturi, cad precipitatii mai bogate (ex.: extinderea spre sud a musonului din nordul Australiei si sub influenta ciclonilor tropicali), care aduc precipitatii in partile nordice, nord-vestice si vestice ale deserturilor.

Regiunile din jurul orasului Alice Springs si Campia Nullarbor au character semidesertic datorita altitudinilor mai mari, in primul caz, si apropierii de coasta, in al doilea.

In timpul iernii austral se inregistreaza zapezi abundente in regiunea Kosciusko si in Tasmania, iar in timpul noptilor, gerurile sunt commune in interior si in sud. In Australia, zapada cade regulat si semnificativ in Muntii Marei Cumpene de Ape (Noua Galie de Sud si Victoria) si in Tasmania. Ocazional, in timpul iernilor reci, cade zapada si in podisurile din sudul statului Queensland, in Muntii Flinders si Lofty din Australia de Sud.

Cea mai notabila caracteristica a climei Australiei este marea variabilitate a precipitatiilor. Acest lucru este influentat de Oscilatiile Sudice (Southern Oscillation) ale Oceanului Pacific, fenomen cunoscut sub numele de El Nino. Australia este unul din cele mai afectate continente, secetele majore fiind urmate de perioade umede. Frecventa ciclonilor tropicali, valurile de caldura, incendiile sunt, de asemenea, legate de aceste oscilatii.

Temperatura aerului. Temperatura medie in ianuaria (vara emisferei sudice) variaza intre 16°C la Hobart (sud), 22°C la Sydney (est), 28°C la Alice Springs (centru) si 29°C la Darwin (nord). Temperatura medie in iulie (iarna emisferelor sudice) este cuprinsa intre 8°C la Hobart, 12°C la Sydney, 12°C la Alice Springs si 26°C la Darwin.

Din datele prezentate rezulta ca amplitudinea termica cea mai mica se inregistreaza la Darwin (3°C), iar cea mai mare la Alice Springs (16°C).

Vara este fierbinte in toate deserturile, cu temperaturi medii care depasesc 35°C . In majoritatea regiunilor aride, verile racoroase sunt rare, exceptie facand Campia Nullabor, care este influentata de brizele marine. De asemenea, pot fi intalnite fluctuatii de peste 20°C de la o zi la alta, atunci cand din nord patrund vanturi fierbinti si uscate. Diferentele termice dintre zi si noapte pot varia intre 15-20°C.

Ingheturile sunt foarte rare si pot fi intalnite in regiunile muntoase, in parte sudica si in cea centrala (ex.: -7,5°C in muntii din zona Alice Springs).

Furtunile de praf sunt o caracteristica a regiunilor aride, fiind mai frecvente in sud si est. Aria din jurul asezarii Birdville (la granita statelor Queensland si Australia de Sud) are o medie de 6,5 furtuni de praf/an.

Un aspect climatic deosebit il reprezinta evaporarea, foarte intense in partile central (1800-3000 mm). S-a constatat ca rata mare a evaporarii se datoreaza nu numai aerului fierbinte si caldurii solului, ci si vantului uscat uneori destul de puternic. La Alice Springs evaporarea poate ajunge la 2500 mm/an. Asta in conditiile in care precipitatiile medii din aceste puncte abia daca ating a opta parte din evaporare (274 mm/an la Alice Springs). Aerul de deasupra regiunilor desertice este foarte uscat, cu o umiditate de 20-30%, uneori chiar 10% (la sfarsitul iernii si primavara).

Cercetatorii au relevat ca pe mai mult de 70% din suprafata continentului precipitatiile sunt mai mici decat evaporarea.

Apele

Australia este un spatiu deficitar din punct de vedere hidrografic, mari intinderi din centrul si vestul tarii fiind lipiste de scurgere. Este tara raurilor care seaca periodic, a lacurilor sarate si a marilor bazine arteziene.

Preview document

Clima și hidrografia Australiei - Pagina 1
Clima și hidrografia Australiei - Pagina 2
Clima și hidrografia Australiei - Pagina 3
Clima și hidrografia Australiei - Pagina 4
Clima și hidrografia Australiei - Pagina 5
Clima și hidrografia Australiei - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Clima si Hidrografia Australiei.docx

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Tendințele Dezvoltării Turismului Litoral în Australia

INTRODUCERE Turismul este un fenomen nou care nu a intrat în practica cotidiană decât de o jumătate de secol. Dar el a cunoscut o expansiune şi o...

Republica Africă de Sud

Limite si pozitie geografica Republica Africa de Sud este o democraţie parlamentară cuprinzând nouă provincii şi se situeaza în partea de sud a...

Modelarea și Simularea Sistemelor Agricole

MODELAREA SI SIMULAREA ACTIVITATILOR INTR-O EXPLOATATIE AGRICOLA INTRODUCERE Suprafata de 100 de hectare va fi impartita egal intre cele 5...

Zona Mediteraneană

Localizare Ocupa suprafete la latitudini de 30ᵒ - 40ᵒ, precumpanitor in insulele si in statele riverane Marii Mediterane.Areale mai restranse sunt...

Australia

DATE GENERALE Nume oficial: Uniunea Australiana Situare: in emisfera sudica ocupand continentul omonim si mai multe insule din apropiere...

Plante insectivore

INTRODUCERE Plantele carnivore sunt plante care își iau unele sau majoritatea substanțelor lor nutritive (dar nu energia) prin prinderea și...

Africa de sud

Introducere Te aventurezi pana la capatul lumii? Vrei sa simti cum adrenalina iti creste la cote periculoase??? Atunci, este „Time for AFRica‟...

Australia

2. Viata culturala si influenta sa asupra practicilor de cumparare 21 IV.Concluzii 23 I. Prezentarea pe scurt a Australiei: Australia este a...

Ai nevoie de altceva?