Plasamentul - Element al Mixului de Marketing

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3489
Mărime: 32.06KB (arhivat)
Publicat de: Ioana I.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Rezumat: Pentru a vă putea arăta ce semnifică acest element al mixului de marketing am incercat pe parcursul acestui referat să elaborez câţiva paşi, şi anume am prezentat conceptul de plasament în sectorul bancar alături de toate canalele de distribuţie care pot fi utilizate de bănci, câteva avantaje ale acestor canale de distribuţie, de asemenea pentru a vă putea face o părere şi să ştiţi despre ce este vorba în legatură cu acest element al mixului de marketing am încercat să vă arăt şi printr-o parte practică şi anume am prezentat canalele de distrubuţie al băncii BRD-Group Societe General, în plus m-am axat foarte mult pe canalele de distribuţie ale băncii la distanţă deoarece sunt servicii noi ale sistemului bancar cu multe avataje pe care pot să spun că nu toată lumea este la zi cu acest sistem personalizat.

Cuvinte cheie: canal de distrubuţie, sistem bancar, bancă la distanţă

“ Începând cu anii ’90 a inceput să devină evident diminuarea ponderii comercializării directe prin bănci, sucursale, agenţii tradiţionale şi să se manifeste apariţia în forţă a unor noi modalităţi: distribuitoarele bancare automate, ghişeele bancare automate, terminalele în punctele de vânzare, viramentele automate, serviciile bancare la distanţă.“

Prin acest citat, care este elaborat de Adam Ciprian putem să ne dăm seama că băncile prin concurenţă au încercat să devină cât mai performante pentru a satisface cât mai mulţi clienţi şi pentru a încerca să atragă cât mai mulţi clienţi. De exemplu dacă o bancă a introdus ceva nou pe piaţă, restul băncilor au fost nevoite la rândul lor să fie în pas cu aceea bancă deoarece clienţii apelează la banca care le oferă cât mai multe beneficii şi sisteme de care pot beneficia la rândul lor.

Deci, plasamentul sau distribuţia cuprinde toate activităţile care permit punerea serviciilor la dispoziţia clienţilor finali, în momentul şi locul în care aceştia îl solicită. În sistemul bancar, pe anumite canale de distribuţie nu se pot contracta credite sau nu se pot achiziţiona unele produse de investiţii, forţele de vânzare şi publicitatea diferă foarte mult de la un tip de canal la altul, relaţiile cu clientul pot fi directe ( sucursalele si agenţiile) sau indirecte (unităţile self banking, ATM-urile, Internet sau Mobil banking).

Ca să puteţi întelege mai bine am să încerc să fac o scurtă prezentare a tuturor canalelor de distribuţie pe care le pot avea băncile din România şi anume:

- Centrala: după cum ştim cu toţii aceasta este cel mai important canal de distribuţie deoarece de aici pornesc cele mai importante produse şi servicii către subunităţi inclusiv soft-urile de instalare a noilor programe informatice ce uşureaza parcurgerea unor tranzacţii, mai este importantă pentru că în centrală se primesc cei mai importanţi clienţi şi parteneri de afaceri, colaborare prin care rezultă noi servicii sau produse bancare.

- Sucursalele: şi acestea au partea lor importantă, aici se trimit toate vânzările de produse şi servicii la nivelul tuturor unităţilor din judeţ, tot aici se primesc cererile de carduri, se aprobă creditele de valori mari, se distribuie materiale promoţionale pentru toate unităţile din subordine,şi alte operaţiuni.

- Agenţiile: sunt amplasate în cartierele periferice, pentru ca clientul să nu fie nevoit să se deplaseze până la sucursală, şi apare o operaţiune specială sau un credit mai mare, agenţia se ocupă de client apelând chiar ea la sucursală.

- Agenţiile specializate: sunt unităţi mici, acele unităţi care sunt amplasate în interiorul marilor supermarketuri şi hipermarketuri, în incinta facultăţilor şi clădirilor parlamentare sau guvernamentale, astfel de unităţi au un program special, de obicei între orele 10-22, iar în timpul sărbătorilor chiar până la orele 24.

- Cafenelele bancare: sunt rezultatul parteneriatului dintre o cafenea si o bancă, în sensul că în incinta cafenelei îşi desfăşoară activitatea o bancă care oferă informaţii, pliante si broşuri cu privire la produsele şi serviciile oferite de banca respectivă.Au fost iniţiate acum doi ani de către Banca Transilvania iar o formă mai dezvoltată a adus’o Banca Comercială Română unind printr-un coridor cafeneaua bancară de unitatea băncii.

- ATM-urile( Automatic Teller Machine)- pe care le cunoaştem cu toţii ca fiind bancomatele, care au ajuns să depăşească reţeaua de unităţi ale băncilor, prin acest canal de distribuţie clienţii au posibilitatea plăţii facturilor sau achitarea ratelor de credit si a primelor de asigurare, mai există posibilitatea reîncărcării cartelelor telefonice mobile (BCR) sau chiar depunerea numerarului la bancomatele speciale (Citibank)

- ASV-urile: automatele de schimb valutar care au fost introduse de către BCR şi Raiffeisen Bank, clientul poate schimba direct la aparat dolari americani, euro, lire sterline şi franci elveţieni în lei.

Prin “bancă la distanţă” avem:

- Internet Banking: a fost introdus de circa 4 ani in România, la început băncile ofereau simple informaţii despre serviciile şi produsele lor precum şi unele date despre bancă, apoi aceste informaţii s-au diversificat, clienţii putând efectua plăţi sau transfera sume de bani, plata unor rate de credite si altele.

- Mobile Banking: a apărut tot acum 4 ani şi oferea informaţii despre soldul unor conturi de depozite ale clientului, ulterior, aceasta activitate s-a imbunătăţit oferind în prezent informaţii despre ultimele 5 tranzacţii efectuate, cursurile valutare la zi, soldul la conturile de card sau credite ipotecare, mai oferă posibilitatea efectuării unor transferuri intra si interbancare in lei, plata unor facturi, reincărcarea unor cartele telefonice si altele.

- Call-centerul: a fost introdus in 2003 de către Raiffeisen Bank, informaţiile se obţin gratis, la începutul convorbirii clientul este direcţionat către gama de servicii care il interesează (credite, carduri etc), iar angajaţii pot prezenta clentului elemente noi ale unui produs relansat.

Mai există si alte canale de distribuţie, dar care sunt specificate doar la unele bănci cum sunt: unităţile corporale, unităţile selfbanking (ING Bank), centrele ipotecare (Raiffeisen Bank), unităţile mobile (Raiffeisen Bank) sau chiar poşta care a facut un parteneriat cu Bancpost.

Preview document

Plasamentul - Element al Mixului de Marketing - Pagina 1
Plasamentul - Element al Mixului de Marketing - Pagina 2
Plasamentul - Element al Mixului de Marketing - Pagina 3
Plasamentul - Element al Mixului de Marketing - Pagina 4
Plasamentul - Element al Mixului de Marketing - Pagina 5
Plasamentul - Element al Mixului de Marketing - Pagina 6
Plasamentul - Element al Mixului de Marketing - Pagina 7
Plasamentul - Element al Mixului de Marketing - Pagina 8
Plasamentul - Element al Mixului de Marketing - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Plasamentul - Element al Mixului de Marketing.doc

Te-ar putea interesa și

Publicitatea - Tehnică Promoțională Folosită la Nivel de Firmă

PRELIMINARII PRIVIND PROMOVAREA ÎN AFACERILE ECONOMICE Marketingul modern înseamna mai mult decât a realiza un produs bun, a stabili un pret...

Particularitățile mixului în B2B marketing

Particularitatile produsului in B2B marketing Mixul de marketing a fost prezentat pentru prima oara in teoria parametrilor lui Rasmussen in anul...

Personalul - Element al Mix-ului de Marketing Financiar-Bancar

INTRODUCERE Civilizatia financiara a ultimelor doua decenii ne-a pus in fata unei avalanse crescande de servicii financiar bancare, servicii care...

Marketing-ul Produselor și Serviciilor Bancare

Capitolul 1 – Marketing-ul produselor şi serviciilor bancare Aspecte generale 1.1. Rolul şi importanţa marketing-ului produselor şi serviciilor...

Analizarea Strategiei de Marketing

Capitolul I Analizarea stategiei de marketing 1.1 Evaluarea factorilor externi ai agentului economic Orice agent economic analizeazã mediul...

Relațiile Publice - Componentă a Marketingului

Marketingul cuprinde în sfera activităţilor sale tot ceea ce înseamnă activitate comercială: distribuţie, comercializare, studiul pieţei, al...

Analiza Mix-ului de Marketing în Cadrul Companiei Romtelecom

Rezumat Am abordat compania Romtelecom in vederea analizei mix-ului de marketing, deoarece aceasta si-a difersificat in timp produsele si este...

Plan de afaceri ETA 2U Timișoara

1. Introducere Prezentul plan de marketing a fost elaborat in vederea realizarii analizei interne si externe a firmei ETA 2U si de asemenea au...

Ai nevoie de altceva?