Biografia lui Dumitru Dorin Prunariu

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 5116
Mărime: 27.63KB (arhivat)
Publicat de: Simi Roșca
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marilena Ticusan

Extras din referat

Dumitru Dorin Prunariu , s-a nascut la data de 27 septembrie 1952 in municipiul Brasov in Darste la nr 5 , dintr-o familie de intelectuali, tatal sau fiind de profesie inginer iar mama cadru didactic la o scoala generala din Brasov.

De la varsta de 7 ani si pana la 19 ani cand a plecat la facultate acesta a locuit in blocul nr.21, sc A din fostul cartier Steagul Rosu, actualmente bulevardul Stefan cel Mare si Sfant ,impreuna cu sora si parintii sai .

In anul 1967 a absolvit Scoala Generala in cartierul Astra nr 10 , iar in 1971 Liceul Teoretic nr 4 actualmente Liceul Grigore Moisil.

Pasiunea pentru zbor a lui Dumitru Prunariu a inceput inca din copilarie - dupa cum acesta, si declara intr-un interviu – activand la cercul de aeromodelism de la Casa pionierilor din Brasov, unde construia modele de planoare si avioane doriundu-si ca atunci cand va fi mare sa ajunga sa construiasca aparate de zbor; „De mic copil mi-am dorit să zbor. Închideam ochii și simțeam că plutesc peste munți, văi, descopeream lumi noi. M-au fascinat întotdeauna abisul albastru, înălțimile infinite. În final, am ajuns să zbor în cosmos.Visele împlinite sunt ca un cerc de lumină pe trunchiul vieții, o iradiere benefică. În cosmos, universul tău apropiat nu mai este reprezentat de casă, stradă, vecini, ci de însăși planeta natală. Pământul, pe lângă dimensiunea fizică pe care o poți aprecia direct, la adevărata ei valoare și măreție, are și o puternică dimensiune morală. Dintr-un zbor cosmic te întorci mult mai stăpân pe tine, mai matur, mai apropiat de oameni și de natură, cu o viziune mult mai globală a fenomenelor și activităților terestre. Cu toate că nu ești singur în aparatul de zbor, singurătatea, acolo sus, e destul de puternică. Te simți dintr-o dată rupt de ambientul tău natural, în care te-ai născut și dezvoltat.”

La varsta de 17 ani ,obtine premiul republican la Concursul de creații tehnice „Minitehnicus” cand a primit si carnetul de membru Minitehnicus nr. 103.

În anul 1974 s-a căsătorit cu Crina Rodica Prunariu, cu care a fost coleg de facultate, iar in momentul de fata diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, fiind din 2007 ambasadorul României în Armenia.

În 1975 s-a născut primul lor fiu, Radu-Cătălin, iar în 1977 al doilea fiu, Ovidiu-Daniel.

In anul 1976 , a absolvit Facultatea de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității “Politehnica” din București , specializarea inginerie aeronautică, iar intre anii 1976-1977 , dupa terminarea studiilor universitare, a lucrat ca inginer stagiar la Întreprinderea de Construcţii Aeronautice (IAR- Ghimbav) din judetul Brasov.

In anul 1977, mai exact in luna mai, Dumitru Prunariu,afindu-se la Școla de ofițeri de rezervă aviație de la Bacău,pentru satisfacereastagiului militar, afla de la comandantul de atunci al unitatii militare, locotenentul-colonel Ioan Săndulescu Stahie -cel care avea să devină mai târziu general-comandor de aviație și să îndeplinească funcția de comandant al Aviației și Apărării Antiaeriene a Teritoriului până în 1997- de programul pilot initiat de URSS pentru tarile aliate socialiste,program numit ‘INTERCOSMOS” ce urmarea selectionarea de personal in vederea pregatirii pentru zboruri cosmice. Programul „Intercosmos” era un program cosmic bine definit, care avea prevederi foarte clare şi o evoluţie bine precizată: de la experimente care au fost efectuate în regim automat la bordul diferitelor rachete de mare altitudine sau nave cosmice sovietice, până la experimente complexe efectuate de cosmonauti. In prima faza au fost 150 de candidati inscrisi voluntar pentru detasamentul cosmonautilor, majoritatea fiind piloți de avioane supersonice si ingineri, in final ramanand doar 17, insa toti au au fost declarati respinsi la examenul medical , inclusiv Prunariu care datorita unei gripe , i se depistaseră perturbaţii ale parametrilor inimii.

Dupa 2 luni de la respingerea sa la examenul medical, dosarele a 5 candidati printre care si al lui Prunariu au fost reluate , acesta reusind sa treaca cu bine de toare probele.

In anul 1977 luna septembrie,Dumitru Prunariu finalizeaza cursurile Școlii de ofițeri de rezervă aviație din Bacău, cu gradul de sublocotenent în rezervă.

Din toate grupele de selecţie au rămas in acea fază şapte candidaţi, doi au renunţat din motive personale, iar încă doi au fost eliminaţi după o pregătire iniţială şi ultimele faze de testare efectuate în ţara,ramanand in final doar trei candidati, acestia fiind; inginerul Cristian Guran, căpitanul inginer Mitică Dediu si bineinteles inginerul Dumitru-Dorin Prunariu,asupra caruia inainte de zborul cosmic s-a decis ca in presa , sa apara doar cu prenumele Dumitru. Acestia trei au fost detaşaţi de la locurile lor de muncă, la unitatea militară de aviaţie de la Bacău, fiind incluşi într-un program de pregătire multidisciplinar.

Preview document

Biografia lui Dumitru Dorin Prunariu - Pagina 1
Biografia lui Dumitru Dorin Prunariu - Pagina 2
Biografia lui Dumitru Dorin Prunariu - Pagina 3
Biografia lui Dumitru Dorin Prunariu - Pagina 4
Biografia lui Dumitru Dorin Prunariu - Pagina 5
Biografia lui Dumitru Dorin Prunariu - Pagina 6
Biografia lui Dumitru Dorin Prunariu - Pagina 7
Biografia lui Dumitru Dorin Prunariu - Pagina 8
Biografia lui Dumitru Dorin Prunariu - Pagina 9
Biografia lui Dumitru Dorin Prunariu - Pagina 10
Biografia lui Dumitru Dorin Prunariu - Pagina 11
Biografia lui Dumitru Dorin Prunariu - Pagina 12
Biografia lui Dumitru Dorin Prunariu - Pagina 13
Biografia lui Dumitru Dorin Prunariu - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Biografia lui Dumitru Dorin Prunariu.doc

Alții au mai descărcat și

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?