Extras din referat
CONFLICTUL DE INTERESE
Un oficial public este în conflict de interes atunci când, în virtutea funcției publice pe care o ocupă, ia o decizie sau participă la luarea unei deicizii cu privire la care are și un interes personal.
Conform articolului 13, definiția recomandata de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei 10/2000, conflictul de interese:
- Conflictul de interese apare atunci când funcționarul public are un interes personal care influentează sau pare sa influențeze îndeplinirea atribuțiilor sale oficiale cu imparțialitate și obiectivitate. Interesele private ale funcționarului public pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru prieteni, pentru persoane sau organizații cu care funcționarul public a avut relații politice sau de afaceri. Interesul personal se poate referi și la orice datorii pe care funcționarul public le are fata de persoanele enumerate mai sus.
Conform Noului Cod Penal, Legea 286/2009 , conflictul de interese:
(1) Fapta funcționarului public care, in exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natura, se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publica.
Pentru un funcționar public, situațiile in care acesta se afla in conflict de interese sunt specificate in articolul 79, cartea I, titlul IV, capitolul I din Legea nr. 161/2003 :
(1) Funcționarul public este in conflict de interese dacă se afla in una dintre următoarele situații:
a) este chemat sa rezolve cereri, sa ia decizii sau sa participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice și juridice cu care are relații cu caracter patrimonial;
b) participa in cadrul aceleiași comisii, constituite conform legii, cu funcționari publici care au calitatea de soț sau ruda de gradul I;
c) interesele sale patrimoniale, ale soțului sau rudelor sale de gradul I pot influența deciziile pe care trebuie sa le ia in exercitarea funcției publice.
(2) In cazul existentei unui conflict de interese, funcționarul public este obligat sa se abțină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii și sa îl informeze de îndată pe șeful ierarhic căruia ii este subordonat direct. Acesta este obligat sa ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparțialitate a funcției publice, in termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoștiință.
(3) In cazurile prevăzute la alin. (1) , conducătorul Autorității sau instituției publice, la propunerea șefului ierarhic căruia ii este subordonat direct funcționarul public in cauză, va desemna un alt funcționar public, care are aceeași pregătire și nivel de experiența.
(4) Încălcarea dispozițiilor alin. (2) poate atrage, după caz, răspunderea disciplinara, administrativă, civilă ori penală, potrivit legii.
Bibliografie
1. Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici
2. Legea nr. 161/2003
3. Legea nr. 176/2010
4. Codul Penal al României ( aprobat prin Legea nr. 286 din 17 Iulie 2009)
5. Agenția Naționala de integritate (ANI) -Ghid privind incompatibilitățile și conflictele de interese
Preview document
Conținut arhivă zip
- Conflictul de interse si incompatibilitati.docx